Kenyér-Fokhagymás petrezselymes laposkenyér / Nigella / Moha
2008.10.10. 16:50
Fokhagymás petrezselymes laposkenyér Nigella / Moha
50 dkg finomliszt (nálam BL 80 )
7 gr porélesztő ( nálam 2 dkg friss )
2 tk.só
3-4 dl melegvíz ( nekem elég volt a 3 dl )
5 ek.olívaolaj
Dagasztás, kelesztés, vízzel óvatosan bánni nem kell mind, de a tészta lágy legyen. Ha duplára kelt (ez nálam bő fél óra volt) akkor kiborítani lisztezett deszkára, megpaskolni, szétvágni kb. 8-10 darabra,ezeket kilapítani 2 cm vastagon. Ujjunkkal mélyedéseket nyomni bele több helyen, majd megkenni a rávalóval. Mehet sülni, előmelegített sütőben 200 fokon kb. 20 percre.
Kence a tetejére: nekem 1,5 dl olívaolaj (fele extra szűz) 6 nagy gerezd fokhagyma préselve, csipet só, kb. 1,5 ek. petr.zöld aprítva. Persze ez tetszőleges, lehet több,vagy kevesebb,ízlés szerint, lehet olívabogyókat, felezett kicsi paradicsomokat nyomni a tésztába és úgy megkenni,mehet rozmaring,vagy bármi egyéb az olajba........
Nigella eredetileg a fokhagymafejeket megsüti egyben fóliában, majd kinyomja őket a héjból és így adja az olajhoz.Erre nekem tegnap este sem időm, sem kedvem nem volt. Teljesen jó lett frissen préselttel is.
|