Süti-Meggyes lepény (Ella) / Limara
2008.10.10. 16:55
Meggyes lepény (Ella) / Limara
Szalontay Zoltán: Házi cukrászat c. könyvéből
A tésztához: 40 dkg liszt, 10 dkg kristálycukor, fél tasak vaníliás
cukor, 1 tojás, 16 dkg zsír vagy 20 dkg margarin, 1 sütőpor, tejfel.
A töltelékhez: 80 dkg érett, megmosott és kimagozott üvegmeggy,
3 tojássárgája, 22 dkg kristálycukor, fél tasak vaníliás cukor, 2
dkg kakaó, 5 dkg darált dió, 5 dkg zsemlemorzsa, 3 tojásfehérje.
•A sütőporral, vaníliás cukorral és cukorral elegyített lisztet a zsírral
elmorzsoljuk. Tojással és annyi tejfellel, amennyit felvesz, összegyúrjuk.
Egy nagyobb és egy kisebb (harmadrésznyi) cipóra osztjuk.
A nagyobbik cipót kinyújtjuk és tepsibe tesszük. Villával megszurkáljuk,
és vastagon megszórjuk meggyel.
•A tojásfehérjét keményre verjük. A tojássárgáját habosra keverjük
a cukorral és hozzáadjuk a vaníliát, kakaót, diót, zsemlemorzsát, majd
a keményre vert tojáshabot. Rásimítjuk a gyümölcsre, és a maradék
tésztából berácsozzuk.
•Előmelegített sütőben, közepes tűzön megsütjük.
Feldarabolva, cseréptálon tálaljuk. Nagyon finom.
A sütemény nagyon finom, érdemes elkészíteni. A tészta kicsit nehezen sült át, 45 percig kellett sütni közepes hőfokon, félidő után letakartam, hogy ne égjen meg a teteje. Egyáltalán nem édes. A piskóta jellegű tésztából legközelebb kihagyom a kakaót, vagy csak felét teszem bele, mert elnyomja a dió ízét.
|