Leírom a pontos receptet, hátha megtudod mondani mi volt a baj: 650 ml liszt, 2 kis mérőkanál cukor, 1 csapott mérő só, 1,5 mérő olaj, 320 ml víz, 1 csapott mérő sikér, 1/2 csomag friss élesztő. A folyadék ment az aljára, az élesztő a legtetjére.
Légyszi írd már meg a Te alapreceptedet és azt, hogy hanyas programon sütötted(ha emlékszel rá)
Beatrix, nekem isteni volt a gép! ezt komolyan mondom. Gyönyörű kenyereket csináltam vele. Amikor kaptam még nem volt Margit lapja, magamtól sütögettem a recept szerint, a variáció csak annyi volt, hogy magokat tettem vele, vagy egy kis rozs lisztet. Olyan szép kenyereket sütött, hogy feljött az edény tetejére, majd kinyomta, szép szabályos gömbölyű volt a teteje, ahogy a nagykönyben van.Aztán az NLC-n még sok receptet levettem és amíg megvolt 4 hónap, egy rossz kenyeret nem csináltam. Nem is értettem akkor, hogy lehet elrontani??(bocs ezért, de akkor még boldog naiv voltam) mivel nekem az első is már nagyon szép lett. Méricskélni kell, és pontosan betartani a recepteket, ez a titok én az hiszem.Én nagyon jó gépnek tartom. Aztán mikor lecsereltém, bizony a probagépekkel és más géppel is sütöttem kevésbé szép kenyeret. (de ott mindig én variáltam el valamit)Talán az a baj, hogy nem méred pontosan a hozzávalókat. Sajnos kell!
Ja! Az kimaradt, hogy nekem elég sok lisztet kellett még hozzátennem, hogy a tészta ne nyúljon, ragadjon! Viszont nagyon tetszett, hogy ebben a receptben minden dekára van megadva, még a víz is!
HBKati! Ez Margitka zabpelyhes kenyere. Csak én ketté szedtem, cipóknak. Ide rakom neked a recept linkjét: //gportal.hu/gindex.php?pg=5057315 Én már sütöttem 1x, és akkor megtetszett. Szerintem nagyon finom! Próbáld ki bátran!
Lányok, van valakinek ilyen Severinje? Beatrix levélben kért segítséget:
"Van egy Severin 3983 típusú gépem, kétszer próbltam benne sütni, eddig sikertelenül. Először egy teljes alap programmal (3 és fél órás), majd egy rövid (2 óra húsz perces) programmal. Mind a két alkalommal ugyanaz lett az eredmény: a kenyér csak a tálka feléig jött fel, nem kelt meg jobban és aztán így is sült meg. Mi lehet a baj? 650 ml liszthez, 320 ml vízhez fél csomag élesztőt teszek. Mi az oka, hogy nem keleszti meg a kenyeret?"
Szerintem kevés az info, de tudjátok, hogy én nem szoktam méricskélni :-) pláne nem tudom, hány deka 650 ml liszt. Visszakérdezek, hogy mi a pontos recept, és ide irányítom a leányzót, de hátha így is van ötletetek.
Meg is találtam: Kartika első gépe ilyen volt, és neki jól bevált - volna, ha nem lett volna teflonhibás. Azt írta a Rövid ismertetőkben, hogy a géphez adott receptek működtek. Én első körben arra tippeltem, hogy túl hideg volt, ha a recept jó volt - várom a választ.
A káosz felszámolásának első lépéseként elkezdtem a receptes II. ábécérendbe rakását is. A lányok felajánlották, hogy egy helyre kigyűjtik őket, így nekem is egyszerűbb bemásolgatni, és aztán ti is könnyebben megtaláljátok a recepteket. Ha a rendszerezett receptekben észrevesztek valami lényeges hibát (akár az I-esben, akár a II-esben), inkább emailt írjatok (pl. a recept nevével és hogy mit mire kell változtatni, vagy hogy kipróbálatlan receptről van-e szó), mert annyi hozzászólás születik, hogy nem biztos, hogy észreveszem, ha valamit nekem címeztek.
Nyitottam egy új fórumot a kipróbálatlan recepteknek, baloldalt is kiraktam alul a gyorsmenübe. Amit valaki megsüt, az természetesen a megjegyzéseivel együtt átkerül a rendes receptesbe - ha szól nekem, lehetőleg szintén emailen.
A képeket ezentúl Bezsának is küldhetitek, aki segít a tvn-en saját képtárat létrehozni, és egy idő után önállósodhattok is :-) Az email címét kitettem jobbra alul a portálfenntartók elérhetőségei közé.
Kartika, ha elküldöd az útibeszámolót, feltöltöm a házipékre, és belinkelem a kertesbe, hogy aki el akarja olvasni, egy kattintással letölthesse.
EMES! A teves merlegedet vetted elo. Amit most latsz az a fogyos merleged volt. hihi Nagyon szepek a kenyereid!!
BAUM, nem is tudtam hogy a mikulasnak ilyen szexis gatyaja van! A kepernyo meg 90 eves koromig kikellll hogy szolgaljon. Veszek 1 uj torloruhat inkabb es egy nagyitot!hihi
Na meghoztam a mai termést. Zabelyhes iker cipók. Egyik nekünk (most csak ketten vagyunk a gyerekkel), másik Anyósoméknak. 1 gramm híjján tök egyforma súlyú a kettő (520 g), de az egyik láthatóan kisebb.
sütés előtt, és után:
Most nézem, hogy a képen nem is nagyon látszik a különbség. Na mindegy.
Nem tudom mi van a mérlegemmel. Rárakok valamit, és felugrik az érték, aztán rögtön utána lefelé pörögnek a számok 0-ig. Tisztára mint a vérnyomásmérő! Lehet, hogy fogy ki az elem benne? De azt nem jelzi! Remélem nincs komoly baja!
Bezsa! Dehogy sértődök én meg! Csak vicceltem! Hiszen még az emotikonom is nevet! A cukkinit meg csak azért szereted rántva,mert még biztosan nem kóstoltad másként!
Ildiko! a mikulás azt üzeni,hogy vegyél kisebb képernyőt,és akkor csak kicsit fogod látni a remekműveket! De ha kapsz olyan kisképernyőset,akkor küldj egyet a mikulásnak is,mert annak is szűk már a piros nadrágja...
Köszönöm a meghívót Limara be is regiztem. A képeken nem is néz ki olyan rosszul a kenyér, de szerintem lehetne magasabb talán.... még nem sütöttem ilyet. Mindenesetre a családom teljesen el van ragadtatva úgy ízlett nekik:)) Sokkal fincsibb mint a gépi, Köszönöm a receptet mégegyszer!!! Tényleg a kedvesem kérdi hogyan tároljátok a kenyérkét, nejlonba vagy konyharuhába?
Megpróbálok képet bemásolni a művemről.
Beraktam a képtárba, de nem tudom, hogyan kell ide beszúrni:(
Sziasztok!Most tudtam csak géphez ülni.Egész nap nem voltunk itthon.Anyósomnál voltunk Mária napot ünnepelni.Nem régen értünk haza.Sok minden szépet sütöttetek!!Csak csurgatom a nyálam,pedig a mama is kitett magáért.Igaz,hajnalban én is sütöttem egy kisadagos rozsos,öregtésztás kenyeret a mamának,és ebből a tésztából zsemlét magamnak.Képet csináltam,Remélem holnap sikerül felrakni őket.
Julika, Limara Amarillisz! Gyönyörűségeket sütöttetek! Gratulálok! Egyik szebb mint a másik!
Én is megsütötttem ma a Hokkaidó kalácsot. Nem fényképeztem le, mert kihízta a formát, és nem lett olyan szép, mint amiket ti csináltatok, de nagyon finom! Limara! köszönet a receptért!
Gratulálok az első sütős kenyeredhez! Ha tudnál képet hozni, sokat segítene, hogy lássuk kellett volna-e még kelnie. Képet saját képtárból tudsz hozni, vagy elküldöd Bezsának, lent jobb oldalon a címe, és ő felteszi. A tvn képtárba meghívóval lehet regisztrálni, szívesen küldök neked, ha gondolod!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit