Mindjárt megyek fehér zsömit formázni, és már kész a második tepsi mini kalácska is. Lesz majd mit tenni a fagyasztóba, úgy látom. Lehet estére nem is csinálok knyeret, hagyok kint zsömlét, elég lesz az.
Zsóka,elsőre nem rossz ez a kenyér,szerintem az élesztő nagyon sok.Múlt alkalommal irtam,próbáld meg,csak 1 dkg élesztővel,gépben egyik kenyérhez sem kell több.Ha öregtésztát teszel bele,még0,9dkg is elég lehet.
Ki kell ezt tapasztalni,meglátod egyre jobb lesz,mindenesetre gratulálok!
20 dkg öregtésztát apróra csipkedek, beleteszem a gépbe, hozzáöntök 2 dl langyos vizet, 15 dkg lisztet, 1 kk cukrot és 1,1 dkg élesztőt. Jól kikutyultatom a géppel aztán kikapcsolom a gépet és kb 1 órát hagyom ott erjedni. Aztán hozzáöntök 40 dkg lisztet, 1 dl vizet, 2 mk sót, 2 ek.burgonyapelyhet, egy csipet aszkorbinsavat, és én kiflinél szoktam bele tenni egy löttyintés étolajat, de ez elhagyható. Tészta programon dagasztom húsz percig, aztán kiveszem és egy tálban duplájára kelesztem. Ezután átgyúrom és megformázom. Ebből a mennyiségből kb 8-10 zsemlét v. kiflit lehet csinálni, de én a megdagasztott tésztából m indíg lecsípek egy 20 dkg-t, ez lesz a következő sütéshez az öregtésztám és a maradék tésztát osztom 6 egyenlő részre, mert ennyi fér a jénaiba. Lefedve megy a hűtőbe.
Ha tepsiben akarod keleszteni szerintem az is jó, abba több fér. Szerintem ezzel a mennyiséggel kezd.
A recept eredetileg 75 dkg liszthez 3 dkg élesztőt ír. Én már csökkentettem ezen a mennyiségen, és csak 2 dkg-t tettem, de a következőbe már csak egyet teszek, és meglátom, milyen lesz.
Bezsa, melyik fajta trüffelt fogod készíteni. Én is szoktam mindne évben valamilyen házi csemegét ajándékozni. Tavaly töltött datolya volt, meg raffaello, azelőtt karamallás mandula halmok. Most annyi féle reci van, hogy még nem tudtam dönteni.
Én pedig,hogy kifli nélkül se maradjatok ,hibernált kiflit hoztam:
Nagyon fincsi puha lett,sokszor fogom igy sütni.Mostmár a kenyér következik,csak nem nagyon fér a jénaim a hűtőbe,lehet,hogy a folyosóra teszem ki,öt fok körül szokott lenni a hőmérséklet.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit