Szisztok! Jó reggelt mindnekinek! Tegnap fél 11-re sűlt ki a kenyerem. Hát mit mondjak.......Nem igazán megy ez a jénais sütés. Pegid meg is kelt. Moha, minden úgy csináltam ahogy leírad. Annyira nem kelt meg mint ahogy te írtad, hogy már a fedelet sem tudod rátenni bevágás után. De az idő megvolt, látszott is rajta, hogy megkelt. És mindig az a gond amikora beteszem a sütőbe. Elterül és nem magasodik. MIt csinálok rosszul?? Amikor a kissebbik kerek jénaiban sütöttem két kenyeret fedő nélkül azok feljöttek rendesen. Ti hideg, langyos vagy forró sütőbe teszitek a kenyeret. Már arra is gondoltam, hogy ezzel van a gond. Mostanában hosszabb a kelesztési időtök? Légyszi írjátok meg a véleményeteket! Már kezdek miatta elszontyolodni.
Sziasztok!!!! Nem voltam 3 napig és nem győzök olvasni!!!/ Okosodni voltam/
Lenne egy kérdésem! Sütött valaki már közületek dobos tortát? Hétvégére akarnám sütni.Ez a kedvencem,és mivel nem engedem hogy a család nekem tortát rendeljen,megsütném magamnak.Ha bonyolult akkor maradok az oroszkrémnél,azt is szeretem.
Várom az ötiket!!!
Bogi! Örülök hogy bejött a fokhagyma+méz trutyi!
Edó! Köszi a recit!!!!
Mindenkinek szép napot!!!!
Csak bekkukenatottam, de már majd leragad a szemem. ?ost sül a jánais kenyerem. Talán egy fokkal jobb lesz mint az előző kettő, de még ez sem az igazi.
Brigi, azok a csigák nagyon jól néznek ki! Legeltetem ám szemem. Azért egy kis útmutatást adnál a készítéséhez? A család szereti nagyon a baconös ízt.
Kartika köszi a receptet! Majd lementem.
Nagyon szép sütések születtek ma is! Mindenkinek gratulálok!
Már az rtl-en is vetítik? Akkor csak a héten maradt el a kedvenc dokim, szerencsére. A Frei dosszié nem érdekelt.
Ha elolvasod a receptet, rájössz miért esti Nekem ez bejött, nagyon finom, puha, rettenetesen lukacsos kenyeret sütöttem belőle, bár én nem vettem ki belőle kovászmagot, hanem mind felhasználtam.
Sziasztok! Nelly kérésére átmásoltam ide is az ált.-ból:
Ma kipróbáltam Rózsakvarc ötlete alapján az esti kovászos kenyeret. Még az este bekevertem a megadott recept szerint 20 dkg Bl 80 lisztet, 1,1 dkg élesztőt, 2,4 dl vizet, csipet aszkorbint, 1 mk. barnacukrot. Betettem a hűtőbe, reggel így nézett ki:
Ezt betettem a gépbe, a recept szerint tettem hozzá 1 tk. sót, 1 ek. burgonyapelyhet, 1 tk. margarint (bár ezt nem írta a recept), 40 dkg Bl 80 lisztet, és a megadott 2 dl víz helyett 1,2 dl vizet. A 2 dl számomra rettentő sok lett, mint kiderült, így is volt, mert még ekkor is eléggé lágy lett a tészta:
Kellet még 6 dkg lisztet tennem hozzá.
Ilyen volt a dagasztás végén:
15 perc kelesztés után gyengéden átgyúrtam a tálban, majd 15 perc után ismét. majd hagytam még 20 percig kelni. Ez a két átgyúrás csodákat tett a tésztával! Ezután is mindig így csinálom.
Ilyen lett, mikor megkel. Ekkor kivettem belőle egy 20 dkg-os darabot kovászmagnak a holnapi sütéshez: Látszik, hogy milyen szép hólyagos.
Megformáztam: látszik itt is , hogy hólyagos.
Kissé lágynak találtam a tésztát, így sütőpapírral kibélelt kelesztőkosárba tettem, így borítottam le a jénai tetejével:
Itt már szépen megkelt, egy óra után.
210 fokon sütöttem egy órán keresztül, ilyen lett:
Ahogy kivettem a sütőből azonnal elkezdett pattogni, amit 15 percen keresztül nem is hagyott abba, végül így nézett ki:
78 dkg-os kenyérke lett, már alig várom, hogy kihüljön, és megvághassam.
Bocsánat, hogy kissé bő lére eresztettem, de gondoltam, hátha érdekel másokat is. Holnap kipróbálom Rózsakvarc kovászmagos kenyerét is.
Még annyit, hogy a gépbe csak az 5 perc előmelegítés után tettem be az üstöt, majd csipogáskor ki is kapcsoltam, nehogy túlmelegítse a tésztát!
Üdv
Átmásoltam az esti kovászost neked, annyi, hogy ahol Limara 1,2 dl vizet ír, azt én 0,8 dl-re módosítottam, annyi is elég volt. Hol a dokim?
Hát én jól eltévedtem, azt hittem lesz doktor House, de nincs. Valahova eltüntették.
Amarillisz, én is azért próbáltam ki az esti kovászost, mert ott pontosan le van írva minden mennyiség. Síma kovásszal nem kísérleteztem még. A kelesztési idő általában hosszabb, mint az élesztősöké, de a tésztát kell figyelni. Mikor én kovászost csináltam, nem volt túl meleg a konyhában, attól félve, hogy túlkovászolódhat. Na hideg sem volt, csak épp egy ideje, ha élesztőst csinálok, begyújtom a sütőt, hogy jobban keljenek, kovászosnál ezt nem tettem.
A második kovászosom nekem is kicsit lágy tésztájú lett, azt jénaiban csináltam, de az első olyan szuper volt, hogy saját lábán megállt.
Tudom, fel a fejjel, de most itt a tényeket kell elfogadni, hogy maradunk szépen a hátsónkon albérletben. Amíg itt vagyunk hárman egymásnak, addig minden rendben van, akárhol is élünk.
Christina! köszönöm, már ezzel is segítettél!majd ha lesz kedvem ismét megpróbálom......mert lepényeket nem igazán terveztem gyártani....akkor lehet hogy kevesebb folyadék is kellene hozzá, meg rövidebb ideig keleszteni....
és ismétlem magam:fel a fejjel! tudod a völgy után jön a hegy.....
Superkeri, bár nem engem kérdeztél, leírom én hogyan készítettem 2 éve almalekvárt. Még 1 üveggel van belőle. Az almát megpucoltam, kimagoztam, citromos vízben megmostam. Turmixba tettem, alaposan elpépesítettem, majd fazékba tettem főni. Tettem hozzá édesítőszert, kevés citromlevet és fahéjat, majd mikor már elég sűrű, tettem hozzá nátrium-benzoátot. Üvegekbe töltöttem, dunsztoltam. Azt mondták egész olyan az íze, mint az almakompótnak. Sokat használtam el sütikbe belőle.
Bocsánat, az előbb nem is kicsit kiborultam és nem tudtam hol sírjam el a bánatom. Köszönöm az együttérzést.
Amarillisz, én nem vagyok nagy kovászolós, hisz még csak esti kovászos kenyeret sütöttem, de sok tanácsot kaptam mikor először próbáltam, megpróbálok kicsit segíteni. Azt írták, hogy a kovász miatt lágyul a tészta, jobban mint nyanyásnál vag yélesztősnél, mert a kovász lágyító hatású, ezért oda kell figyelni, hogy szoros legyen dagasztásnál a tészta vagy pedig formában kell sütni, pl. jénai, így nem lapul el. Mindig nyitott tetővel kell dagsztani és a dagasztás végén azonnal kikapni a gépből, mert a melegebbtől hamar elkovászolódik, ami valószínű lett is a kenyereddel, a külső nagy lukakból gondolva.
Majd hátha jön olyan is, aki jobban otthon van kovász terén. Ő biztos jobban tud segíteni.
Majd a fogyisban irdd le a véleményedet a 90 naposról, én is le fogom. Most megyek nálunk családi "gyász" van , kis csemeténk aki most lett kisgimnazista megszerezte élete első kettesét. Kis vigasztalásra szorul a szentem de azért nekem is elfacsarodik a szívem, nehezen éli meg.
Brigitta
Én meg naívan aszittem, hogy pont a keskeny formában kel fölfelé a kenyér/kalács! De ezek szerint nem. Vagy csak konkrétan a sütődben nem.
Fel akartam tenni nektek a fonott kalácsom képét, de nem sikerál, nem lehet beilleszteni másolás után :(
Köszönöm mindenkinek, aki foglalkozott ma este a tepsi-problémámmal! :)
Várom akkor a receptet. Nem késő. Nekem sem hiányzik. Tavasszal csináltam a 90 napost, a felénél már lement rólam aminek le kellett, többen csináltuk, bíztattuk egymást, még blogot is írtunk. Sajnos most visszajött rám. Jövő héten én is elkezdem. Bíztassuk egymást.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit