Torta-Teréz torta-szail
2008.01.30. 17:31
Teréz torta-szail
(nem tudom, hogy kipróbált recept (bezsa)
Tojássárgáját kikeverünk 21dkg cukorral, majd 14dkg darált diót, 3dkg lisztet és evőkanál morzsát belekeverünk, majd a 8 tojás felvert habját(tojáshabból először kicsit keverünk hozzá, hogy kicsit lazítsa, utána a többit…és szépen óvatosan hogy ne törjön a hab!)
Ebből 5 lapot sütünk tortaformába. Tortaformát olajozd, és lisztezd ki. Minden lap után mosd el a sütőt, különben leragad!
Ha megsült, ne rakd egymásra a lapokat (170fokon süssed kb)4db lapot bevonunk pörkölt cukorral. Pörkölt cukor: kb 20 dkg cukrot felteszel pirulni, csak addig kell pirítani, míg egyenlete barna nem lesz. Szépen kirakott lapokat, egyenként rácsurgatod a karamellt. Ha megköt munka közben, pettyet visszateszed olvadni a gázra. Ha lehet teflonos serpenyőben, csináld a karamellt.
Krém:4db tojássárgáját, 14dkg cukrot, ź liter tejet, 4dkg lisztet, egy csomag vanilliát felfőzöl sűrű krémnek. Először tojássárgáját kevered ki cukorral, majd utána liszt. Közben már tejfele forrhat. A maradék tejjel hígítod a cukros tojást. Ha nem hígítod, nem tudod szépen beleönteni. Ha kihűlt a krém(hideg) 20dkgvajjal habosra keverjük a besamelt(főzött krémet)
A krémet (vajjal kikevert) két részre osztjuk, az egyikbe rumot keverünk, a másikat fekete kávéval ízesítjük( 1dl feketekávét 3 kanál cukorral sürüre főzzük, hagyjuk kihűlni ezt is. Ezt belekeverjük fele krémbe.
A lapokat felváltva töltjük és bevonjuk kívülről is.
|