Moha, én mindig ezt sütöm, fele finom- fele rétesliszttel. Na meg persze 2 tojásra átszámítva az egészet, mert a 6 tojásos tésztából rengeteg babapiskóta lesz és nálunk annyi nem fogy. A fiam nem nagyon eszi. A héten hamis tiramisut akarok csinálni, azért sütöttem.
A hozzávalókból gépben 20 perc alatt tésztát dagasztatok. Lisztezett tálban duplájára kelesztem, majd 8 darabra vágom a tésztát. Minden tésztadarabot egyenként kinyújtok és feltekerem kiflinek. Sütőpapíros tepsin fél órát pihentetem. (Jól meg kell kelnie, különben sülés közben szétreped, ahogy nekem is az első tepsi oldala megrepedezett.) Megkenem cukrozott tejjel, majd előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütöm. Amikor kiveszem a sütőből, még forrón megkenem vékonyan cukrozott tejjel, ettől lesz szép fényes.
Emlékszem Zsóka, nagyon finom kifli volt, talán akkor még adalékkal sem tömték így tele. Emlékeim szerint volt itt egy vajas kifli recept, ami elég jól megközelítette.
Nem tudom, emlékeztek-e még arra a kis vajas kiflire, amit boltban lehetett kapni. Errefelé nem láttam vagy 10 éve. Kicsi, patkó alakú kifli volt, és nagyon kellemes, édeskés a tésztája. Imádtam bolti kakaóval tízóraira... Van valami hasonló recept, amiből meg lehetne sütni?
Köszönöm mindenkinek, tényleg nagyon kedvesek vagytok. Több ismerősömnek is ajánlottam az oldalt, épp amiatt, hogy itt mindig van valaki, aki ellát jótanácsokkal.
Limara! Nagyon guszta ez a meggyes. Szívesen beleharapnék én is. Na, meg persze mindenki csodákat alkotott, mint mindig. A tejes kifli is egy remekmű, a babapiskótára rácsodálkoztam, kenyerek, zsemlék, sorolhatnám. Hmmmmm....
Micsoda szépségek születtek itt. Hát ez az influ jól betett nekem, a torna is elmaradt. Ma már jobban vagyok. Tegnap bolti kenyeret hozattam, mert sütni nem volt erőm.
Azért az ételekkel vigyázunk lehetőleg nem eszünk hizlalót.
Sütni talán holnap fogok. Sütemény egy darabig szóba sem jöhet.
Én is csak csatlakozni tudok a lányokhoz,hogy biztassalak.Limara a megmondhatója,mivel szegényt rengetegszer nyaggattam,hogy én is mennyit küszködtem a kenyerekkel.Volt egy pár kenyér,amit ugyan ki nem kellett dobnom,de messze nem hasonlitottak a mostaniakhoz.Bizony be kell egy utat járni ,hogy kinek hamarabb,kinek kicsit később sikerüljön.De hidd el,jó úton jársz,mert látod,egy csomó dologra mári rájöttél,és ez jó.Ha mindent szépen kitapasztalsz,sokkal könnyebb lesz.
Zsóka! Látod máris milyen sok mindent tanultál! Ezek a tapasztalatok visznek előre! Én is azt csináltam, mikor ide találtam, sorba végig néztem mindenki képeit, és csak ámélkodtam!
Zsoka,igaza van Limaranak!En is kb egy eve talaltam ide,es mindent itt tanitottak meg nekem ezek a szuper kis pekmesterekazota sokkal fontosabbnak erzem magam es ugyesebbnek.Sok kenyeret nem sutottem jenaiban,mert nem igazan volt meg idom,deha sokat jarsz ide,akkor egy ido mulva szepeket fogsz sutni.
Köszönöm, Limara a bíztatást. Épp most néztem át a képeidet, gyöngyörű mindegyik! Mától kezdve szép sorjában mindenki képeit átnézem.
Lassacskán kezdem érezni a tésztát. Azt már tudom, mikor jó a dagasztás után, kezdem felismerni a túlkelt és az elkovászolódott tésztát, rájöttem, hogy a jénaimban nem szabad nagy adagot sütnöm, mivel igazából nem erre a célra van, és inkább keményebb tésztát kell készítenem hozzá, mintha a gépben sütném. (Bevallom, régen sütöttem már gépben, inkább esszük az elrontott, csúnyácska kenyereket.) Remélem, a családom meglep a születésnapomra egy jó nagy kacsasütő jénaival. Nagy sikerélmény, ha jól sikerül valamelyik kenyerem, zsemlém, a családom is nagyon lelkes. Ha pedig nem olyanra sikeredeik, mint amilyet szeretnék, vigasztalnak, hogy jó az, ki lehet enni a jénaiból is a kenyeret.
Itt a helyed közöttünk, az akarat meg van benned, hogy még jobban tökéletesítsed a tudásodat. Én 2 éve találtam ide, és semmit nem tudtam a kenyérsütésről. Mindent az itteni társaktól tanultam, Margitka vezetésével. Itt bal oldalon a fórumozók képeinél megtalálod az első fotókat, hát van köztük jó pár olyan, amit ma már nem hoznék, de büszke voltam rá, mert az enyém volt. Minden sütés közelebb visz a még jobbhoz, minden elrontott kenyér, kalács segít tapasztalni.
Micsoda kiflik! Egy pékség megirigyelhetné, gratulálok! A piskóta is nagyon szép!
Kartika! Az a kenyér! Mesterpék készítette!
Kislányok! Nincs semmi ördögi ebben a fonásban. A tészta közepére, kb. a felére teszem a tölteléket, a mellette lévő részt először duplájára nyújtom, majd felcsíkozom:
Ezután váltakozva középre teszem a csíkokat, egyet jobbról, egyett balról, de a már ott lévő csíkok alatt felett bújtatom. Biztos emlékszetek, isiben csináltunk annak idején ilyen papírfűzést!
Akármikor benézek, csak ámulok, és az jut eszembe, mit is keresek én itt??? Mérföldekre vagyok én tőletek, és azoktól a remekektől, amiket alkottok. Nekem nem sikerül olyan csodálatosra a kenyerem, mint Limaráé, vagy bárki másé. Bénáztam a hétvégén is, két kenyerem szúrtam el, de azért megettük, az ízével nem volt baj...
Tegap készültem, hogy sütök kalácsot, aztán babukám nem hagyott békén, meg a nagyok is egész hamar hazaértek a suliból, így nem tudtam nekiállni, nem szeretem, ha körülöttem sertepertélnek, amikor megpróbálkozom valami újjal.
Holnap újra egyedül leszek délelőtt, kicsikém meggyógyult, mehet oviba, és akkor enyém az egész ház, és a konyha!!!!! Elmerülök a sütés tudományában.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit