Süti-Almás-szedres kuchen/ Nigella / Limara
2008.08.10. 13:15
Almás-szedres kuchen/ Nigella / Limara
Tésztához:
40 dkg liszt
1/2 tk. só
50 g porcukor
1/2 cs. kb. 3 g szárított élesztő
2 tojás
1/2 tk. vaníliaeszencia
1/2 citrom r. héja
1/4 tk. fahéj
1 1/4 dl langyos tej
50 g lágy vaj
Kb. 30X20 cm-es tepsi
Öntsük a tálba a lisztet, sót, porcukrot, élesztőt. Egy másik tálban keverjük el a tojásokat a vaníliaeszenciával, r. citromhéjjal, fahéjjal, tejjel. A folyékony hozzávalókat keverjük a száraz hozzávalókhoz, majd dolgozzuk bele a lágy vajat és dagasszuk kézzel kb. 10 percig. Síma, ruganyos tésztát kapunk.
Kelesszük kétszeresére. Hűvös helyen akár egy éjszakát is pihentethetjük.
Ha megkelt, símítsuk tepsibe, majd hagyjuk pihenni 15-20 percig. Míg a tészta pihen melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Tetejére:
1 tojás 1 ek. tejszínnel és csipet fahéjjal elkeverve
1 kisebb vagy 1/2 közepes savanykás alma (kb. 175 g)
375 g szeder
1/2 citrom héja
50 g sütőporos liszt
25 g darált mandula
1/4 tk. őrőlt fahéj
50 g hideg vaj felkockázva
2 ek. porcukor
2 ek. kristálycukor
25 g szeletelt mandula
A tojásos tejszínnel kenjük meg a tepsibe símított tésztát.
A meghámozott almát vágjuk kisebb kockára, tegyük tálba a szederrel és reszelt citromhéjjal.
Keverjük össze a lisztet, darált mandulát, fahéjat, hideg vajkockákat. Ujjunkkal morzsoljuk össze, de még jobb, ha késes robotgépet használunk. Végül villával keverjük bele a kétféle cukrot és a mandulaszeleteket.
Oszlassuk szét a gyümölcsöt a tojással lekent tésztán, majd szórjuk rá a vajas morzsát. tegyük 15 percre a sütőbe, majd vegyük vissza a hőfokot 180 fokra. süssük további 20 percig, vagy míg a tészta széle arany
|