Süti-Tiroli rétes / Limara
2008.03.16. 19:37
Tiroli rétes / Limara
(Rama sütis füzet alapján)
1. 20 dkg vajat vagy margarint 8 dkg liszttel elmorzsolunk, téglalap alakra igazítjuk, majd hűtőbe, ha lágyabb akkor fagyasztóba tesszük. (1.kép)
2. 1,2 dl hideg víz
1,2 dl hideg tej
1 mk. só
5 dkg cukor
1 tojás
1 kk. citromlé
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
A hozzávalókból kelttésztát dagasztunk. (2.)
Mikor kész kicsit nagyobb téglalapra igazítjuk mint a vaj , a közepébe tesszük a vajat, majd a tészta széleit felhúzva becsomagoljuk (3. 4. kép)
A tésztát megfordítjuk, majd a nyújtófával először alaposan megütögetjük (5.) kép, majd magunktól elfelé mindig csak egy irányba ujjnyi vastagra nyújtjuk.
Következik a hajtogatás, először a szimpla (6.7. kép) a tészta felső harmadát a középső harmadra hajtjuk, majd az alsó harmadot ennek a tetejére. A tésztát 45 fokkal elforgatjuk, ismét mindig csak egy irányba kinyújtjuk. Következik a dupla hajtás. A tészta felső részét a közepéig visszahajtjuk, majd az alsó részt is a közepéig , majd még kettéhajtjuk a közepénél.(8. 9. kép) Folpackkal letakarva 1 órára hűtőbe tesszük.
A hajtogatást még 2x ismételjük. Végül mikor már szépen megkelt (10.kép) vékonyra nyújtjuk.
Meggy, alma, túró, stb. töltelékkel tölthetjük. ( 11.12.13.14. kép)
Vagy készülhet csokis töltelékkel is (15.16. kép)
|