Süti-Gomba /unokahúgomtól/ Virág
2008.08.23. 14:30
Gomba /unokahúgomtól/ Virág
Hozzávalók:
4 egész tojás, 1 dkg szalakáli, 1 dkg élesztő, 20 dkg cukor, 3 - 4 ek liszt.
Ezeket a hozzávalókat habosra keverjük egy tálban, és állni hagyjuk legalább 1 órát. Azután annyi liszttel gyúrjuk össze, hogy gyúrható, formázható masszát kapjunk. /gyúrma keményságűt/
A kalapot úgy készítjük, hogy a masszából diónyi gombócokat teszünk a tepsire, aminek a közepét papírral tömjük ki. / A papír kb gyufásdoboznyi nagyságú írólap, vegy csomagoló/ Amikor megsült, a papírt eltávolítjuk, ide kerül a gomba szára.
A szár egy vagy két hosszúkás csík. A tésztából formázzuk, ne legyen vastag, mert sütés közben megnő. Kb 3-4 cm hosszú. Az egyik végét kegyesre sodorjuk, hogy könnyebb legyen beilleszteni a kalapba.
Egyszerű vajkrémet készítünk. Ezzel ragasztjuk a szárat a kalapba, és ha a szár is két csík, azt is ezzel a krémmel ragasztjuk össze.
A tetejét csokimázzal vonjuk be. 2 ek kristálycukor, 2 ek kakaó, pici víz. Forrásig hevítjük. A tűzről levéve 3 dkg vajat keverünk hozzá.
Ha még élethűbbnek szeretnénk, akkor a szár alját kicsit krémezzük, és mákkal megszórjuk.
|