Sziasztok!
Teljesen új vagyok a fórumon. Margitnak a fehér kenyér receptjét már pár hónapja használom a kenyérsütő gépemben, ezúttal is köszönet neki érte.
Mivel van kb. 15 kg súlyfeleslegem, szeretnék valami más kenyeret sütni, a Graham kenyérre gondoltam. Férjemet bíztam meg tegnap a hozzávalók beszerzésével, mert a munkahelye közelében van egy biobolt. Aszkorbinsav gyanánt citromsavat adtak neki. Kérdésem: ez a kettő ugyanaz? Lehet használni kenyérsütéshez?
Jó reggelt mindenkinek, kicsit korán ébredtem!
Bau, a hamis gombóc azért hamis, mert nincs benne túró. (a túrót kefírrel, vagy aludttejjel helyettesítik) Legalábbis én így tudom! Én úgy jutottam el ehhez a túrógombóchoz, hogy amikor megszületett a kislányom (kisfiam akkor volt 16 hónapos) egy ideig rendeltünk ebédet, segítség nem lévén. Egy Laci bácsi nevével fémjelzett cégtől, s ott küldtek hatalmas ilyen túrógombócót, és nagyon ízlett, hogy puha volt még hidegen is. Ez csak egy új recept rá, régebben én is a hagyományosat csináltam tojással.
Jó sütögetést mindenkinek, én csak kenyérkét sütök, de lehet hogy kakaós csigát is...
További szép napot!
A Winston kalácsnak nem tudom hogy van e külön recpeptje, de úgy emlékszem Limara tejszínes kalácsreceptjéből csinálta valaki, amit Moha kicsit átvariált. (Bármit II.) Én abból csinálnám.
Moha, nem tárolom hűtőbe, mert nem fér most bele a kis vödör, de ha már kevesebb és átrakom üvegbe, akkor be szoktam tenni. Eddig még nem romlott el, a hűvösön hütő nélkül is el van. kérlek ha megcsináltad irjál róla milyen lett, neked hogy izlik?
Superkeri, totimi idén még nem raktam el almát, de ha hozza a férjem akkor talán megint lesz egy-két üveg. (tavaly vagy 30-at csináltam) Tavaly több technikát is alkalmaztam, írom sorba:
1. megpucoltam és kockákra vágtam nagyon pici vizet alá betettem a mikroba. Amikor puha lett tettem rá vagy nem tettem rá (csináltam igy is úgy is) cukrot izlés szerint (a cukornélküli sem lett rossz, édes volt az alma) utána kivettem és kézi kruplinyomóval amivel összenyomom a püréhez a kruplit (tudjátok mint egy kiszedő, csak formás) átnyomkodtam, van amelyiket jobban, van amelyiket kevésbé, igy lett pépesebb és darabosabb is, mint a jam. (hagytam ilyet is, olyant is) szép világos maradt, tettem rá egy kis citromot, van amelyikere egy ici-pici benzonátot, de jobban szeretem a kiskanál szeszt. (amikor vágtam össze, akkor borkénes vizbe tettem, abból szürtem át a jénaiba, amivel a mikorba tettem)
Van amelyik üveget izesítettem egy kis fahéjjal -ettől megbarnul, nekem jobban tetszik a szép világos átlátszó, mert sütéskor is lehet még izesíteni) vagy tettem a tetejére egy ici pici almapálinkát.
Aztán mivel a férjem csak hozta,hozta az almát a végén már lábosban főztem fel a kis kockákat, cukrot bele, nem sokat, egy kis citromot és úgy tettem az üvegekbe. Majd forron letakartam őket, és igy hültek ki.
Irtam tavaly, hogy Ausztriába a Keletstájeroszág Apfelland részében, de bárhol a hegyekben rengeteg almás sütemény, és köret volt. Palacsinta, smargni stb. minden mellé tettek almalekvár-t.
Nem kell neki sok főzés, és nagyon kellemes finom.
Guba kifli ezt szoktam gubának sütni, ha nem kifliből készítem.
Ami pékárut készítek azt többnyire csak én eszem meg. a családnak bolti kell.
Masala!
A lényeg a Baguett formázásnak egyenlő nagy ságú tészta darabokat ellapítja kerek re kb. két tenyérnyi nagyra, felső szélét középre hajtva ujheggyel lenyomkodja, az alsó szélét a másik tetejére felhajtja és azt is ujheggyel lenyomkodja, a végén a tetejét és az alját csipkedve összehajtja. Az igy kapott rövid hengert mint a nudlit kisodorja a kívánt hosszúságúra.
Főzz egy jó sűrű tejbegrízt, úgy, hogy keverni még tudjad, de ne legyen lágy. Hagyd teljesen kihűlni, dermedtre. Szórd meg vaníliás cukorral és reszelt citromhéjjal. A túrót keverd hozzá. /Én az itteni Kesellát használtam, az nagyon krémes, ha a magyar túró más, akkor nyomd át krumplinyomón./ Formálj gombócokat és hempergesd meg pirított zsemlemorzsában. Nagyon finom, másnap is teljesen puhácska, már ha ugye megéli a másnapot!
Hozzávalók:
Tejbegríz: /1/2 l tejet forralj fel és keverj hozzá 4 ek búzadarát /grízt, folyamatosan kevergesd amíg jó sűrű lesz/ kb 10 perc 25 dkg túró 1 ek vaníliás cukor 1/2 citrom reszelt héja pirított zsemlemorzsa
Zitti! Szerintem akkor bele fog még férni,ha ez nam ért hozzá! Én is szoktam nyanyával sütni,de mostanában inkább kovásszal csinálom. Kisebb helyen fér el a hűtőben és biztosabb a hatása.
Jégkása! mákosgubának nem próbáltad még a bagettet? Vagy pizzás húsos tölteléket bele,és megsütni,mint egy töltött csónakot?
Bau, lemértem 1,2 kiló volt, és olyan finom puha belül. Jó magasra feljött, de nem ért hozzá.) Egy ekkora Jénaiba mennyi adagból süssek szerinted? Te nyanyásat szoktál? Holnap a Limaráét sütném 20 dkg nyanya + 50 dkg liszt. Szerinted bele fog férni?
Bau, nekem 5,1 literes téglalap alakúm van, aminek a teteje mély az alja laposabb. Ebbe 20 dkg nyanya + 55 dkg lisztből csináltam, A te kenyérkéd nagyon szép lett:)
Jégkása, de megkostólnám a pereckéidet....nyam nyam
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit