Egyéb-Hajtogatott vajas tészta / Limara
2008.10.10. 16:54
Hajtogatott vajas tészta / Limara
50 dkg vajat,
20 dkg lisztet összedolgozunk. Legegyszerűbb késes robottal, de a tenyerünkkel is szétnyomkodhatjuk a vajat, a lisztet beletapicskoljuk. Téglalap formára igazítjuk, majd fóliába tekerve hűtőben pihentetjük.
50 dkg lisztet
2 tojássárgáját,
2 ek. tejfölt
1 ek. 10 %-os ecetet
1,5 dl vizet amiben feloldottunk 5 g sót (nekem felvett 2 dl vizet)
alaposan összegyúrunk, időnként az asztalhoz is csapkodjuk a tésztát, Síma, közepesen kemény tésztának kell lennie, amit majd jól lehet nyújtani. Gömbölyűre igazítjuk, egy tállal letakarjuk, és fél órán át pihentetjük. Ezután kicsit nagyobb téglalappá nyújtjuk, mint az előkészített vaj, azt a közepébe tesszük, beburkoljuk. A tésztát magunk elé tesszük, a rövidebb oldala legyen alul. Nyújtófával elkezdjük ütögetni, így nagyobbítjuk addig, míg nyújtható lesz. Egy irányba, mindig magunktól el és vissza 8oldalra nem) nyújtjuk, amilyen hosszúra csak bírjuk. időnként megfordíthatjuk. Ezután képzeletben 3 részre osztjuk, az alsó 1/3-ot a középsőre hajtjuk, majd a felső harmadott is ráborítjuk ( ez a szimpla hajtogatás). 45 fokkal elfordítjuk, ismét ütögetjük, nyújtjuk, majd az alsó részt a közepéig visszahajtjuk, azután a felső részt is, majd középen még kettéhajtjuk (ez a dupla hajtogatás) . Fél órát pihentetjük, majd a hajtogatásokat még 2x megismételjük.
|