Péksüti- BÉKEBELI VAJAS-, SAJTOS ÉS SZEZÁMMAGOS KIFLI/ Ildikó
2008.11.08. 19:11
A HÓNAP AJÁNLATA: BÉKEBELI VAJAS-, SAJTOS ÉS SZEZÁMMAGOS KIFLI/ Ildikó
Hozzávalók : Fél kiló liszt, 2 kiskanál só, fél kocka (2,5 dkg) élesztő, 2 kockacukor, 2 dl langyos tej,
10 dkg olvasztott vaj
A sajtos kiflihez: 10 dkg reszelt sajt + egy tojás egy kiskanál sóval és egy csipet pirospaprikával habosra keverve.
A szezámmagoshoz: 5 dkg szezámmag + egy tojás egy kiskanál sóval (vagy ha kapható, 2-3 kanál szezámsóval)
habosra keverve.
A kiflik tetejére: egy tojás egy kiskanál sóval villával felverve.
Elkészítés: A langyos tejben a két kockacukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, az olvasztott (de nem forró!) vajat, és az egészből szép sima,
az edény falától elváló tésztát gyúrunk.
A tésztát konyharuhával letakarjuk és minimum fél óra alatt duplájára, két és félszeresére kelesztjük.
Amikor megkelt, három egyforma nagyságú cipóra osztjuk. A cipókat ismét átgyúrjuk, meglisztezzük, letakarjuk konyharuhával, és még negyed óráig kelesztjük.
Ezután az első cipóból kb. 3-4 mm vastag körlapot nyújtunk. A körlapot átlósan nyolc háromszögforma körcikkre vágjuk.
A körcikkeket a kör közén levő csúcsuk felé szorosan feltekerjük, és kiflit formálunk belőlük.
A második cipót is vékony körlappá nyújtjuk. Vékonyan megkenjük a sós-paprikás tojással, beszórjuk a reszelt sajt kétharmadával, a sajtot kicsit rányomkodjuk.
Ezután éppen úgy, mint a vajaskiflinél, a körlapot átlósan nyolc körcikkre vágjuk, a körcikkeket kiflikké sodorjuk.
Én a sajtos kiflik sarkait összenyomtam, így egy kiflikoszorú lett belőlük.
A harmadik cipót ugyanúgy körlappá nyújtjuk. Megkenjük a szezámsós tojással, vagy ha az nincs, akkor sós tojással,
és megszórjuk némi szezámmaggal (maradjona kifli tetejére is!). Ezt a körlapot is nyolcfelé vágjuk.
A körcikkeket a kör közepe felé felsodorjuk.
A szezámos kifliket nem hajlítottam meg félholdformára, hanem egyenes stanglik maradtak.
(Azért adtam különböző formát a különböző ízű kifliknek, hogy nehogy összekeverjem őket a főzés során.)
A kifliket ezután még fél órát kelesztjük.
Közben egy nagy (legalább 4 literes) fazékban egy csipet sóval és egy kiskanál cukorral vizet forralunk (éppen csak forrjon).
A sütőt pedig előmelegítjük, és előkészítünk két sütőpapírral bélelt nagy tepsit. A kiflik tetejét ezután megkenjük a felvert tojással.
A sajtosak tetejét megszórjuk reszelt sajttal, a szezámosakét szezámmaggal, és 200 fokon szép aranybarnára sütjük őket.
Természetesen más formákat (cipókat, kalácsokat, zsemléket...) is formázhatunk ugyanebből a tésztából
|