Torta-József torta
2008.08.10. 13:06
József torta/ Alpenrose
8 tojás,21 dkg porcukor, 14 dkg darált dió, 5 dkg liszt, 1 csomag sütőpor Ebből piskótatésztát készítünk és 4 db 26 cm-es lapot sütünk.
Megpirítunk 20 dkg cukrot és a 4 lapból hármat vékonyan megkenünk vele.
Krém: 16 dkg cukor, 6 tojás sárgája, 7,5 l tej, 3-4 dgk liszt, 1,5 csomag vaníliás cukor, 30 dkg Ráma, 2 tábla Katica étcsoki bevonó, 1/2 dl méregerős kávé, rumaroma
A tojások sárgáját a cukorral, vaníliával és liszttel összekeverem, majd hideg tejjel elkeverem és sűrűre főzöm gőz fölött. Amikor kihűlt, belekeverem a margarint. Három részre osztom 1/2-1/4-1/4 arányban. A legtöbb krémbe belekeverem a felolvasztott, de nem forró csokibevonót, a második adagba a kávét, a harmadikba ízlés szerint a rumaromát.
Összeállítom a tortát: tészta, csokikrém fele, tészta, kávés krém, tészta, rumos krém, tészta pirított cukor nélkül, tetejére és oldalára maradék csokikrém.
Frissen kell készíteni, mert a cukor másnapra elolvad. A cukrot egyébként nem érdemes kihagyni belőle, mert a ropogás igazi élmény evés közben. A tetejére pirított cukorból készítek kócot, erről kép is van, egyszer talán sikerül betennem.
Ha valaki kipróbálja, kiváncsi vagyok a véleményére, nálunk mindenki szereti.
|