Péksüti-Zsemle cserepekkel ahogy én csinálom/Limara
2008.02.11. 12:58
Zsemle cserepekkel ahogy én csinálom/Limara
Recept a már bevált élesztett nyanyás kenyéré volt, Nelly pedig a tk. kenyérből csinálta.
Annyit változtattam a recepten, hogy lágyabbra csináltam a tésztát, szinte ragadt a dagasztás végén. Szokás szerint áttettem a kelesztőtálba, fél órát hagytam kelni. Ekkorra szépen elterült a tálban, kivettem és jó alaposan átgyúrtam, kiszorítottam belőle a levegőt, érezhetően rugalmasabb lett a tészta. Visszatettem és hagytam jó alaposan megkelni. Megint átgyúrtam, majd egyforma darabokra vágtam, ha jól emlékszem 11 dkg-os darabok lettek. Minden darabot a tenyerem alatt a gyúrótáblán gömbölyítettem, gombóccá alakítottam. Ruhával letakartam és 10 percig pihentettem, ezután formáztam. A zsemlék mehetnek sütőzacsiba vagy 2 tepsi közé is. A sütőt éppen belangyosítottam és 45 percre bedugtam kelni a tésztát, majd a szokásos levizezés után a sütőt 220 fokra állítottam és 30-35 percig sütöttem. Megint vizezés jön. Ezután jól hallhatóan pattogni, cserepesedni kezdenek a zsemlék.
Tul.képpen ennyi. A sokkal lágyabbra dagasztás a többszöri átlevegőztetés nagyon jót tett a tésztának. A magasabb sikértartalmú lisztek több vizet kívánnak tapasztalatom szerint ill. több átgyúrást is. Most a kenyereknél is ezzel kisérletezek és úgy tünik, beválik. Bár nem akarom elkiabálni
|