Kenyér-Lepénykenyér Nigella módra / Nigella / Limara
2008.08.10. 15:53
Lepénykenyér Nigella módra / Nigella / Limara
1/2 kg rétesliszt (BL 80)
15 g élesztő
2 tk. só
2 ek. joghurt
2 ek. olívaolaj
kb. 3 dl melegvíz
A bevonathoz: 1 tojás
1 tk. víz
1 tk. joghurt
1 ek. Nigella mag (feketekömény)
A hozzávalókból dagasszunk síma, rugalmas tésztát. Olajozott tálba tegyük, kelesszük 1 órán át, vagy míg duplájára nő.
Alaposan verjük ki belőle a levegőt és hagyjuk 10 percig pihenni. Tépjük 3 felé a tésztát, majd mindet felezzük meg. A hat darabból formázzunk tojásokat, majd egyenként nyújtsuk ki őket úgy, hogy hosszúkás, ovális alakú tésztánk legyen. Tegyük sütőlemezre, takarjuk le vászonkendővel, pihentessük 20-30 percig, míg jól felpuffad. Egy kés vagy penge élével rácsozzuk be a tetejét. A tojást keverjük el a vízzel és joghurttal, majd kenjük meg a tésztákat, végül szórjuk meg a Nigella maggal. 220 fokos sütőben süssük 8-10 percig, majd néhány percre azonnal csomagoljuk be vászonkendőbe a kenyereket, így nem száradnak ki.
|