Péksüti-BÉKEBELI FŐTT KIFLI/ Hedonism / Limara
2008.10.10. 14:31
BÉKEBELI FŐTT KIFLI/ Hedonism / Limara
12 db:
60 dkg liszt /nálam tönköly finom a fele, tönköly rétes a másik fele, sima liszt esetén legyen az egész rétes/
2 kk só
2 kk szárított francia élesztő vagy fél kocka friss
1 kk cukor
0,5 dl olaj (megszaladhat 1 dl-re is, akkor foszlósabb lesz)
3 dl tej vagy víz (tejes avagy vizes kifli, ízlés szerint)
A langyos vízben elkeverem a cukrot és az élesztőt. Megszórom a tetejét egy kanál liszttel és hagyom 5 percig habzani. Közben a liszteket, és a sót egy tálba öntöm és keresek egy jó rádió adót. Beleöntöm a felkelt "kovászt" és elkezdem dagasztani. Amikor nagyjából elvegyült, adom hozzá az olajat.
Liszttől függ a folyadék mennyiség. Lehet, hogy kell még bele valamennyi. Az a lényeg, hogy ez egy nagyon kemény tészta. Egyáltalán nem szívet melengető ezzel dolgozni. Jól rá kell tehénkedni. Vagy odavágni a gépnek, hogy dagassza helyettünk. Addig kell feszültséget levezetni rajta, amikor már elválik az edényfalától és a kezünktől is. Na amikor itt tartunk, még rá kell dolgozni 3 percet. Ez a 3 perc egy fontos kulcs a folyamatban.
Ekkor jól lezárom/letakarom és huzatmentes helyen felejtem 45 percre. Ekkor deszkára borítom, kissé lelapítgatom és felvágom 12 egyenlő részre.
Egyesével kinyújtom kerek lapokká, mint a pizzát, kb 3 mm vastagra. Majd felcsavarom jó szorosan. Vannak, akik a háromszög formát favorizálják és azt tekergetik. /Az a francia vonal/ Teljesen mindegy. Én a békebeli /magyar/ pékek, kerek formáját követem inkább. A tenyerem alatt kétszer átgörgetem, hogy szorosan zárjon.
Amikor az összessel végeztem, letakarom őket a lisztezett deszkán. Legalább két konyharuhával, mert ebben a szeles időben soha nem lehet tudni.
45 perc múlva megnézem és ha jól megnőttek és kissé repedeznek, akkor odateszek egy 4 literes lábosba vizet főzni. 4 liter vízhez 1 kk cukrot kell tenni. A cukortól lesz a végeredmény szép barna, de az ízén egyáltalán nem lehet érezni.
A sütőt beizzítom a legmagasabb fokozatra.
Amikor a víz majdnem forr, akkor egyesével beleteszem a kifliket. Nagyon óvatosan nyúlok alájuk egy lapáttal, nehogy a keletkezett gázokat legyilkoljam. Nem süllyed le, hanem a víz tetjén úszik, ezért, amint a vízben van kiveszem alóla a lapátot és lenyomom vele a víz alá. Számolok hatig lassan (aka 6 másodperc) és akkor gyorsan kiveszem, és rögtön a tepsire teszem (olajozva legyen, vagy sütőpapírozva). Nőni már nem nagyon fognak. Talán 10%-ot. Mert a vízben gyorsan dagadnak ám. Ez a folyamat nagyon hamar megy, csak ijesztő ez a hímes tojás effektus.
|