Torta-SZATMÁRI SZÍLVATORTA / 2008 Országtortája
2008.09.02. 14:18
SZATMÁRI SZÍLVATORTA / 2008 Országtortája
(házi készítésre)
A tortalap hozzávalói:
34 dkg aszalt szilva, 6 cl rum, 7 dkg őrölt dió, 12 dkg vaj, 12 dkg porcukor, 3 tojás, 14 dkg liszt, fél csomag sütőpor, fél csomag fahéj, fél citrom reszelt héja, csipetnyi só és 1 vaníliás rúd.
A tortalap elkészítése:
Készítsünk piskótatésztát rumban felforralt aszalt szilvadarabokkal és őrölt dióval. Ízesítésnek adjunk hozzá reszelt citromhéjat és fahéjat. Addig kell keverni, amíg egynemű lesz, de vigyázni kell, hogy túl tömörré ne váljon. Három darab, egyenként kb. 1 cm vastag, 23 cm átmérőjű lapot süssünk, melyek egyik felét kihűlés után porcukrozzuk meg.
A marcipánkrém hozzávalói:
1,3 dl tej, 4 tojás sárgája, 12 dkg marcipán, 2 dkg cukor.
A csokoládékrém hozzávalói:
1 dl tej, 2 tojás sárgája, 3 dkg keserű csoki, 6 dkg cukor.
A krémek elkészítése:
A tej egy részét felforraljuk a cukorral. A megmaradt tejet a felsorolt többi hozzávalóval elkeverjük és belecsurgatjuk a forró tejbe, majd csomómentesre keverjük. (Vigyázat, mert könnyen leég!) A kész krémeket 5-5 dkg tejszínhabbal lazítjuk. 4 dkg zselatint 2,5 dl vízben felfőzünk és két részre osztva hozzáadjuk a krémekhez.
A szilvapálinkás szirup hozzávalói:
3 cl szilvapálinka, 3 cl 50%-os cukorszirup.
A torta betöltése:
A három tortalap tetejét megkenjük szilvapálinkás sziruppal és egy-egy kanál szilvalekvárral, majd megszórjuk pörkölt finomdióval. Egy lemezre rakunk egy 23 cm átmérőjű, legalább 6 cm magas karikát, melyben elhelyezzük az első - korábban leírt módon előkészített - piskótatortalapot. Ráöntjük a csokikrém háromnegyedét. A masszára ráhelyezzük a következő megkent piskótatortalapot, majd ráöntjük a marcipánkrém háromnegyedét. A masszára jön a harmadik piskótatortalap, amit megkenünk a maradék marcipánkrémmel és a félrerakott csokikrém felhasználásával megmárványosítjuk a felületét.
A torta hűtése és díszítése:
A szatmári szilvatortát hűtőbe rakjuk és legalább három órán keresztül ott hagyjuk. Azután 16 szeletre felszeljük és fogyasztás előtt tejszínnel, aszalt szilvával, valamint pörkölt mandulával díszítjük.
|