Többek kérésére nyílik ez az új topik, amiben a sütéseinket tudjuk megmutatni és megbeszélni. Ez mostanáig az általánosban zajlott, remélem ez a "kiválás" nem fog senkinek bonyodalmat okozni. Én azért úgy gondolom, hogy, ha valaki ott - vagy ott is - szeretné megmutatni amit készített, annak a továbbiakban sem lesz akadálya vagy ellenzője.
További jó sütögetést kívánok mindenkiek, üdvözlettel, Margit
Nálunk most alig fogyott a süti. A fiamék éppen csak megkóstolták, mert diétáztak. Nekem rögtön feljött pár kiló, mert ettem mindenből. Igaz, volt miből csipegetni. Mákos, diós beigli, gyümölcs kenyér, diós krémes, fél adag hagyományos krémes, és túrós rétes.
Bekacaketorta a lanyom nevnapjara,maglyarakas, Feketeerdotorta ajandekba Karacsonyra es a mi sutikeink.Dioskremes es a regota nassolgatott keksztekercs.
Ennyire tellett az idombol. Az utobbi 3-at igyis az utolso nap ejjelebe sikerult elkeszitenem mert dolgoztam, az tan beleestem az agyba utana. Hat, igy sikerult az idei Karacsonyunk. En kacsacombot vettem es borsos majorannas fuszereztem majd sorben sutottem. Nagyon izlett.
MARIKAM, nagyon szepeket keszitettel! A mezespuszikbol meg "becsookoltam "jooooparat! Nagyon fincsi volt.
Marika nagyon szépeket készitettél ,én az idén nagyon lemaradtam , eladtuk a lakást és házat néztünk minden szabadidőben ,de végre siker és nyugi van :) március 1-én költözünk csak :) békés ünnepeket kivánok !!
ancsi én este kiteszem hogy reggelire legyen ,nem mikrózom de hamar kiolvad ,krumplist szoktam legtöbbször ,de a beiglit is szeletelve ,férjemnek izlik ,én keveset ehetek belőlük ,ezért fagyasztom ,a kenyerekböl is szeletelve fagyasztok ,nekünk bevált ,bróbáld ki és remélem neked is beválik !!! üdv mariska :)
Mariska köszi szépen. Pénteken sütöm meg. És amikor előveszed akkor csak hagyod kiengedni becsomagolva vagy egy picit beteszed a sütőbe? Sokat változtat az ízén? Így még sohasem csináltam mert amikor sütöm akkor általában aznap el is fogy nem volt még alkalma a fagyasztóba kerülni
Köszi, de nekem ez a serpenyős módszer nem válik be mert nálunk nemcsak pár darabra lesz szükség . Nem tudom milyen lenne ha mondjuk kisülten fagyasztanám és amikor kell aznap reggel elővenném és hagynám szobahőmérsékleten kiolvadni? Így még senki sem csinálta? Azért ha betennéd azt a fincsi olasz pogi receptet, megköszönném Bár nekem is van nagyon jó, de mindig tanul és újít az ember.
Ancsi szia! Én kisülten szoktam fagyasztani. Amikor szükség van rájuk akkor előre kiveszem, hagyom kiengedni és utána egy nagyobb serpenyőben, fedő alatt kicsit felmelegítem. Azért ilyen körülményesen mert sokszor csak 2-3 darabra van szükség és annyiért nem gyújtom be a sütőt, meg aztán nem tudom nem szárítja-e túl ki. A mikrohullámú meg már egy éve kiadta a lelkét és nem veszek másikat.
Ezzel a módszerrel olyan a pogi mintha friss lenne. Van egy szenzációs finom pogireceptem (olasz), mihelyt hozzájutok beteszem, nálunk rajong érte a család!
Jaj lányok, elszállt az előző beírásom Akkor kezdem elölről. Na szóval, pogácsát hogy kell fagyasztani? Nyersen vagy amikor már megsült? Nem sok időm lesz és pénteken szeretném megsütni és gondoltam lefagyasztom. Ti szoktatok ilyet csinálni? Epekedve várom a jótanácsokat. És ha kienged milyen lesz? Jó, tudom nem olyan mint ami frissen sül.
Amióta nyugdíjas lettem nincs időm semmire pedig azt hittem hogy mindenre ráérek majd. Majd talán januárban lesz egy kis lazítás remélem
Gondolom mindenki készülődik az ünnepekre és szorgalmasan sütögettek
Tavaly Iza is gyönyörü ablakokat alkotott, én kimentettem a leírást és annak a leírását is hogy hogyan kell szódabikarbóna nélkül készíteni díszeket. Sajnos a képeket nem tudom hogy kell betenni.
Paariza - 2010.11.27. 08:47 - #8700
Sziasztok!
Ildikó és Piroska , a tökéletes ablakozó szerintem a töltetlen savanyú cukor.Fontos hogy egyenként csomagolt legyen , mert a különállókat bevonják valamivel , hogy ne ragadjanak össze és amikor kisül opálos lesz. Én a sima tescos töltetlen savanyúcukrot használom. Nagyon szép színe van és nem kell összetörni.Kb. 2cm2-es lukankét 1 szemet kell beletenni . Ha különböző színűeket tesztek egy-egy lukba az is jól mutat. Az azonnal ehetőbe is nyugodtan lehet tenni. Pontosan ez a sorrend : kiszaggatom a formát , ráteszem sütőpapírra (ez fontos , csak erről jön le a cukor) beleteszem a cukrot 175 fokon kb 5 perc alatt kész. Kihűlés után szépen lejön a papírról , de tárolni is csak papíron lehet ameddig felkerül a fára , mert ragad. Ha azonnal ehető sütit szeretnél Piroska , akkor egy tele mézeskalács formára tegyél egy lukasat és úgy töltsd meg cukorral . Akkor egymásra lehet tenni tálba .
A házikóra ugyanígy "üvegezek" ablakot .
Paariza - 2010.11.26. 11:09 - #8696
Kirinna még azt szeretném elmondani , hogy én nagyon régóta sütök karácsonykor mindenféle figurákat , díszeket , ajándékokat . Már nagyon régen egy Magyar Konyhában egy mézesbábos hölgy leírta a figurális mézeskalács receptet. Ez nem tartalmaz szódabikarbónát , mert szódabikarbónával nem lehet szép sima felületet elérni. Azon kívül , ha puha , azonnal ehető tésztaalapból van mondjuk a karácsonyfadísz , akkor hamar átszakad a felkötöző szalagnál és lehullik. Ezt legalább 3 napig kell a hűtőben érlelni , Úgy szoktam csinálni , hogy begyúrok vagy 4 adagot , és ahogy az időm engedi akár két héten keresztül lehet belőle alkotni. Jó erős fizikai munka kell egyes elemekhez ( begyúrás , hűtés utáni újraélesztés ) de ha ezen túl vagyunk gyúrma szerűen formázható és sütés után is alaktartó marad. Végül meg is lehet enni , ha egy zárt dobozba teszed néhány gerezd almával , akkor megpuhul. Kedvcsinálónak itt a tavalyi kínálatból néhány darab. Ha érdekel , illetve ha még aktuális , akkor felteszem a receptet a bármitbe.
Paariza - 2010.11.29. 10:18 - #302
Ezt a mézeskalács receptet annak ajánlom , aki a karácsonyfára szeretné aggatni , mert hosszú idő után sem potyog le. Bonyolultabb figuráknak is nagyon jó , mert csak felfele nő és nagyon alaktartó. Azon kívül évekig elraktározható , ha nem jól záródó dobozban tartjátok . A molyok sem esnek neki , mint a puha tesóinak.(Szörnyű tapasztalatból mondom ) Aki "csak" házikót , dobozkát , egyszerű formákat készít és nem szándékozik átmenteni sem egyik-évről a másikra az ne strapálja magát ezzel a tésztával , mert elég komoly fizikai munka jár vele. Kicsit lehet csalni , amikor három nap múlva kivesszük a hűtőböl betehetjük a mikróba 500 watton pár percet melegíteni , de óvatosan figyelgetni kell közben , nehogy túlságosan elolvadjon.
1 kg finomliszt , 50 dkg átszitált porcukor , kakaópor , ha sötétet szeretnénk , mézeskalács fűszer tetszés szerint , 15 dkg forró méz , 3 tojás . Addig gyúrjuk , gömbölygetjük hogy sima fényes legyen és lisztezés nélkül is gyúrható . Mire ez bekövetkezik már a mézeskalácsosok védőszentjét is el szoktam küldeni melegebb éghajlatra , de ha a fent leírt eredményt várod akkor megéri. Mazoisták feltétlenül fele tk. rozslisztből készítsék úgy még fárasztóbb.Ha ez megvan 3 napra beteszed a hűtőbe és kész. Hetekig szedegethed elő , ahogy időd engedi a szórakozást.
Itt a leirás a cukorból készített ablakhoz, mézes sütire.
Sajnos nem irtam fel, hogy kitől van, de nálunk készítette ILDIKO, Paariza, Moha . Margit2 honlapján is megtalálod.
A tészta Limarától való. JÓ sütögetést kívánok!
200 gr méz
150 gr margarin (most vajat tettem)
250 gr porcukor
3 tojás
1 tk szódabikarbóna
1 kk őrölt gyömbér
1 kk őrölt szegfüszeg
1 kk fahéj
750 gr liszt
És még töltetlen kemény cukorka, ha lehet több színben. Ezt valamilyen formában törjük meg minél finomabbra, én mozsárba csináltam.
A vajat a mézzel együtt felolvasztjuk.
A porcukrot, fűszereket , szódabikarbónát és a tojásokat egy mixerrel jól elkeverjük, majd hozzá adjuk a mézes vajas masszát is, majd egy fakanál segítségével hozzáadagoljuk a lisztet és eldolgozzuk vele.
Nem lesz kemény a massza. Hagyjuk állni szobahőn legalább 1 órán át, de lehet 1 napot is. Majd 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk lisztezett felületen(én egyszerre a felét szoktam kinyújtani, egyszerűbb így), majd tetszés szerinti formákra szaggatjuk.
Ha üvegsütit szeretnénk készíteni akkor már a tepsin (amire mindenképp tegyünk sütőpapírt, mert arra nem ragad a cukor) vágunk bele még kisebb formát, majd ha másként nem megy, akkor egy fogpiszkáló segítségével vesszük ki a felesleges tésztadarabot. Az így lkeletkezett kis formába tesszük a megtört kemény cukrot, együtt sütjük készre. Ne sajnáljuk belőle cukort, mert sütés közben nagyon összeolvad, ha nem rakjuk púposan a kis formákba, akkor fenáll a veszélye, hogy itt ott lyukas marad az "üveg" rész.
Kb 4-5 perc 180 fokon. Ha ettől többet sütjük akkor a mézes túlsül, a cukor pedig egyen színűvé válik mivel karamelizálódik.
Miután kivettük hagyjuk egy kicsit hogy kössön, hűljön a cukor utána gond nélkül levehető a sütőpapírról.
Előnyös több tepsit is elővenni, és minél többet előkészíteni, mert hamar sül hamarabb mint ahogy a szaggatással, másodszaggatásal, majd a cukor betöltéséval végeznénk.
Kedves ILDIKO és Vogii ! Nagyon örültem, hogy szóba került ez a diós krémes süti, mert én is szívesen megsütöm karácsonyra. Köszönöm a receptet!
Nálunk az ILDIKOtól kapott mézespuszedli készült, és a Limarától való mézestésztából tálkák. A tészta másik feléből a szokásos mézes aprósütit formáztam. Képet most nem tudok feltenni, talán majd később. A képkezelő nem működik.
Nagyon szép hetet kivánok mindenkinek, és jó készülődést!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit