A sima zebratorta sokaknak túl száraz, persze ezt nem furállom, hisz inkább kalács jellegű, mintsem torta. Egy egyszerű túrótorta receptjét alapul véve viszont nagyon finom, szaftos süteményt lehet belőle készíteni. Egyetlen apró változtatás ennél, hogy a töltelék felébe 2 kanál cukrozatlan kakaó is kerül.
A recept:
30 deka liszt
1 tk. sütőpor
5 deka cukor
12,5 deka vaj
1 tojás
1 csipet só
A krémhez:
75 deka krémesre áttört túró
4 dl tejföl
1,5 dl olaj
15 deka cukor
2 tojás
2 ek. citromlé
1 csomag vaníliás pudingpor
2 ek. cukrozatlan kakaópor
A tészta hozzávalóit öszegyúrom, és pihentetés nélkül kibélelek vele egy 28 cm-es kapcsos tortaformát. A túrókrém hozzávalóit (a kakaó kivételevel) egy nagy keverőtálba teszem, és kézi mixerrel addig keverem, amíg teljesen sima, csomómentes krémet kapok. Megfelezem a krémet, és az egyik felébe beekeverem a kakaóport. Elkezdem a forma töltését. Egy mártásos kanállal* elkezdem a tésztára kanalazni felváltva a kétféle krémet. Egész egyszerűen középre rakok egy kanál fehér krémet, erre egy kanál kakaósat és így tovább amíg a krémből tart. A szép minta elérése érdekében abszolút nem kell, sőt nem szabad kenegetni, magától fog szétterülni a formában. Mikor ez megvan, 175°C fokra előmelegített sütőbe** teszem, és kb. 50 perc alatt készre sütöm. Még 10 percig hagyom hűlni, és csak utána szedem le róla a forma oldalát. Felvágni csak teljesen kihűlt állapotban ajánlatos.
*Azért használok mártáshoz használaos merőkanalat, mert azt tapasztalam, annak van a legmegfelelőbb mérete. Nagyobb mint egy leveseskanál, és kevésbé folyik le róla a krém. Szebben lehet adagolni vele, és a csíkok is jobban mutatnak, láthatóbban elválnak egymástól. **Hőlégkeveréses sütőben elég a 175°C fok, alsó-felső lángnál inkább 190°-200°C fokon kell sütni.
EDOKA! Nagyon guszti a sutike, BAU a Tied is!! Most meg is ennem szivesen! Edoka, hol van leirva ez a sutireci? A lanyom odavan mindig a mezes sutiker.
Sziasztok! Örömmel látom,hogy megint mindenki ügyeskedett! Én tegnap csak panaszkodtam,hogy a kalácskáim még nem sikerülnek,erre ma olyan,de olyan könnyű pudingos csigát csináltam,hogy majd el repül.. Kukuccs ide:
Edobedo,nagyon gusztusos az a grízes.mézes,kár,hogy abból sem ehetek...
A mi ebédünk,kolbászhússal töltött hassalja volt,vajaskrumplival,és csalamádé.Desszertnek birsalmakompót.
Ildiko!Igen,igen,en akarom a recit,ird be!!Nagyon jol hangzik.
Gabye,te aztan jol elorukkoltal,en mar alig merem ezek utan felrakni a sutis kepemet...Nemcsak szepek amiket sutottel,de bizto finomak is,nagyon ugyes vagy!Maktortarol nem irnal recit?Engem erdekelne.
Hoztam a tegnapi grizes-mezes kremest.Ehhez annyit fuznek hozza,hogy egy isteni finom sutemeny,sokszor el fogom kesziteni!Mindenkinek nagyon ajanlom!Iriszi irta be a recit.Isteni!En a tetejet nem szortam meg porcukival,mert tul edes lett volna.Ribizli lekvar helyett pedig hazi malnalekvar kerult bele.
GYOOOONYORUSEGESEKET sutottetek!! Huuu, van meg belole??
MAMA: Udvozlet koztunk! Sok sikeres es finom sutogeteseket kivanok Neked is.
Kerdeztetek a tarsalgoba a TUROS-csikos Zebratortat. Nos, en is elkeszitettem.Az itteni turo jooo folyos, ezert en 2 csomag pudingport tettem bele. Tovabb kellett nekem sutni, igy is mivel tobb a nedvesseg tartalma a turonknak es nem akart az eloirt idore megsulni. Maskulonben kanalazni kellett volna.Velemenyem: Nem rossz torta, EZ izles kerdese, DE en tul vastagnak tartom ezt a glibberige pudingos tolteleket. Gondoljatok ra! Mindenkinek MAS az izlese!! Lehet hogy vkinek pont igy izlik nagyon. Vegul is egy szep es dekorativ "torta".
BOGI!
Lenne 1 kerdesem a Kefires langosos reciddel kapcsban. HANY ml KEFIR kell bele.?? Itt mindig irogatjuk hogy hany doboz, DE ne felejtsetek el: Nemzetkozi oldal IS vagyunk. Van pekecskenk Japanbol, Romaniabol stb. A pohar adagok nem mindenhol ugyanazt jelentik. Beirnatok mindig melleje hogy 1 pohar hany ml-es? NAGYON koszi a megertest, maskent lehet hogy elbuzeralnam. Puszka erte!!
Mai kaja nalunk: Vorosboros pipicombi,tepsis krumpli, sult alma, MOHA: sorkiflije gazdagitva egy Parmezan "fajta"sajtival, oregano+ szaritott amolyan poros"paradicsom dbkak.Finom lett. Nem tudom hogy a csalad eszi e majd a pipit. Ez uj, 1x keszitettem Nekem nagyon izlik. Ha kell vkinek a reci, beirom majd,.
Baukám köszi az étlaptervet,mindig találok benne jó ötleteket a hétre. Szerintem a többiek is így vannak,csak nem írták. Hiába háziasszonykodik az ember évek óta,néha csak ülök üres fejjel,hogy mit is kéne főzni? Szóval én továbbra is örömmel fogadom!
Moldvanm próbáld azt amit Bezsa írt,Limara fehér kenyerét,annyi a kiegészítés,hogy amikor kiveszed a gépből,átteszed a tálba kelni,kb.15 perc múlva gyöngén gyúrd át,tedd vissza a tálba duplára keleszteni. Utána formázás és a jénaiban kétoldalt támaszd ki kelesztés alatt. Én két laposra egyengetett porcukroszacskóval szoktam,ezeket beállítom a kenyér két oldalára,a sütőpapír és a jénai közé. Így gyönyörű magasra kel,csak a sütés előtt veszem ki őket,de akkor már nem lapul el a kenyér.
Ezt az első kelesztés közbeni átgyúrást Limarától olvastam,azóta így csinálom,csodás hólyagos lesz a tészta tőle.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit