Kenyér-Pollentás kenyér / Limara
2008.08.11. 14:09
Pollentás kenyér / Limara
A rusztikus kenyér volt a kiindulás, egy kicsit kevesebb folyadékkal:
Kovász: 200 g BL 80 liszt
3 g friss élesztő
130 g víz
17 g aktív kovász
Tészta: 300 g BL 80 liszt
160 g víz
20 g vaj
8 g élesztő
10 g só
csipet aszkorbin
A dagasztás végén, csipogáskor kerül bele a pollenta:
175 g vizet felforralunk, beleszórunk 35 g kukoricadarát, 5 percig főzzük. Tányérra terítjük, kihűtjük.
Dagasztás végén kiolajozott kelesztőtálba tesszük a tésztát, 20 perc után áthajtjuk, majd tovább kelesztjük duplájára. Ezután átgyúrjuk, kerekre formázzuk, levizezzük, és megszórjuk kukoricadarával. Egy kerek kelesztőtálat konyharuhával kibélelünk, vékonyan meglisztezzük, a tésztát fejjel lefelé beletesszük, duplájára kelesztjük. Óvatosan átborítjuk egy sütőpapírra, majd a papírt forgatva egy éles késsel, vagy pengével spirál alakban bevágjuk. A kést vagy pengét végig merőlegesen tartjuk. 230 fokos gőzös sütőben (jénai) sütjük kb. 30 percig, majd még 10-15 percig 200 fokon.
|