Iriszi! Hol vetted az a nagy jénait? Pénteken a Metroba nézegettem. Vettem is egy 8l-es kacsasütőt a kenyérnek. De ettől angyobbat nem láttam. Pedig jó lenne egy a zsömléknek is. Nálunk nagyon megy a zsömle.
Tegnap sütöttem kukorica pelyhes kenyeret,és nem értem mi történt vele gyönyörüen megkelt és a sütöben megint tömött lett.Lehet,hogy a korpákat nem birja el ha kukorica is van benne?
De egy kicsit szomorú is vagyok, mert a tegnapi kenyrem nem sikerült. Ez volt az első nagy jénais sütésem. Dagsztás után szépen megkelt kd. 1 óra, mert nincs olyan nag ymeleg. Uána forlmázás, Limara módszere szerint, hogy ne lepuljon nagyon el. A jénaiban is szépen kelegetett, bevátgam, összesen több mint egy órát kelt ott is.
Betettem a sütőbe és nemhogy kelt volna, még laposabb lett. És ez lett belőle. A Limara Moha szerint átdolgozott recijét haználtam. Volt benne nyanya, élezstő, azskorbin........Minden ami kell.
Lányok légyszi véleménnyezzétek, adjatok tanácsot, mert fogalmam sincs, hogy mi lehetett a gond.
Sziasztok! Jó reggelt mindenkinek! Egy "csokor" zöldségvirággal köszöntelek benneteket így vasárnap reggel. Tegnap tökfesztiválom voltunk. Sok szép és érdekes doltgot láttunk.
Látom megint egyedül vagyok a vártán, mindenki csicsikál már.
Megsütöttem a tejszines kalácsot! nem bírtam ki, éjjel fél 12-kor felvágtam, Isteni! nem tettem bele semmit (pedig kacérkodtam) nagyon finomak lettek. Pedig történetük van. Délelőtt már begyúrtam kelesztettem, aztán láttam nem tudom őket megsütni az indulásig, és az első dögönyözés után betettem a kelesztőtállal a hütőbe. Na este 8-kor jöttünk haza, láttam már felnyomta a kelesztő tál tejét. Kivettem átdolgoztam, de nem találtam könnyűnek. Gondoltam mindegy lesz ami lesz megsütöm. Hát ez lett!
Beatrix amit én a géphez kaptam, abban olyan recept volt, (én mindig 75 dkg kenyeret csináltam, ketten vagyunk így is 2-3 napig esszük) hogy 300 gr.simaliszt+200 gr réteszliszt, 1 tk. szárazélesztő, 1 tk só, 1 tk méz v. cukor, 1tk kovász (ezt ki lehet váltani élesztővel én úgyemlékszem a zöld zacskós élesztőből 1 zacsival tettem bele, már régóta nem használom) 290 ml viz. Ez volt az alapkenyér recept. Ezt variáltam úgy hogy tettem bele magokat, nekem volt egy különleges indonéziából hozott piritott hagymám, azt tettem bele, vagy a lisztből 100 gr tönköly, v. rozs vagy egyéb.Nem tudtam, mi a sikér, és hogy kell bele, nem tudtam, hogy jó bele az olaj v. a vaj. De szépen feljött a kenyér és finomak lettek.
Aztán rátaláltam az NLC-re és onnan vettem gépi kenyérrecepteket.
Miért nem jó nekem itt a lapon levő gépi kenyérreceptek? mindegyikből csodaszép kenyér lesz. Próbáld ki egyiket, mérd le pontosan, szerintem a pontos mérés a lényeg. Főleg viz, és élesztőnél.
Mindenkinek gratulálok! Kiteszem a lábam, elmegyek egy fél napra és annyi minden történik, annyi szépség születik.
bau én értékelém a szép terítésedet, és a fantáziádat, én is igyekszem, de olyan sokszor nincs idő rá a hétköznapokban. Azért gyönyörködünk a tiedben.
Julika, már tényleg olyan a kenyered mint a "nagykönyvben" egy szóval ahogy meg van írva. Gratulálok hozzá.
De gratulálok mindenkinek, annyi sok finomság és szépség született a mai napon, hogy nem győztem kapkodni a fejemet. (végig kostólni se merném)
Köszenet minden társunknak, akik a weboldalt csinálják, a csapatmunkát és a sok-sok órát, időt amit ezzel eltöltötök. Én tényleg mindegyikötöknek csak nagyon tudom köszönni. (és ilyenkor szégyenkezem, hogy nem veszek részt benne, és nem lustaságból)
Batka elküldöm neked az Erdélyt, és akit érdekel elolvassa. Kicsit hosszú és néha személyes, de hangsulyozom nem történelmi, nem biztos hogy mindent jól jegyeztem meg, és nem biztos hogy mindenki osztja a véleményem, én így éltem meg, és ezt tapasztaltam. hozzá lehet nézni a képeket a http://kartika.xfree.hu/ Erdély I.II.III. alatt.
Brigitta, Moha azt hiszem ti írtatok a gömbölyű kenyérről. Az az igazság, mivel én így tudom formázni szépen, ezért lesznek legtöbbször gömbölyűhöz hasoló formájuak. most Limara videoját kitanulmányozva legközelebb kenyérformára igyekszem csinálni.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit