Limara,csodás lett a kenyered,erre tényleg születni kell!
Jégkása,Bau,Emes,Ti is nagyon szépeket sütöttetek,gratulálok!
Zitti!Köszönöm szépen a szép szavakat.
Én Limara kenyeréből dolgozom,megtalálod a Receptes II-ben bal oldalon,Jól bevált kenyerem-Limara cimszó alatt találod.Ebből lehet bagettet,kiflit sütni.
A hibernált nem az én ötletem,de én is jónak találtam.Én úgy csináltam,hogy a gépben megdagasztottam,kelesztőtálban duplára kelt,azután megformáztam,és betettem a fagyasztóba.Következő alkalommal kivettem,kb félórára a langyos fűtőtestre tettem,kiengedett,és mikor jól megkelt,betettem a sütőbe,most meleg volt,mert mást is sütöttem előtte.Igy tettem be egy kis fazékba melegvizet,és mikor forrni kezdett,bespricceltem a kifliket,és sütés közben,és miután kivettem is levizeztem,de akkor már csak kicsit,nehogy elázzon.
Nem biztos,hogy mindenki időbeosztásának megfelel a készitése,nekem most igen.Neked sok sikert,amennyiben ki szeretnéd próbálni!Üdv.
Lenne egy kérdésem. Milyen a sütőd és hány fokon sütöd a kenyeret? Az én kenyeremnek nem elég jó a héja azért kérdezem mert a Te kenyered olyan szép. Lehet én nem sütöm egy órát.
Moha,persze tettem bele csipet sot,gondoltam kifelejthetted a beirasnal.A kalacsnak irto nagy sikere lett,alig van par szeletke belole.Aki megkostolta el volt ajulva tole,mert nagyon finom,foszlos.
Sajnos errefele meg nincs Tesco a kozelunkben,a legkozelebbi 200 km-re van,lehet te nem tudod,de Erdelyben lakom,pontosabban Csiksomlyon,ahol nyaron a punkosdi bucsu szokott lenni,ha valaki jart erre.Itt Merkur,Profi,ilyenek vannak:(nem tudom hogy fogom megoldani,gondoltam teszek bele tejfolt?Lehet hulyeseget irtam...Arra meg en is rajottem mar,hogy a vajas recepteknek kevesbe lesz jo allagu a tesztajuk es kevesbe finomak is.
Bekukkantottam egyedül vagyok megint, de visszaolvastam benneteket!
Limara! gyönyörű a kenyered. Már nem emlékszem hogy tekerted Margitkánál fel, de kiváncsi lennék a te tekerési módszeredet! Nem emlékszem van róla fent kép?
Tegnap éjelre kész lett az én kenyérkém is, megint az éjjeli kovászolással, csak most tettem bele 10 dkg rozslisztet. Kicsit féloldalas, de cserepe (bár nem annyira mint Limaráé) jó szerkezetű szép kenyérke lett belőle. Reggel kisérletezem a kép feltévessél. br>Bau, köszönöm a pogácsa receptet.
Kedves Margitka! Örülök, hogy benéztél! Köszönöm a receptet. Szeretném majd kipróbálni.
Edo, Brigi nagyon szép kalcsot sütöttetek. Brigitta, annak meg külön örülökm hogy jól siekrült a fagyos kifli!
Jégkása, Bau a ti pékáruitok is nagyon guszták! Köszönjük a pogi receptet!
Limara a kenyered csodálatos mint mindig! Szerintem nincs olyan helyzet amiből te ne tudnál jó kenyeret kihozni. Írtam neked a 26281-es hsz-ba, ha lesz időt olvasd már el légyszi.
Emese ez a hibernált kenyér nekem nagyon tettszik. Itt is látszik, hogy sokminden szervezés kérdése. Jól értem, hogy dagasztás után egyből a formázás jön és már megy is a hűtőbe? Ezt megszoktad csinálni mielőtt munkába indulsz, este meg kisütöd? Kb. mennyi b.csírát meg zabpelyhet bír el egy ilyen kenyér?
Lassan én is megyek pihenni. Mindenkinek jó éjszakát!
Móni, remélem elolvasod minél hamarabb. Most kerültem gép közelbe.
Délelőtt megbolondult a benti gép, vagy a karbantartás miatt volt valami gond. Nem tudom, de héromszor írtam le neked a válaszomat ide az áltba és a hozzáadás nem működött.
Utána írtam a társalgóba, oda meg hogy, hogy sikerült bevarázsolnom az a hangulatjelet nem tudom. Arról a gépről eddig nem is tudam h.jelet küldeni, most meg rosszul kattintottam és odakerült. Úgyhogy ne haragúdj! Ezer bocsánat.
Mikor rájöttem és ezt megakartam írni már nem engedett be. Talán krabantartás volt. Déután meg bementem a Metroba (50 km), meg elintéztem egy-két dolgot aztán felvettem a gyereket a nagymamánál és nemrég értünk haza. De úgy bántott egész délután.
Na, most hogy kibeszéltem a lelkem gondját, egy kicsit jobb. Visszaolvasom, hogy mi történt dél óta.
Timi szerintem aranygaluskának is jó lehet ez a kalácstészta Nekem ősrégi gázsütőm van,alulról a második sínen szoktam sütni,kb.180-190 fokon,35 percig. A tetejét 15 perc után letakarom alufóliával,így nem pirul meg nagyon.
Moldvanm szerintem nyugodtan süssél,a lányod is eheti reggelire és tízóraira,azt lemozogja egész nap.
Edó igazad van,van benne csipet só,mármint a kalácsban ,csak lemaradt az írásban.
Nem tudom van-e módod Tescóban vásárolni,vagy valakit megkérni erre,mert ott a sajátmárkás, 2 dl tejszín 100 ft-ba kerül.Ehhez a kalácshoz,mivel nem kell felverni a tejszínt,nyugodtan le is lehetne fagyasztani tartalékot.
Én sokat próbálgattam a különféle kalácsrecepteket,sajnos a vajas receptekkel sosem tudtam ezt a finom puha,foszlós állagot elérni.
Limara a kenyered jól megváratott téged,de gyönyörű lett a végeredmény!
Limara! Szerintem Te a kenyérgyárba jársz tamfolyamra,mert oly szépek a kenyereid,hogy csak na! Persze Emese vacogó kenyere is megérdemel egy arany fakanál díjjat! És majd gondolkodom,hogy milyen jutalmat találjunk ki a gyönyörű kalácsoknak,csigáknak,meg kifliknek.
Most jövök én! Ma nyanyás kenyeret sütöttem,tudjátok olyan jénai által lapítottat,ezért már arról nem is hozok képet.Nagyon fincsi.Ma tettem bele magokat is,-napraforgó,tökmag,és egy kevés kömény..Én imádom.. Aztán buktát is készítettem nyanyával,ami nem csak lekváros lett,hanem a sárgabarack befőttből is bujtattan közéjük egy egy fél barackot.Így legalább nem kellett félnem,hogy kifolyik a lekvár. A felmaradó tésztába meg egyszerűen szórtam csokilencsét,és feltekertem. Tehát még egy kalácsféle is lett.
Most pedig Kartika kérésére leírom a kovászos Sajtos pogácsa receptjét
A Horvát Ilona szakácskönyvből vettem a tejfölös pogácsa receptet,ez szolgált alapul.
50 dkg finom liszthez,adtam kb. 15 dkg kovászt,és 1 dl tejben felfuttatott 3 dkg élesztőt,meg 2 dl tejfölt. Ezt elkeztem kevertetni a géppel.Közben hozzáadtam 2 toj. sárgáját,25 dkg margarint,sót,és pici cukrot.Alaposan kidolgoztattam,és hagytam kelni jó 1 órát.Akkor deszkán kinyújtottam,megkentem olvasztott margarinnal,és jó zsíros reszelt sajttal megszórtam.Hajtogattam,amit még 2x megismételtem. Közben mindíg 20 percet pihent. A végén szép vastagra hagyva kinyújtottam,berácsoztam a tetejét,felvert egész tojással lekentem,és kiszúróval pogácsákat szaggattam.Tepsire téve,(sütőpapírra)hagytam még pihenni,majd 170 fokon(légkev)sütőben pirosra sütöttem. A tetejére még mehet sajt.
Tegnap előtt megint visszatértem a "hibernált" kenyérsütésre. Szerintem egész jó lett. Limara beváltját sütöttem, nyany nélkül, csak tettem bele tk. tönkölyt, magokat(len, napraforgó), zabpelyhet és búzacsírát. 10 és fél órát töltött a hűtőben reggeltől estig, aztán a zuram kitette, és még kelt a konyhában 1 órát, majd ment a forró sütőbe. Íme:
Kicsit féloldalas lett, de nagyon fincsi volt. És mivel a hűtőben dekkolt, ezért megáll a saját "lábán", azaz nem kellett kitámasztani se.
Kisült a mai kenyerem. Van egy kis története is. Tegnap elfelejtettem nyanyát csinálni, a hűtőben pedig alig 15 dkg volt, az is már majd egy hetes. Kicsit kikevertem langyos vízzel, néhány kanál liszttel és hagytam beindulni, így kezdtem kenyeret dagasztani. Írtó lassan kelt, formázás előtt is több mint egy órát, formázás után meg 55 percet, majd csak ekkor vágtam be, és még 30 percet kelt. Így is látszik a megvágott képen, hogy még egy kicsit kelhetett volna. De gyönyörű, hólyagos volt a tészta, látszik milyen szép laza a szerkezete. Formázásra teljesen ellágyult, ezért még a kelesztőtálba jól visszanyomkodtam, majd mikor kiborítottam, erősen ellapogattam, mindkét oldalról behajtottam középre, ott is jól összenyomtam és úgy tekertem fel. Így megtámasztás nélkül is szépen megtartotta a formáját, nem terült el.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit