Moha láttad az enyéimet? Te hány fokon sütötted? Én le is mértem a súlyukat, mert nekem is nagynak tűntek, bár azt hiszem eredetileg cipócskának készült a recept.
A tapasztalatok: most 10 db-ot sütöttem belőle,de még mindig gigantikus méretűek,holnap 12-őt fogok.
Mostanában mindig friss élesztővel dolgozom, de ehhez kipróbáltam az általam régen is használt SAF francia szárított élesztőt, ez jó minőségű. Nos ezzel jobban megkelt a másfél óra alatt, szerkezetileg még nem tudom,mert forrón nem vágom meg.
A sütési idő rövidül,ha a zsemlék kisebbek, most úgy néz ki,hogy fedve 15 perc és fedés nélkül még 5-7 perc elég, ha még kisebbek lesznek,akkor lehet ennél kevesebb is elég.
Cristina a diétás változatból én kihagynám a tejet,helyette menjen víz, a kanál mézzel nem tudtam számolásban mit kezdeni,de ezt te biztos tudod. Ha 50 dkg BL 80 + 25 dk.tk.liszt-ből van,akkor az össz. ch : 517,5. Ha ebből 12 db-ot készítek,akkor egy zsemle 43,12 ch.
Szerintem a tk.lisztet még lehetne emelni talán 10 dkg-val, és megpróbálnám tk.tönköllyel,de most nem volt itthon. Esetleg a BL 80 egy részét is lecserélném fehér tönkölyre, úgy tudom ez a liszt jobb a cukorbetegeknek. Ha több a tk.liszt,akkor viszont lehet egy kicsivel több a víz is.
Ha nem unjátok még,holnap is jövök a még kisebbekkel.
Ancsa a cserepezést ki kell érdemelni! Nagyon sok izzadságcsepp vezet odáig. Konkrétan néhányunknál több hónap ill. még az sem volt elég. Nem a cserép a lényeg, hanem az íze és, hogy egészségesebb, mint a bolti! Ne keseredj el csak süssél sokat és finomat, meglátod egyszer sikerülni fog Neked is!
Ancsa ! De gépben vagy sütőben sütötted ? Nekünk is jó sokat kellett gyakorolni, hogy szép cserepes legyen. És sok mindentől függ, hogy sikerül-e cserepesre.
A puha tésztát kiöntöd a deszkára és kézzel ellapogatod. Főlvágod és fogsz egy darab tésztát és kettéhajtod. Kézbe veszed és elkezded aláhajtogatni a tészta széleket a közepe alá. Ha nem szabályos gömbölyű, az nem baj. Arra figyelj, hogy a közepét ne nyomd ki közben, mert akkor lyukas lesz, mint a bagel. Csak hajtogatni kell, nem nyomkodni. Egyszerű, meglátod!
Masala!Akkor anyutól megkérdezem,mert ő ebben a szakértő.A hétvédi almásomat is ebből sütöttem.Kicsit szárazabb az alma,nem annyira leveses,de az a piténél nem annyira nagy baj.
Moha,nagyon megtetszett a gyors zsomid keszitese,de valahogy a hajtogatasa nem tiszta...pedig torom a buksim,de tobb felekeppen is lehet kepzelni.Nem irnad le maskepp is nekem?Tudod,a gyengebbek kedveert
Lányok olvastátok a " ki vagyok én," oldalon Halmy Péter bemutatkozását?
Iszonyú sokat kellett visszaolvasnom, de én szoktam visszaolvasni, mert érdekel, hogy mi történt Veletek! Válaszolni viszont nem tudok ennyit, úgyhogy csak itt írogatok magamban. Meg kell jegyeznem, hogy a színvonal a régi! Csodás sütések, ínycsiklandó ételek, sokat dolgozó asszonyok. Meg sem próbállak követni Titeket, csak kullogok mögöttetek, viszont mindég hűséges olvasótok maradok! Örülök, hogy Jégkása és Bundik is jelentkezett! Így legalább tudni lehet, hogy jól vannak.
Andrej írjál nekem az üvegbe eltehető reszelt almáról légyszíves. Pár évvel ezelőtt megpróbáltam, de fölforrt az összes. Tél vége felé mindég van olyan alma, ami már nem fogy el és azt el lehetne tenni addig, amíg nem lesz másik.
Kenőtoll ügyben kérdezem, hogy a szilikonos ecsetttel hogy kentek? Van nekem is, de nem tudok tojást kenni vele, mert nem veszi föl. Ezt szerintem a teflon serpenyőkbe találták ki, hogy a rendes ecset szőre ne égjen meg. Nem? Amit én használok, azt a festékboltban veszem/ olcsón /.
Ildikó vigyázz magadra!!! Jól emlékszem, hogy tavaly is ilyen bajod volt? Muszály orvoshoz menned, mert erre kell rendes gyógyszer! Tudod, hogy csúnya szövődménye lehet ennek is.
Az én tűzhelyem Pelgrim márkájú. Öt év garancia idő volt rá. A hőlégkeverés akkor jó, ha nem azt kell állandóan használni, hanem lehet simán sütni, mint a hagyományos gázsütőben. A grillező fokozat a melegszendvicseknél jön jól, vagy a Limara féle cukrászfáklya helyett a creme brule cukorpirításánál.
Végre eljutottam odáig, hogy betudtam tenni a képemet amit tegnap szerettem volna. Köszönöm Bezsa a meghívót! Sajnos csak most volt időm foglalkozni vele.
Ime az én teljeskiőrlésű gépi kenyérkém. Aminek az ize és állaga elég jó csak még kelés után visszaesik. De tegnap Limara tanácsa alapján elhatároztam, hogy csökkenteni fogom az élesztő adagot. A következőt így fogom megsütni. Remélem sikerül.
Nagyon kicsi felbontással fényképeztem, nem tudom mit lehet látni belőle.
Ha lesz sikeresebb változat akkor megmutatom nektek. A jótanácsok rámférnek!Mégegyszer köszönöm a segitségeteket!
Én sütit nem sütök most egy darabig. Karácsonykor elég volt. A beigli is most fogyott el. Ráadásul idén csak 1 kg szaloncukrot vettem és még vn belőle. Régen 6-8 kg szaloncukor a fiúknak meg sem kottyant.
Jégkása ! A hólabda engem is megfogott. lehet, hogy kipróbálom. Köszi a recit.
Ancsa ! Üdv az oldalon. Süssél finomakat. Gépben vagy sütőben sütötted a kenyeret ? És mi volt a baj vele ? Mi nem volt olyan mint a mienk ? Kérdezz nyugodtan biztos tud valaki segíteni.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit