Kenyér-Rusztikus fehérkenyér avagy Zürcherbrot / Limara / Petra
2008.08.10. 13:25
Rusztikus fehérkenyér avagy Zürcherbrot / Limara / Petra
Kovász: 200 g BL 80 liszt
3 g friss élesztő
130 g víz
17 g aktív kovász
Tészta: 300 g BL 80 liszt
170 g víz
20 g vaj
8 g élesztő
10 g só
csipet aszkorbin
A kovászhoz valókat alaposan bekeverni (kemény tészta lesz), majd 20 C-on 6-8 óráig lefedve állni hagyni. vagy egy éjszakára hűtőbe tenni, de felhasználás előtt min. 1 órával szobahőmérsékletre tenni.
Kovászt és a többi hozzávalót gépbe tenni, a sót csak a dagasztás végén beletenni. Könnyű, kissé tapadós tésztánk lesz. Tálba tenni, 1 órán keresztül keleszteni, félidőben áthajtogatni.
Kiborítani, ellapogatni, majd hosszúkásra formázni, liszttel megszórni. 30-45 percig keleszteni, közben a sütőt 250 fokra előmelegíteni. A tésztát 3x haránt bevágni, levizezni. 15 perc sütés után az ajtót egy pillanatra kinyitni, hogy a gőz távozni tudjon, majd 200 fokra csökkenteni a gőzt és további 30 percig sütni.
Én formázás után a szokásos módon jénaiba tettem. Forró, 250 fokos sütőben kezdtem sütni, 30 percig, ekkor levettem a tetejét és további 15 percig 200 fokon sütöttem. A tésztát nem vizeztem, viszont a jénai tetejét nagyon bőségesen megspricceltem belűlről.
|