Péksüti-Croissant hajtogatott vajastésztából/ Limara
2008.02.11. 12:59
Croissant hajtogatott vajastésztából/ Limara
(több receptből kialakítva)
1. 20 dkg vajat vagy margarint 8 dkg liszttel elmorzsolunk, késes robottal egyszerű, majd 2 cm vastag téglalappá nyomkodjuk, fóliába csavarva hűtőbe tesszük.
2. Kelttésztát készítünk 1,5 dl hideg tej, 1 dl hideg víz,1 kisebb tojás, 3 ek. cukor, csipet só, aszkorbinsav, 50 dkg liszt és 2 dkg élesztőből.
Mikor kész, kicsit nagyobb téglalapra igazítjuk mint a vaj, a vajat a tetejére tesszük és a széleket felhúzva belecsomagoljuk. Nyújtófával megütögetjük, míg kb. dupla nagyságú lesz, majd kinyújtjuk, de csak egyirányba mozgatjuk a nyújtófát. Először szimplán, majd duplán hajtogatjuk, fóliába csomagoljuk, és fél, de még jobb 1 órára hűtőbe tesszük. Még 2x ismételjük a nyújtást, pihentetést. Végül 3-4 mm vastagra nyújtjuk, négyzetekre vágjuk. A csokisba apróra tördelt csokoládét tettem és mint a buktákat feltekertem, a sajtoshoz a négyzeteket kettévágtam és a háromszögeket feltekertem. Ezekbe is lehet sajtot, sonkát tekerni. Duplájára kelesztettem, majd vizezett tojássárgájával lekentem, és 200 fokos sütőben kb. 15 percig sütöttem.
|