Edo, nehogy sírjál nekem, mert cserébe még el is fenekellek! Most, hogy hűvösebb van, nekem is kicsit kevesebb víz kell, na nem sokkal, de egy gondolatnyival igen. A másik meg az, hogy sajna a lisztek is változnak. Nagyon sokáig sütöttem egyféle liszttel, gyönyörű gépi kenyereim lettek és egyszer csak puff, beütött a ménkű, olyan ócska lett a minősége, hogy soha többet nem tudtam vele jó kenyeret sütni. Na és liszt és liszt is más, más a folyadékigénye.
Cristina,biztos az az oka,a tobbieknek is ez a velemenye...De miert,ha eddig jo volt a vizmennyiseg,most miert nem jo nekiIdom alig van gepi kenyerre is,es mostmar azok is cserben hagynakNem akarom a rossz,egeszsegtelen bolti feheret enni..
Edo, ez a kenyér pont úgy néz ki, mint amiben sok a víz. Nekem akkor lett ilyen.
Én ma megint barna kenyérrel kísérleteztem, már majdnem teszik, de még mindig nem teljesen igazi. Holnapra tervezek még kis változtatást, remélem úgy már jó lesz.
Edo-bedo! nekem akkor néz ki így, ha sok benne a folyadék! igaz nem nekem szólt-remélem nem haragszatok meg, ha belekotyogok- de azért megkérdezhetem, mennyi folyadékot tettél ennyi liszthez?
Limara,ismet beesett a kenyerem teteje,pedig tettem 50 ml-vel tobb folyadekot a 70 dkg liszthez.Ez mar tobb a soknal.Mit tegyek meg szerinted?Ilyen lett
2 dl víz, 1 ek. olaj, 1 tk. só, 38 dkg liszt, 1 tk. cukor és 1 dkg élesztő. Géppel dagasztatom, általában délután valamikor, és hagyom is a gépben, jó alaposan túlkelni. Este borítok rá egy fóliát és éjszakára beteszem az üstöt a hűtőbe. Másnap mikor sütni akarok vele, akkor kiveszem, elindítom a gépet, de csak addig, míg gombóccá szedi a tésztát és már süthetsz is vele, persze a megfelelő adagot kivéve belőle. A többi egy edényben mehet vissza a hűtőbe, 4-5 napig, jobb esetben akár 1 hétig is eláll.
Ha nem akarsz egyszerre ennyi nyanyát, akkor legközelebb már úgy is csinálhatod, hogy kiveszel a bedagasztott tésztából egy 20 dkg-ot, az első kelesztés után, és azt beteszed a hűtőbe a köv. kenyérhez.
Igen, a legutóbbi kenyerem is jénaiban sült, nekem 8 l-es nagy jénaim van.
Sendy én mindig 2,5 dl -es nek veszem az ilyen bögrés recepteknél a mértéket,általában bejön.
Bau a kalácsból röptess erre,nagyon szeretem a cukrozott narancshéjas dolgokat!
Tegnap este kisült Limara új kiflije mohásítva persze,tk-s nyanyával és némi tk.liszttel,meg beleborult a lenmagpehely is. Valóban sokkal könnyebb,repülős lett.
Szia Limara!
Megkérlek légy szíves írd meg, hogy a nyanyát hogyan kell elkészíteni.
Ugyanis én ma meg csináltam kb. 14.45-kor és még mindig nem sokat változott.Pedig már nyolc óra is eltelt azóta.Nem tudom, hogy kint kell hagyni kelni vagy be kell tenni a hütőbe?Még valamit a kenyeret amit utóljára sütöttél azt is jénaiban csináltad?
Segítségedet előre is köszönöm!
Üdv: Kati
A Csokitorta naaagyon billegeti a szoknyajat! Egyel-egyel-egyel cimmel. hihi Most kopogott be a szomszedasszony es Baklavat meg Granatalmat kaptunk toluk. Mivel ok muszlimok, most van a "cukor unnepuk". Vege a Ramadannak es ezzel zarjak az unnepuket le. Sok tradicionalis edesseggel. es sutivel. A lanyom ugrandozott /16 eves!/ mert imadja a Baklavat. hihi Eltudnam kesziteni, de macerasnak tartom, es joo edes is. Itt keszen a Torok es a Marokkoi peknel is lehet kapni. Elegge megis kerik az arat. A cukorszirup vegett jooo sulya is van. Ha akarjatok lefordithatom a recit. Tulajdonkeppen reteslapokat kell megtolteni daralt cukros dioval es fozott cukorszirupba belefolytod, majd kegyelemdofes keppen megsutod. Rombusz formara vagva talalod.
Nagyon guszti dolgok keszultek!-az En szivem oromere. /mostmeg megint tisztitom a kepernyot.hihi/
MARGITOM! Szia! Gyere tobbszor hozzank vagycsak egy kukucs erejeig mert aggodunk ilyenkor. Jo? Orulunk hogy jol vagy. Udvozlet a csaladnak is.DE pihizzel is. Tudoood! Puszka!
Mai alkotas: Lencse fozelek egy jooo nagy csulkot belefoztem es virsi is van benne./sonka: nukum volt/ Bezsam -Parmezanoskajat sutottem+ almakompot-aszaltszilvaval. A multkor sutott Grizes-kremesbol vittem be is nagyon izlett a sajtfejueknek. hihi Receptet is kertek, : En mondtam leforditom nekik hogyha megis sutik. Mert ahhoz "haziasszony gatyaban kell hogy legyen"cimmel. Legtobbje lusta banda. Ugysem allnanak neki mar a 4 db lap megsutesehez sem. Van 1-2 munkatarsam akik viszont fozogetnek-sutogetnek de pont akkor voltak szabadok, igy a kostajukrol lemaradtak.
SENDYM! Latom a lanyok elfoglaltak voltak es nemvettek eszre kerdesedet. 1 BOGRE altban 2-2 1/2 dl nek szamit. Nekem is gondjaim vannak az ilyenfajta receptekkel, mert utanlom ha egyszeruen nem pontosan irjak le a mennyiseget. Lanyok! Ha rosszul irtam volna javitsatok ki !! Jo?!
Hetvegen is dolgozom , ezert a fozes is gondos lesz.Az uzletet epitik at es szombat-vasarnap IS dolgozom. Ramolunk. A hocipom tele van igy. Kuldjetek vmi harapnivalot, akkor nem kell foznom meg munka utan majd. Koszi!!
Limara:azt hiszem,- rájöttem a szép kenyered titkára! Ezek szerint, Te csak fehérlisztből csinálod a kenyeret,és én is, meg ahogy hallom más is, szoktunk bele tenni egyébb lisztet is..Talán azok fogják vissza a kelést is meg a formázás is azért nehezebb...
Edobedo. Itt a kalácskám belseje,de épp a töltelék nem látszik rendesen .Áfonya,és candírozott narancs van benne,és a tésztáját szárított, őrőlt narancshéjjal is ízesítettem
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit