Egyéb-Házi marcipán/ 3kincs nlc-Limara
2008.01.30. 17:26
"HAZI MARCIPAN/ 3kincs nlc-Limara
Hozzávalók: 30 dkg mandula, 30 dkg cukor, 6 dkg méz, 1 dl víz.
A cukrot és a vizet egy edénybe tesszük és elkezdjük felfőzni. Forrás után mindaddig főzzük, amíg a tetején keletkező hab el nem tűnik. Ha eltűnt a hab, akkor hozzáadjuk a mézet. Egy idő elteltével meghajtunk egy drótot, amit beleengedünk a főzetbe. Ha a massza hártyaszerűen tapad a karikára, és ráfújás után hólyag keletkezik (akárcsak szappanbuborék fújásnál), akkor a massza jó. A mandulát mielőtt összetörnénk, héjától megszabadítjuk. Ezt legegyszerűbben úgy tehetjük meg, ha egy edénybe tesszük és annyi vízzel öntjük fel, ami ellepi. Melegítés következtében elválik a héjától. Ezek után szárazra töröljük, majd nagyon finomra daráljuk. Belekeverjük a cukros masszába, majd egy porcukorral behintett tálcára, vagy nem túl mély edénybe öntjük. Megvárjuk míg kihűl. Ha túl puha, akkor porcukorral átgyúrjuk, ha túl kemény, akkor vizes kézzel javíthatunk az állagán."
|