Torta-Piskótacsigás meggyes túrótorta/ Moha
2008.10.10. 16:42
Piskótacsigás meggyes túrótorta / Moha
tészta: 6 tojás, 6 ek. cukor, 6 ek. liszt, 2 ek.rum, 1 dl olaj
A tojásokat robottal nagyon habosra keverem a cukorral, (5 perc) beleöntöm az olajat, rumot, majd fakanállal belekeverem a lisztet is. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítom ( 29 X 40 cm) és kb. 180 fokon 10-15 perc alatt megsütöm. Kiveszem,egy konyharuhára fordítom,lehúzom a sütőpapírt, visszafordítom és még melegen megkenem meggylekvárral. Feltekerem és félreteszem hűlni.
gyümölcs: kb. 1/2 kg meggyet kis cukorral ,citromhéjjal, fahéjjal 1,5 dl vízzel felteszek főni, 2 ek. étkezési keményítőt fél dl vízben elkeverek és beleöntöm, besűrítem. Hűlni hagyom.
krém: 25 dkg mascarpone , 25 dkg túró, 250 ml tejszín habbá verve, 450 gr 20%-os tejföl,reszelt citromhéj, vanília, cukor ízlés szerint, 20 gr zselatinpor
A hozzávalókat összekeverem,utoljára megy bele a hab,óvatosan. A zselatint egy kislábosban pici vízben feloldom óvatos melegítéssel,belekeverek 2 kanál krémet,majd a többi krémhez adom és a robottal jól elkeverem.
Egy 26 cm átmérőjű tortaforma aljába teszek sütőpapírkorongot (ezzel ki lehet csúsztatni a kész tortát majd egy tálra), a piskótatekercsből 1 centis szeleteket vágok,ezekkel kirakom a forma oldalát és alját.
A krém fele megy bele, erre kb. a meggy fele ide-oda csurgatva, majd ismét a krém. Végül ennek tetejére a maradék meggy. Egy éjszakára hűtőbe teszem, másnap a karima levétele után ügyesen egy tálra lehet csúsztatni.
A mascarpone helyett: olcsóbb és ebben az esetben teljesen jó megoldás, ha egy 450 gr-os 20%-os tejfölt vászon kendőben felkötve kicsurgatunk. Ez pár óra alatt megtörténik a konyhában, kb.25 dkg lesz a visszamaradó krém. Sok receptben megfelel ez is.
![meggyes-trtorta.jpg Meggyes túrótorta picture by Mohapekseg](http://i191.photobucket.com/albums/z37/Mohapekseg/Tortak/meggyes-trtorta.jpg?t=1222097484)
|