Én Laci bácsi receptjéből csináltam egyszer valami sütit, és legnagyobb bánatomra a kukában landolt. Pedig a kisöreg nagyon ügyes, szerintem a nevét adta a könyvhöz, de biztos nem csinálta meg a reci alapján a sütiket. És sajnos, többször jártam már így más receptes újságok esetében is. Ezért aztán inkább innen veszem az ötleteket, mert tudom, hogy ezek mindig jól sikerülnek.
Szia Szeva! KÉt éve voltam Hurghadán. Sajnos, megijesztettek bennünket a Kairói úttal kapcsolatban, ezért oda nem mertünk elmenni, csak Luxorba. Aztán amikor a bátrak visszajöttek, mindenki ájuldozott, hogy milyen csodaszép volt. Ezért szeretnék visszamenni, és elmenni erre a kimaradt kirándulásra is. Persze a luxori kirándulást is megismételném mégegyszer, mert álomszép volt. A szállodánk is szuper volt, igaz, ez már lassan nem ide tartozik téma szerint, de talán elnézik nekem a lányok.
Edo ízre jó volt a kenyér, lányomnak is nagyon ízlett. Tulajdonképpen egy gyorskovászos kenyér.
Legközelebb egy pontosan megadott gyorskovászos kenyeret, mert nem olyan állagú akart lenni, mint ahogy én szerettem volna. Aztán összejött valahogyan.
Esküvői és alkalmi torták speciális burkolóanyaga, mely hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a marcipán.
Előnyei a marcipánhoz képest, hogy rugalmas, nem törik, nyújtás után bársonyos tapintású, homogén felületet képez a tortán. A Formix használata gyors és igényes kivitelezést tesz lehetővé. Mivel színe hófehér, ezért vízbázisú ételszínezékekkel pasztell és élénk színeket egyaránt könnyen előállíthatunk.
Az optimális felhasználhatóság előfeltétele a használat előtti kézzel történő átgyúrás.
Elsősorban burkoláshoz ajánlott, de virágok, figurák és egyéb díszek akár desszertek elkészítésére is alkalmas.
Bizonyos esetekben torták rétegei közé is helyezhető, sütés után.
Esküvői és alkalmi torták speciális burkolóanyaga, mely hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a marcipán.
Előnyei a marcipánhoz képest, hogy rugalmas, nem törik, nyújtás után bársonyos tapintású, homogén felületet képez a tortán. A Formix használata gyors és igényes kivitelezést tesz lehetővé. Mivel színe hófehér, ezért vízbázisú ételszínezékekkel pasztell és élénk színeket egyaránt könnyen előállíthatunk.
Az optimális felhasználhatóság előfeltétele a használat előtti kézzel történő átgyúrás.
Elsősorban burkoláshoz ajánlott, de virágok, figurák és egyéb díszek akár desszertek elkészítésére is alkalmas.
Bizonyos esetekben torták rétegei közé is helyezhető, sütés után.
Moha a formix majdnem olyan ízű mint a marcipán. Talán nem annyira édes. Nagyon könnyű vele bánni. A bako hungáriánál Szigetszentmiklóson és az m-gel-nél lehet kapni. Más beszerzési helyet nem ismerek. Az ára fele mint a marcipánnak. Én megismerkedtem egy emberrel, aki a helyi cukrászdába szállít és azt mondta, hogy amit az m-gel-nél lehet kapni(nézzétek meg) abból bármit tud hozni. Ő az országba járja a cukrászdákat. Ha gondoljátok megkérdezem tőle, hogy megadhatom e az elérhetőségét.
bau!
Nagyon guszta a tejszeleted.
nelly!
A múltkor olvastam, hogy visszavágysz Hurghadába. Mikor voltál ott?
Sziasztok Lányok! Most olvastm vissza az elmúlt két napot. Nagyon ügyesek vagytok! Limara, neked külön is szeretnék gratulálni! Pékek gyöngye vagy!! Nagyon köszönjük neked ezt a sok klassz receptet! Én is ki fogom próbálni ahogy egy kis időm lesz. Ma későn megyek haza. Holnap is munkanap. Már olyan hosszú ez a hét. Elfáradtam. De jövő hét elején otthol leszünk és akkor eljön a sütögetés ideje.
Amint igértem leirom a Francia falusi kenyér történetét (mert szerintem ez nem recept)
Vigyázat eszerint a recept szerint senki ne akarja megsütni, mert aki fordította az életében nem sütött még kenyeret) legalaább is szerintem. Vagy én néztem el valamit.
Poolish a Pain de Campagne-hoz Judith Ryan Hendricks Francia kenyér című könyvéből
(„Szivacs” a falusi kenyérhez)
½kanál élesztő
½kanál víz
½ csésze korpás liszt
Oldjuk fel az élesztőt vízben, aztán keverjük össze a liszttel, míg sűrű nem lesz a tészta. Legalább százszor verjük az edényfalához, hogy hosszú sikérszálakat kapjunk. Nedves konyharuhával takarjuk le, és szobahőmérsékleten legalább két órát hagyjuk kelni.
Minél tovább áll annál jobb, akár 8 órán át is maradhat. Vagy tegyük be a hűtőbe 12-15 órára. Ne feledjük, hogy kenyérdagasztás előtt szobahőmérsékletre melegedjen, erre további két órát szánjunk.
Pain de Campagne
Az egész „szivacs”
2 és ½ csésze víz
½ kávéskanálnyi élesztő
5 ½-6 ½ kenyérsütésre alkalmas fehérítetlen búzaliszt.(nekem ez 85 dkg liszt volt)
1 evőkanálnyi tengeri só
A 2szivacs” akkor kész, amikor buborékos és laza, és hamisítatlan erjedésillata van. Tegyük át egy nagy tálba, adjuk hozzá az élesztőt és a vizet, és keverjük, amíg eloszlik, és a keverék habos nem lesz. Csészénként keverjük hozzá a lisztet, amíg a tészta már géppel nem keverhető, ekkor borítsuk ki egy liszttel bőven meghintett deszkára, és gyúrjuk 10-12 percig. Szükség szerint adjunk még hozzá lisztet.
Szórjuk rá a sót a tésztára, és további 5-7 percig gyúrjuk.
A tészta eleinte ragadós lesz, de csak annyi lisztet adjunk hozzá, hogy ne tapadjon a deszkához. A ragadós tésztából isteni, rágós kenyeret kapunk.
Ha ujjunkkal megnyomjuk a tésztát, és ruganyosnak találjuk akkor kész is van.
Gyúrjuk cipóformára, és míg megtisztítjuk és kiolajozzuk a kerek sütőformát, takarjuk le nedves konyharuhával. Tegyük a tésztát a tepsiben, és forgassuk meg, hogy az olaj mindenütt bevonja, így a kenyérhéja nem lesz száraz (a száraz kenyérhéj miatt a tészta sem tud megkelni).
Takarjuk le ismét nedves konyharuhával, és hagyjuk, hogy szobahőmérsékleten duplájára nőjön (ez kb. 2-3 órába telik).
Ha ujjunkat kb. 1 cm mélyen a tésztába dugjuk és a lyuk megmarad, a tészta eléggé megkelt.
Enyhén paskoljuk meg a tésztát, majd letakarva hagyjuk félórán át „pihenni”, hogy a sikér megereszkedjen. Ezt követően vágjuk félbe, formázzuk úgy, mint a baguette-et, és tegyük alaposan belisztezett konyharuhára, hogy az anyag redője megtartsaés elválassza a két kenyeret. Szórjuk meg a tetejét liszttel, takarjuk le nedves konyharuhával, és kelesszük további másfél-két órán keresztül, vagy amíg kb. másfélszeresükre nem nőnek.
Melegítsük a sütőt 220 fokra és sütés előtt 12-1 órán át, kis lángon melegítsünk vizet a teáskannában.
Amikor a tészta megkelt tegyük egy sütőpapírral kibélelt vagy kukoricaliszttel vékonyan beszórt sütőlapra.
Borotvával vagy recés élű késsel vágjunk átlós csíkokat a tészta felszínére, és alakítsunk ki két kört a tésztából: mint két gyűrűt fonjuk át őket egymáson, és nyomkodjuk is le a végüket.
A kenyér falusias, tehát nem kell tökéletes körre törekednünk.
A sütőlapot csúsztassuk középre a sütőbe, egy súlyos tepsibe töltsük bele a teáskannában forralt vizet és tegyük a tepsit a sütő aljára. Tíz percen át 220 fokon majd 25-30 percig 200 fokon süssük., vagy addig, amikor a kenyérhéját megkocogtatva kongó hangot nem hallunk.
Zárjuk el a sütőt, kicsit nyissuk ki az ajtaját, és így hagyjuk még bent öt percig a kenyeret. Vegyük ki helyezzük rácsra. Ne vágjuk fel, amíg teljesen ki nem hűlt.
Tapasztalat:
a csésze nagyságát nem tudom, de egy 2 dl pohara vettem alapul.
a "szivacs" félkanál vízzel nem állt össze.
A megadott víz mennyiség is kevés volt nekem az 5 1/2 csésze liszthez, nemhogy ragadós lett volna.
Tiszta hülyeség baguettnek formázni, mert amikor megkelt nem lehetett már jól formázni csak óvatosan összehajtani. Rögtön lehet a tepsire formázva tenni.
Na szóval ez volt a lányom óhaja, én megtettem mindent.
Sziasztok! Kislányok!
Képzeljétek ma jól megjártam a kenyérsütésemmel.Reggel mielőtt elindultunk a bölcsibe, gondoltam gyorsan bekészítek egy adag Aludttejes- kefíres kenyeret a gépbe.Be raktam a hozzávalókat, aztán be programoztam a gépet.Mikor haza jötttem akkor láttam, hogy nem a normál programra tettem hanem a gyorsra ami ennek a kenyérnek nem volt jó.Nagyon mérges voltam magamra, mert nem figyeltem oda rendesen.Sajnos ehetelen lett,de hát így jár aki siett!!
De azért ma valami jó is történt, mert megtudtam, hogy nagymama leszek!
Limra köszönöm a segítségedet, és gratulálok a kenyeredhez, mert olvastam, hogy sikerült az ujabb kisérleted.
Zitti! Neked is köszönöm a tanácsodat én is így fogom majd csinálni.
Üdv:Kati
Nellym ez a francia falusi kenyér. Hosszú kelesztési idővel A lányom annyira rá volt kattanva, ahogy irtak róla a könyvben, hogy megcsináltam neki.
Még ilyen pontatlan receptet nem olvastam. Csak annak sikerül valamennyire aki már többször sütött kenyeret. Ez egy gyors kovászos kenyér karikába hajlítva. Lelkének kellett a lányomnak és ez a fontos.
Lányok gratulálok én is mindenkinek a sok szép sütéshez név nélkül. Mindenkinek szép napokat és pihenést kívánok. Ha megjöttünk jelentkezem.
Tegnapelőtt levették a férjemnek a gipszet, tegnap kiszedték neki a drotot, ma átkötözték, állítólag nagyon szép a keze, én még nem láttam, de nem fáj neki, csak majd tornáztatnia kell, mert majd 1 hónapig gipszben és drottal kifeszítve volt.
Limara, hol lehet kapni tejsavóport? Ez a neve? Hipermarketben is árulnak? Köszi
Cristina, szép kis kenyeret sütöttél, nekem a bajor rozskenyerekre emlékeztet. Nagyon ügyes vagy, hogy sikerült olyat sütni, amit megehetsz a cukrod miatt!!
SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY! Aki a találkozón vett csoki forgácsot az nagyon nézze meg mert nekem molylepke van benne!!!!!!!Fehér csoki forgács egy kissé kukacos lett ,és lepkécske is volt.
Limara már te is kezded a rétes gyártást ??Nem akarok most egy darabig sütögetni semit ,de valamilyen rétest még a hétvégén kell kreálnom ,mert bezsa is most meg te felkeltetétek a rétes utáni vágyakozásomat ,
Moha nem irok recit, mert jobban járunk ha nekiállunk egy sima kovászos kenyértésztának és azt karikába (igazából 8-as formát kell kialakítani) csak én már nem mertem nagyon nyomorgatni, mert féltem, hogy leereszt mint a lufi.
Pontosabban leirom majd a recit, hogy lássátok mennyire nagyzolva irja le.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit