Torta-SOMLÓI - TORTA / Maria63
2008.08.10. 13:22
SOMLÓI - TORTA
Piskótát össze kell tépkedni egy tálba. Rászórni az elöre rumba beáztatott mazsolát és jól összekeverni. Alufóliával letakarom,hogy kicsit érjenek az ízek.
Közben megfözöm a csoki pudingot és másik lábasban a vanília pudingot.
A csoki pudingot melegen ráöntöm a piskótára és megint alaposan összekeverem. Lefedem a fóliával ismét,amíg a vanília puding hül. Mikor már csak langyos, ráöntöm a tésztára, és óvatosan -mint mikor a felvert tojásfehérjét keverem valamijen tésztába - óvatosan összeforgatom a csokis pudingos piskótával. Čpp csak annyira, hogy mindenütt legyen mutatóban (akkor lesz szép márványos "somlóis" ).
Egy akkora formába kell beletömködni a tésztát, amit pont kitölt. A formát nem kell vajazni, vagy vizezni! Mikor benne van a formában,jó alaposan le kell ütögetni, rázogatni, hogy tömörödjön. A fóliával betakarva legalább 1 órára hütöbe kell tenni, hogy a puding megkösse, összeragassza.
Amig a tészta ül, megcsinálom a csokimázt: 1 tábla tortabevonó csokit összetörök, 10 dkg vajat dobok rá és kb 2-3 evökanálnyi tejet. Beteszem a mikroba és felolvasztom. Habverövel szép fényesre keverem. A süti tetejére (ez kiborítás után az alja lesz!) öntöm kb. az egy harmadát és szépen elsimítom rajta. Pár percre visszateszem a hütöbe, hogy megdermedjen. Utána kiveszem, késsel ovatosan körbe vágom a forma szélén, és egy sütis tálra borítom. Amikor lecsuszik a formában, óvatosan leemelem a formát róla és a maradék csokimázzal egyenletesen körbe kenem késsel vagy ecsettel.
Jó étvágyat!!
|