Vígbea én is gratulálok a picurhoz! Sok sikert neked a kísérletezéshez is,bár innen nem szabadul senki,csak ha már profi péket faragtunk belőle! Szóval ne izgulj,sütögess jókat!
Marica a panettone sütéséről lebeszélnék mindenkit! Azóta még olvastam róla,ezt szerintem házilag nem lehet kivitelezni olyan minőségben,mint a bolti. Én is feladtam, sütöttem helyette aszalt gyümis kalácsot.
Edó az egyik Lajos Mari könyvemben van somlói recept,holnap beírom neked a bármibe.
Masala! Milyen lisztekből csináltad? Én azt vettem észre,hogy a rozsos lisztek viccelődnek velem! És lehet,hogy pont arra vagyok allergiás is.Még mindíg köhögök...
Bezsa! kérek segítséget,mert rosszul raktam fel a képeimet! Bocs! Túl széles lett!
Edo somlóit házilag készíteni elég munkás dolog. Vagy nagyon egyszerűen csinálod és akkor nem igen hasonlít a somlóira. Én kaptam egyszer egy receptet, de olyan elrettentően sok volt a szöveg rajta, hogy sose csináltam meg. Ha nem kapsz jó receptet és nem nagyon sürgős, megkereshetem.
Sziasztok! Látom mindenkinek sikerül "narancsbőrt" produkálni...
Egyszer nekem is sikerült! Hiába adtam hozzá lisztet vagy vizet,a vége az lett,hogy mérgemben bevágtam a hűtőbe és lett belőle nyanya... Arra azért még jó volt! Elrettentésként megmutatom a fotóját!
De azóta már óvatosabb vagyok,dagasztás után rögtön kiveszem a nyers tésztát,és megformázva megy a hűtőbe.
Vígbea Gratulálok az érkező kisbabádhoz,és külön váll veregetés jár érte,hogy így pocakosan is van kedved ilyen nagy munkák gyakorlásához.Mire a második pindurkád is kiflievésre adja a fejét,már oszkárdíjjas pék leszel!
Brigitta Azokról a hűtős hólyagokról mesélhetnél mi a titkuk?
Limara sajnos én ilyen élesztett nyanyával csak akkor sütök, ha több időm van, ezért nem vagyok elég gyakorlott hozzá és talán siettem is egy kicsit, mert meleg helyen élesztettem a nyanyát. A kenyeret azért dühömben megsütöttem és meg is ettük. Olyan lett, mint azok a tk. vagy rozsos nehéz, sűrű német kenyerek. Ehető volt és három napig ki is tartott, olyan sűrű volt, hogy 1 -- 1és 1/2 szeletnél többet nem bírtunk enni belőle.
Az elkovászolódás általában olyankor következik be, ha valamilyen aktív kelesztő anyag, mondjuk aktív kovász, vagy felélesztett nyanya, kerül a tésztába. Ilyenkor az élesztő már beindult állapotban van, és a meleg hatására túl gyorsan kezd el dolgozni, szinte forrni kezd. Ez kivédhető, ha hideg hozzávalókkal kezdünk dagasztani, és végig ügyelünk arra, hogy ne melegedjen a tészta. Sajnos az elkovászolódott tészta már nem menthető meg, ha hozzá akarunk tenni folyadékot vagy lisztet, csak rontunk a helyzeten.
Lányok ez a narancsbőrös kenyér nagyon jó hasonlat!! Pontosan így nézett ki a kenyerem 24-én, csak nem tudtam, hogy írjam le nektek. Addig én is eljutottam, hogy elkovászolódott csak azt nem tudtam, miért?
Julika jó, hogy írtad a lapot, mert így még úgysem értem, hogy Ildikó pl. miért nem kapta meg és én sem kaptam Kartikától, pedig az előző eljutott ide.
Limara én is megkaptam Nigella könyvét nekem a fahéjas csigák tetszettek nagyon jó ötletnek tartom,hogy tésztát rak alá ez kakaós csigánál is jó lehet felszivja a kifolyo tölteléket.Jamie új könyvét is kaptam és 1 óriási tea dobozt tele mindenféle teával.
Dulifuli a Panettone receptjét Ildiko beirta azt hiszem a karácsonyiba vagy a kiprobálásosba.Én megcsináltam,de az eredetihez képest más nehezebb a tésztája és nem is áll el olyan sokáig.
Limara ezt a párom találta egy autos honlapon.Én is szemezek vele,neked már géped is van hozzá.
Crčme brűlée
Ha életemben ezután csak egyféle édességet ehetnék, valószínűleg a crčme brűlée maradna fenn a rostán. Színre, állagra, mint valami lágy puding, de az íze más világba tartozik. Amikor pedig a tetején lévő, égetett cukormáz és a puha, édes massza összekeveredik a számban, sohasem tudom megállni, hogy be ne csukjam a szememet. Fenséges.
A világ legfinomabb édessége
Hozzávalók:
10 deci sűrű tejszín
1 vaníliarúd, megvágva, megreszelve
1 pohár vaníliás cukor
6 nagy tojássárgája
2 liter forró víz
A tejszínt, a vaníliarudat és a reszelékét egy felmelegített, közepes méretű serpenyőbe tesszük, majd forrásig melegítjük. Levesszük a tűzről, lefedjük, hagyjuk hűlni 15 percig. Kivesszük a vaníliarudat, eltesszük későbbi használatra.
Egy közepes méretű tányérban felverjük a korábban beleöntött fél pohár vaníliás cukrot és a tojássárgákat. Amikor már jól összekeveredett, és színt kezd változtatni, folyamatos kavarás mellett apránként hozzáadjuk a tejszínt. Az így elkészült masszát kitöltjük 6 darab, 15-20 dekás, fül nélküli, lapos porceláncsészébe. A csészéket betesszük egy nagy serpenyőbe, amelyet a csészék széléig felöntünk vízzel. Addig melegítjük a vizet, amíg a crčme brűlée (krem brülé) el nem kezd szilárdulni, de a közepe még épp remegős. E művelet körülbelül 40-45 percig tart. Kivesszük a csészéket a serpenyőből, amelyeket minimum két óráig, de maximum 3 napig hűtünk.
Fogyasztás előtt minimum 30 perccel kivesszük a csészéket a hűtőből. A megmaradt fél pohár vaníliás cukrot egyenletesen a hat adag crčme brűlée tetejére szórjuk. Kézi gázégővel (kempingpalackos perzselővel) addig olvasztjuk a cukrot, amíg foltokban meg nem barnul. További öt percig hűlni hagyjuk, majd felszolgáljuk.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit