Limara! Köszi-köszi! Időközben én is hasonló következtetést vontam le az általad írottakból. Annyit még mondjál meg légyszi, hogy mennyit ártottam azzal, hogy lenmagpehely helyett búzacsírát raktam hozzá?
Bezsa, gyönyörű lett a kenyered, az alufóliát én is kipróbálom majd, látom jót tesz neki:)
Vogii, nem akarok bele kotyogni, hiszen csak pékinasnak mehetnék, de szerintem a meleg vízzel nem tett jót neki. Egyszer nekem is sikerült ilyet gyártanom. Viszont én csak akkor teszek meleg vizet amikor nyanyát élesztek. Amikor már a kenyeret keverem be akkor kizárólag hideg vízzel dolgozok. Fogadd meg Limara tanácsait én azóta sütök családom nagy örömére gyönyörű kenyereket:)
Azt kell mondjam, ez így mind. 35 dkg nyanya meleg vízzel átitatva, + hozzá 1 dkg élesztő, na ez már sok és ettől beindulhat a tészta rendesen. A sikér is rásegít, a cukor pláne, főleg hogy melegvízhez tetted és az azonnal beindult élesztő elkezdte szó szerint zabálni a cukrot és a sikért. Ha hideg vízzel kezded, ezt talán elkerülheted.
Répatorta Stahl répás muffin recije szerint készül, de nem muffinformában, hanem királyformában sütöm. Már többször csináltam, nagyon finom, tk. liszt van benne Beírom a bármitbe a recit, nézd meg
Szóval, adva van a "Tk. kenyerem öregtésztával - Limara" nevű recept " Barnakenyér - Moha - Limara című alváltozata.
Kezdődik ott, hogy 35 dkg tk. öregtészta, eddig o.k. De! Mivel nem emlékeztem pontosan, hány napja
készítettem a nyanyát, ezért először 2 dl meleg vizet adtam hozzá, és ott állt a konyhapulton, amíg kimértem a többi hozzávalót.
30 dkg fehér tönköly és 30 dkg tk tönköly lisztet mértem ki, ezek voltak itthon, majd 2 ek. burgonyapelyhet, és mivel lenmagpehely nincs itthon, helyette 4-5 ek. búzacsírát tettem hozzá. Aztán amit még változtattam, hogy raktam hozzá 1 ek. sikért és 1,5 kk. cukrot.
Kérdem én, melyik volt a bűnös összetevő, ami ennyire beindította az élesztőt?
Visszaolvastam végre mindent,gratulálok mindenkinek! Nagyon szorgos minden pékecske
Limara a rusztikusok melyik recept alapján készültek? Ja és a répatortádat melyik alapján sütöd? Én eddig kétféle répást próbáltam,nem volt az igazi egyik sem.
Joli én pesti pék vagyok,de eddig a Metrós BL 80 a legolcsóbb,amit találtam. Ez 5 kg-os csomagolásban,nagy papírzsákban van, jó minőségű.
Az elkovászolódás időről időre előkerül sajnos, szinte minden pék átesik ezen. Tulajdonképpen ilyenkor a tészta már dagasztás közben el kezd kelni, és ahogy dagasztódik egyre jobban beindul a hőtől az élesztő, szinte forr a tészta, mint a kovász. Ez akkor fordul elő, ha meleg hozzávalókkal indítasz, különösen, ha aktív kovásszal vagy beindított nyanyával készíted a tésztát. A folyadékot célszerű hidegen, de min. szobahőmérsékleten a hozzávalókhoz tenni, sőt, lehet hogy elég szakszerűtlen, de én van hogy a sót az aktív nyanyára vagy kovászra teszem, hogy kicsit lassítsa a folyamatot, vagy egyszerűen először visszakavarom a nyanyát vagy kovászt, úgy teszem bele a max. szobahőmérsékletű hozzávalókat. Arra kell vigyázni, hogy dagasztás alatt ne melegedjen át a tészta. Figyelni kell, először olyan karfiolos lesz a felülete, mint ahogy Bezsa írta, ha jól emlékszem, és ez nagyon találó. Aztán ez a tészta kelés közben így viselkedik, ahogy a tied, ha beteszed sülni, akkor meg szinte felrobban. A régebbi pékek biztosan emlékszenek, én kezdetben hány kenyeret robbantottam fel, mire rájöttem, rájöttünk Margitkával, mi okozhatja. A legnagyobb probléma az, hogy ezzel a tésztával már nem lehet kezdeni semmit, hiába adsz hozzá vizet, vagy lisztet, egyre rosszabb lesz, a tészta teljesen szétesik, csak a kukának jó. Talán az enyhén elkovászolódott tészta még nyanyának jó lenne, de a mait nem használnám fel a helyedben.
Cristina, szép lett a kenyered! Ma a te általad diétásított gyors zsömiket sütöttem, és tudod ...hát nálam tuti nem lesz diétás hatása, mert megkóstoltam, és annyira finom, tuti nem tudok megállni 1 db-nál!
Limara, ezek a rusztikus zsemlecipók nagyon guszták!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit