Tudja fene Cristina.Mindig bio boltban veszem a lisztet,de ki tudja lehet az is a gond...nem sirokcsak olyan jol mukododtt eddig es jo volt egeszsegesebb kenyereket enni.De megesszuk ezeket is.
Edo, nehogy sírjál nekem, mert cserébe még el is fenekellek! Most, hogy hűvösebb van, nekem is kicsit kevesebb víz kell, na nem sokkal, de egy gondolatnyival igen. A másik meg az, hogy sajna a lisztek is változnak. Nagyon sokáig sütöttem egyféle liszttel, gyönyörű gépi kenyereim lettek és egyszer csak puff, beütött a ménkű, olyan ócska lett a minősége, hogy soha többet nem tudtam vele jó kenyeret sütni. Na és liszt és liszt is más, más a folyadékigénye.
Cristina,biztos az az oka,a tobbieknek is ez a velemenye...De miert,ha eddig jo volt a vizmennyiseg,most miert nem jo nekiIdom alig van gepi kenyerre is,es mostmar azok is cserben hagynakNem akarom a rossz,egeszsegtelen bolti feheret enni..
Edo, ez a kenyér pont úgy néz ki, mint amiben sok a víz. Nekem akkor lett ilyen.
Én ma megint barna kenyérrel kísérleteztem, már majdnem teszik, de még mindig nem teljesen igazi. Holnapra tervezek még kis változtatást, remélem úgy már jó lesz.
Edo-bedo! nekem akkor néz ki így, ha sok benne a folyadék! igaz nem nekem szólt-remélem nem haragszatok meg, ha belekotyogok- de azért megkérdezhetem, mennyi folyadékot tettél ennyi liszthez?
Limara,ismet beesett a kenyerem teteje,pedig tettem 50 ml-vel tobb folyadekot a 70 dkg liszthez.Ez mar tobb a soknal.Mit tegyek meg szerinted?Ilyen lett
2 dl víz, 1 ek. olaj, 1 tk. só, 38 dkg liszt, 1 tk. cukor és 1 dkg élesztő. Géppel dagasztatom, általában délután valamikor, és hagyom is a gépben, jó alaposan túlkelni. Este borítok rá egy fóliát és éjszakára beteszem az üstöt a hűtőbe. Másnap mikor sütni akarok vele, akkor kiveszem, elindítom a gépet, de csak addig, míg gombóccá szedi a tésztát és már süthetsz is vele, persze a megfelelő adagot kivéve belőle. A többi egy edényben mehet vissza a hűtőbe, 4-5 napig, jobb esetben akár 1 hétig is eláll.
Ha nem akarsz egyszerre ennyi nyanyát, akkor legközelebb már úgy is csinálhatod, hogy kiveszel a bedagasztott tésztából egy 20 dkg-ot, az első kelesztés után, és azt beteszed a hűtőbe a köv. kenyérhez.
Igen, a legutóbbi kenyerem is jénaiban sült, nekem 8 l-es nagy jénaim van.
Sendy én mindig 2,5 dl -es nek veszem az ilyen bögrés recepteknél a mértéket,általában bejön.
Bau a kalácsból röptess erre,nagyon szeretem a cukrozott narancshéjas dolgokat!
Tegnap este kisült Limara új kiflije mohásítva persze,tk-s nyanyával és némi tk.liszttel,meg beleborult a lenmagpehely is. Valóban sokkal könnyebb,repülős lett.
Szia Limara!
Megkérlek légy szíves írd meg, hogy a nyanyát hogyan kell elkészíteni.
Ugyanis én ma meg csináltam kb. 14.45-kor és még mindig nem sokat változott.Pedig már nyolc óra is eltelt azóta.Nem tudom, hogy kint kell hagyni kelni vagy be kell tenni a hütőbe?Még valamit a kenyeret amit utóljára sütöttél azt is jénaiban csináltad?
Segítségedet előre is köszönöm!
Üdv: Kati
A Csokitorta naaagyon billegeti a szoknyajat! Egyel-egyel-egyel cimmel. hihi Most kopogott be a szomszedasszony es Baklavat meg Granatalmat kaptunk toluk. Mivel ok muszlimok, most van a "cukor unnepuk". Vege a Ramadannak es ezzel zarjak az unnepuket le. Sok tradicionalis edesseggel. es sutivel. A lanyom ugrandozott /16 eves!/ mert imadja a Baklavat. hihi Eltudnam kesziteni, de macerasnak tartom, es joo edes is. Itt keszen a Torok es a Marokkoi peknel is lehet kapni. Elegge megis kerik az arat. A cukorszirup vegett jooo sulya is van. Ha akarjatok lefordithatom a recit. Tulajdonkeppen reteslapokat kell megtolteni daralt cukros dioval es fozott cukorszirupba belefolytod, majd kegyelemdofes keppen megsutod. Rombusz formara vagva talalod.
Nagyon guszti dolgok keszultek!-az En szivem oromere. /mostmeg megint tisztitom a kepernyot.hihi/
MARGITOM! Szia! Gyere tobbszor hozzank vagycsak egy kukucs erejeig mert aggodunk ilyenkor. Jo? Orulunk hogy jol vagy. Udvozlet a csaladnak is.DE pihizzel is. Tudoood! Puszka!
Mai alkotas: Lencse fozelek egy jooo nagy csulkot belefoztem es virsi is van benne./sonka: nukum volt/ Bezsam -Parmezanoskajat sutottem+ almakompot-aszaltszilvaval. A multkor sutott Grizes-kremesbol vittem be is nagyon izlett a sajtfejueknek. hihi Receptet is kertek, : En mondtam leforditom nekik hogyha megis sutik. Mert ahhoz "haziasszony gatyaban kell hogy legyen"cimmel. Legtobbje lusta banda. Ugysem allnanak neki mar a 4 db lap megsutesehez sem. Van 1-2 munkatarsam akik viszont fozogetnek-sutogetnek de pont akkor voltak szabadok, igy a kostajukrol lemaradtak.
SENDYM! Latom a lanyok elfoglaltak voltak es nemvettek eszre kerdesedet. 1 BOGRE altban 2-2 1/2 dl nek szamit. Nekem is gondjaim vannak az ilyenfajta receptekkel, mert utanlom ha egyszeruen nem pontosan irjak le a mennyiseget. Lanyok! Ha rosszul irtam volna javitsatok ki !! Jo?!
Hetvegen is dolgozom , ezert a fozes is gondos lesz.Az uzletet epitik at es szombat-vasarnap IS dolgozom. Ramolunk. A hocipom tele van igy. Kuldjetek vmi harapnivalot, akkor nem kell foznom meg munka utan majd. Koszi!!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit