Süti-ALMÁS-MÁKOS CSIGA/Limara
2008.02.25. 17:23
ALMÁS-MÁKOS CSIGA/Limara
Sütés nagy enciklopédiája könyvből
Tészta:
20 dkg krémsajt Philadelphia
6 ek. tej
8 ek. olaj
1 cs. vaníliáscukor
csipet só
1 tojás
40 dkg liszt
3 tk. sütőpor
A liszt és a sütőpor kivételével mindent jól elkeverünk, majd a sütőporos lisztet 2 részletben hozzáadva tésztává gyúrjuk. Felhasználásig hűtőben pihentetjük. (ezalatt kissé megszilárdul és jól nyújtható lesz)
Töltelék:
Kb. 60 dkg alma
15 dkg cukor
reszelt citromhéj
nagyobb darab fahéj
25 dkg darált mák
7,5 dkg puha vaj
2 ek. méz
1 tojás
7,5 dkg mazsola
2.5 dl víz
2-3 csepp keserűmandula eszencia (elhagytam)
A vizet a cukorral, fahéjjal és citromhéjjal felforraljuk, majd a meghámozott, szeletekre vágott almát beletesszük és fedő alatt rövid ideig főzzük, vigyázva hogy nehogy szétfőjenek. Szűrőbe szedjük, lecsepegtetjük. A visszamaradt vizet ismét felforraljuk, beleöntjük a mákot és kevergetve néhány percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a puha vajat, mézet és tojást, mazsolát.
Ha a mák és az alma kihűlt, a tésztát kb. 40x50 cm-es téglalapra nyújtjuk, megkenjük a mákkal, megszórjuk az almával, feltekerjük mint a beiglit. 1,5-2 cm-es szeletekre vágjuk, előmelegített 180-200 fokos sütőben 15-20 percig sütjük.
Máz: 15 dkg porcukrot kikeverünk 6 ek. rummal (én citromlével) és megkenjük vele a csigákat.
|