Jó ez a pillecukor máz . Nekem a mignon bevonat jutott még róla eszembe, csak még ki kell tapasztalni, mennyi cukor és víz kell hozzá.
Én most kétfélét is csináltam mert az elsőnél a szivecske lett kicsit nyomi. Másnap sütöttem ujat és higabb mázt készitettem rá, de ugy nem volt olyan finom. Kinézetre viszont szebb volt.
Jöttem jelenlétit aláírni. Mostanság rengeteg dolgunk lesz, nem fogunk unatkozni. Van vagy 100 oldalnyi papírunk, amit ki kellene tölteni, de 3-4 oldal után máris elakadtam.
Holnap kellene valamit sütni, de fogalmam sincs mit süssek. Lehet brióst próbálok meg, vagy dejós valamit, esetleg almásat. Ötletem sincs, csak sokat nem fogok ráérni vele foglalkozni.
Mostanában nagyon finom és hatalmas kenyereket sütök. Ideköltözött a konyha szelleme! Remélem még marad egy darabig! / csak a cserepesek nem jönnek! /
Sütöttem egy gépi kalácsot is, de nem hagyott mély nyomokat bennem, mert a sütőben sültek után nem tetszett! Sűrű volt, tömör. Egyhamar nem sütök ilyet.
Hoztam nektek egy kis zsömit, csak négy fért bele a Jénaimba, meg talán kissé túlkelt, de nagyon finom. Amit sütőben sütöttem fele ekkora lett mint a jénais:
És hoztam egy kis túrós batyut kenyérke félét, hihetetlen könnyen lehet formázni ezt a pihe-puha lágy tésztát:
Amarillis! Vegyél ki belőle annyit amivel sütsz! Aztán a másik feléhez teszel lisztet, meg vizet,ez az etetés! Ez fog a hűtőbe kerülni,ha megkelt -ezt kell keverned,és pihentetni,majd újra keverni,és hűtőbe tenni.
szia, Bau! köszönöm! bár ezt nem egészen értem.szóval veszek el belőle, besűrítem, eddig tiszta aztán hagyom kelni közben, keverem , aztán hűtő.de ez csak egypici nem? és mi van a többivel? belekeveredtem, bocsi.........
"Egy-két kanálnyit el kell venni belőle és - már méregetés nélkül - néhány kanál liszttel és vízzel galuska tészta sűrűségűre kell bekeverni. Ezzel „etetjük” a kovászt. Ezt addig szoktam szobahőmérsékleten hagyni, amíg az előbb leírt állapotot eléri. (Külső hőmérséklettől függően néhány óra, fél nap. Ha nagyon hűvös van akkor egy nap is lehet.) Ha már 2-3-szor visszakevertem a doboz aljára és jó savanyú az illata, akkor beteszem a hűtőbe"
Látni fogod,mikor beindul... Aztán keversz rajta egyet, mikor az edényből szökni próbál.Aztán dagadás-keverés. Majd lecsendesedik,és mehet a dutyiba...
Bundik! köszönöm, épp most böngésztem át. viszont nem tudom hogy most ugye itt ez a kovász, teszek hozzá lisztet, meg vizet, aztán?????????hova tegyem, kinnt, vagy bennt a hűtőben? és kevergessem? vagy csak hagyjam?mert most szaporítani kéne, de nem tudom pontosan hogy, pedig elolvastam.........
a malomra meg úgy értettem hogy az ismerősöm szeretne venni ami elektromos-otthonra, mert állítólag van ilyen, erről érdeklődnék..........
Kovászt lehet szaporítani //gportal.hu/gindex.php?pg=7433695 Margit itt ír róla. Egyszerrre a kovásszal és nyanyával nincs értelme szerintem, mert a nyanya a kovász pótléka. Ha mégis megpróbálod, akkor nagyon vigyázni kell, mert hamarabb kovászolódik a kettőtől a tészta. Kovásszal és élesztővel lehet egyszerre sütni. Van is egy-pár recept itt Margitnál is.
Kézi malomban szerintem már nagyon régen nem őrölnek. Írdatlan munka. Gondolom a liszt ára is olyan. Egy-két kisebb malom van még, ahol nem nagyüzemben őrölnek. Ott jobb minőségű lisztet lehet kapni.
most jöttünk meg egy ismerősömtől, ő most próbált kovásszal sütni, hát valami isteni, teljesen más ízre mint az élesztős kenyér...........kaptam tőle egy kevés kovászt, majd megpróbálom valahogy szaporítani, ha lehet.
lehet egyszerre kovásszal és nyanyával sütni?vagy kovásszal és élesztővel? ezen a területen sehol se vagyok.....
és tud valaki valamit a kézi malmokról? van aki így őröl?és tudna ajánlani valamilyent?
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit