Torta-Puncstorta - Scamorza recepteje - Gabye kiegészítéseivel
2008.02.11. 12:54
Puncstorta - Scamorza recepteje - Gabye kiegészítéseivel..
Hozzávalók:
A piskótához: 6 tojás, 8 dkg kristálycukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 13,5 dkg rétesliszt, sütőpor.
A töltelékhez: 3 tojás, 4 dkg kristálycukor, 1/2 zacskó vaníliás cukor, 7 dkg rétesliszt, sütőpor, + alkoholos meggybefőtt, 20 dkg porcukor, 1,5 dl sütőrum, 1 narancs és 1 citrom reszelt héja.
A rózsaszín cukormázhoz: 20 dkg porcukor, 4 ek alkoholos meggybefőtt-lé.
Elkészítés:
A piskóták megsütésével kezdjük a tortát. A 6 tojásos piskótát megsütni, keresztben félbevágni és közé jön majd a tölteléket. Tehát, sütünk egy 6 és egy 3 tojásos piskótát,a 6 tojásosat tortaformában, a másikat egy sima tepsiben. Miután kihűltek, a torta formájút keresztben kettévágjuk, a kisebbet pedig darabokra tépkedjük.
Egy kisebb lábosban felforralunk 1,5 dl vizet 20 dkg porcukorral (szirupot főzünk), hozzáadjuk a rumot, öntünk hozzá kb 1 dl-t az alkoholos meggy levéből (hogy szép rózsaszín legyen), legvégül beleszórjuk a reszelt narancs-, és citromhéjat is. Hagyjuk kicsit kihűlni.
A tortalapokat bekenjük baracklekvárral. Az alsó lap köré karimát pattintunk (és gyengébbek kedvéért: a lekváros rész kerüljön felfelé :))). Egy tálba rakjuk a cafatokra tépett piskótát, és elkeverjük a rumos sziruppal. A tölteléket az alsó tortalapra nyomkodjuk, és ráhelyezzük a másik tortalapot - lekvárral lefelé. :) Sütőpapírt teszünk a tetejére, és egy kerek kartonlapot. Ezt jól lepréseljük (1 kg-os liszttel, cukorral, akármivel, ami jó nehéz - a kartonlap eloszlatja a súlyt). Legjobb ha egész éjszaka préselődik.
Másnap leszedjük a karimát, a súlyokat, a kartont, és a sütőpapírt. A 20 dkg porcukrot elkeverjük néhány evőkanál alkoholos meggybefőtt-lével és bekenjük cukormázzal a tortát. Kicsit sűrűbbre kevert cukormázzal és egy kivágott sarkú nejlonzacskó segítségével mintát is "rajzolhatunk" a tetejére.
Ez az eredeti recept..Nekem nem volt meggybefőttem, én málnaszörpöt használtam helyette..Főzőrum helyett pedig mezei rumaromát..A baracklekvár is elfogyott félúton, úgyhogy az egyik tortalap eperlekvár borítást kapott, és a maradék eperlekvárt beletettem a töltelékbe..Én kicsit soknak éreztem az 1 narancs héját, kicsit kiérződött, legközelebb kevesebbet teszek bele..Egyébként nagyon finomra sikerült..sok sikert hozzá mindenkinek!!
|