Krém-Almás vaníliakrém/ Susan Loomis könyvéből/ Moldvanm
2008.11.08. 19:10
Almás vaníliakrém/ Susan Loomis könyvéből/ Moldvanm
Hozzávalók 4-6 személyre:
1,5 kg hámozott, egyenként 4 cikkbe vágott alma
10 dkg vaj
20 dkg cukor
1 vaníliarúd vagy vaníliáscukor
3 nagy tojás + 2 tojás sárgája
3 dl tejszín.
A vajat egy edényben felhevítem és beledobom az almákat. Kb 10 perc alatt megpárolódik, ekkor hozzáteszem a fele cukrot és tovább főzöm, amíg a cukor karamelles lesz. Időnként rázogatni kell az edényt.
A puha almát belekanalazzuk egy másfél literes sütőforma aljába.
A tojásokat és sárgákat kézi habverővel összehabarjuk, mehet bele a maradék cukor, a vaníliarúd belseje és a tejszín. Ezt a keveréket ráöntöm az almára és előmelegített 220 fokos sütőbe teszem kb 35 percre. Ezalatt szépen megemelkedik és aranyszínűre pirul. Tálalás előtt 20 percet állni hagyjuk és akkor szépen lehet adagolni.
Az eredeti receptben almapálinka ( Calvados ) is szerepelt az almapárolásnál de én kihagytam.
|