Miután itt van Limara, én is bátorkodom kérdezni. Szóval, nem volt rozskovászom, és a kis menyem vasárnap szeretne vinni magával Kenyérke ukrán rozskenyerét. A lisztből és langyos vízből csináltam egy keveréket, és raktam bele síma nyanyát egy keveset. Azt szeretném, ha holnapra lenne ebből aktív kovászom. Mit szólsz hozzá Limara? Teljesül a kívánságom?
Az olvasással még mindig le vagyok maradva, de látom, hogy nem ültetek tétlenkedve hanem sok szépséget és finomat sütöttetek. Gratulálok mindenkinek.
Sajnos a mára betervezett sütögetésemből csak a Sacher tortát tudom megsütni, mert a gesztenye még a mélyhűtőben csücsült és fél órás hazaút helyett másfél óra lett, mert úgy be volt állva a forgalom, hogy sehol nem lehetett Csepelről kijönni Erzsébet felé.
Lányok ! Lenne egy kérdésem is: Mielőtt elutaztunk tettem be a mélyhűtőbe nyanyatésztát, mert sajnáltam kidobni és most kiengedném. De nem tudom, hogy másképp kell-e bánni vele mint a friss nyanyával. Ha jól emlékszem Bezsa már használt fagyasztottat. Limara újfajta módszerével szeretnék kenyeret sütni így.
Látom,megint sok szép dolog született,most már csak arra lennék kíváncsi,hogy ki vállalja a felelőséget,hogy a látványától is hízunk...? ()
Mindenkinek gratulálok! Nelly! csodálatos a kalácsod!
Mohácska,az én tippem azoknak jó,akik a fagyasztóba már semmit se tudnak bedugni,mint én is...
A beteg babáknak mielőbbi gyógyulást,Cristina babájának a posijára Aloe Verát ,a kezdő kenyeres pajtásoknak sikeres sütögetést kívánok.
Most jön a bau..dicsekedni!
Ma sütöttem egy ajándék kenyeret,és amíg az sült,a másik adag akkora lett,hogy nem fért bele a jénaimba! Kénytelen voltam tepsiben sütni,és egy másikkal letakartam. Íme:
Ez meg a tepsis kenyér:
És van egy újabb tippem,a megmaradt,vagy nem túl jól sikerült (mint ez is ) zsemlék felhasználására. Összevágtam kockára,és megpirítottam forró sütőben.(szárazon papírzacsiban,vagy a fagyasztóban tárolható) Ez jó levesbetétnek (rántott leves, tojás leves, fokhagyma krém-leves,zöldség leves)vagy forró tejjel nyakonöntve,sóval borssal kevés liszttel és tojással zsemlegombócot formázva és kifőzve vadas mellé köretnek,de bár milyen szaftos húshoz is.
Erika itt a kenyerem,ide írom kivételesen,ne kelljen keresgélned:
alulra: 380 ml víz, 1 nagymérő só, 1 késhegynyi aszkorbinsav
rá: 50 dkg BL 80-as kenyérliszt
20 dkg teljeskiőrlésű liszt (pl. 15 búza, 5 rozs )
tetejére: 1/3 kocka friss élesztő, csipogáskor lehet bele lenmagpehely,szezámmag,stb.
Normál programon, közepes szín, 1 kg-os méret.
Amit itt tanultam a lányoktól,hogy figyeltem a kenyeret kelesztés alatt,ha már szépen kidomborodott az üstből,akkor kikapcsoltam a programot ,és bekapcsoltam a csak sütés progit,így nem kelt túl és esett vissza,hanem szép kupolás kenyérke lett. Ugyanis a gép nem veszi figyelembe a tészta állapotát a kelesztésél,hanem keleszti a megadott ideig. Így mire sütni kezdi,túlkel és visszaesik.
Limara eddig sosem tettem, de nagyon megtetszett az ötlet és gondoltam kipróbálom. Hát nem bántam meg. Én nem eszem a meggyes dolgokat, a meggyet sem. Nagyon szép lett és nagyon jó a tésztája. Jól megpakoltam almával és dióval- Azért legközelebb egy árnyalatnyit kevesebbet teszek.
Móni az én Anyukám dolgozott Olaszországban egy ideig,azóta nekem nincs Karácsony Panettone nélkül. Nagyon szeretem,és úgy gondolom ez a pici luxus megengedhető az ünnepre a magyar finomságok mellé.
Móni nyugtával dícsérjük a napot,mert csekély angoltudásommal annyit megértettem, hogy csak gyakorlottaknak ajánlották az elkészítését,és első ránézésre elég bonyolultnak tűnik.
Mondjuk ami a Lajos Mari könyvében volt,azt megsütöttem már,hát nincs sok köze az eredetihez.
Egyébként a Metróban szokott lenni Karácsony előtt elérhető áron, ha kiszámolod azt a sok belevalót,nem vagy messze az árától. Rengeteg cukrozott narancs és citromhéj kell bele,meg mazsola,és sok tojás is.Szóval majd meglátjuk.
itt néhány sorral lejjebb bezsa ajánlotta nekem, hogy te szoktál teljes kiörlésű kenyereket sütni. Kerestem a receptet, de az az igazság, hogy annyi minden van ezen az oldalon (hála nektek), hogy így kezdőként nehéz megtalálni mit is keresek. Szoval kellene nekem valami olyan tk recept, amit süthetek a kenyérsütőgépben (még most ismerkedek vele, nemhogy sütőben süssek) és nem kell hozzá bonyolult kovász vagy öregtészta vagy miis...szoval még a neveket sem tudom.
ma a rozskenyér lesz, de a hétvégén szeretnék egy ilyet is sütni
Több helyen is van róla leírás. Nagyon felizgatta a fantáziámat.
Panettone
Magas, kerekded sütemény, mazsolával és kandírozott gyümölccsel gazdagítva. A legenda szerint Ludovico il Moro udvarában találta fel egy Toni nevű, magát szakácsnak rögtönző szolga. A sütemény rögtön elnyerte az asztalnál ülők tetszését, valaki felkiáltott: Éljen Toni süteménye! Innen a név: panettone (pane di Toni - Toni kenyere)
Bau remek ötleteid vannak,én csak annyit írok hozzá,hogy mindig lereszelem a narancsok és citromok héját,és kis dobozban a mélyhűtőben várnak a sorukra. Narancshéjból szoktam cukrozottat is készíteni.
Kartikához csatlakozom ,tényleg csak kipróbált reciket írjunk,mert én is jártam már pórul ilyen-olyan újságok receptjeivel. A képen remekül festett a dolog,elkészítés után jött a méreg,szerintem még a fotó sem készülhetett arról,mert egyáltalán nem is volt olyan a süti.
Móni szereztem egy panettone receptet,eredeti olasz, viszont angolul van, a fiam most az őszi szünetben lefordítja,akkor beírom és ki is akarom próbálni.
Wbora betette a Stahl nápolyi tésztareceptjét,nekem a változtatás annyi volt,hogy 50 dkg tésztához is elégnek tűnt a besamel,így annyival készítettem, és a húsos ragu ehhez a mennyiséghez 70 dkg husiból lett.
Timi az almás fahéjas kalács Margitka receptje alapján készült, annyi változtatással,hogy 14 dkg nádcukorral csináltam édesítő helyett,és mivel csak joghurtom volt itthon, az került bele 1 dl. Az élesztőt megemeltem 3 dkg-ra. Zsiradék ebben nincs,tehát tejszín sem kell bele.
4 részre osztottam a tésztát,kinyújtottam, kettőt csak simán felcsavartam és összetekertem. Másik kettőbe szórtam áfonyát,úgy tekertem fel,és fontam össze.
Végül, de nem utolsó sorban, Cristina gratulálok neked, annyi finomságot és szépséget készítettél!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit