Az agaragar tengeri vörösmoszatokból nyert sűrítő- és zselésítő élelmiszer-adalékanyag (E406).[1] Főleg D-galaktózcukormolekulákból felépülő hidrofilkolloidpoliszacharid. A mikrobiológiai táptalajok leggyakoribb alapanyaga, de étkezési, kozmetikai és egyéb célokra is használják. Rendszerint vékony, lemezes, agglutinálódott csíkokból álló kötegek formájában vagy porrá őrölve kapható. Forró vízben való feloldás (a táptalajkészítésnél meghatározott ideig tartó főzés) után lehűtve sárgás vagy színtelen, szagtalan vagy enyhén jellegzetes szagú kocsonyaként szilárdul meg.
A japán konyhában elsősorban levesek sűrítésére használják. Mivel már alacsony hőmérsékleten is elolvad, lehűlve pedig kocsonyásodik, rengeteg gyári élelmiszer előállításakor alkalmazzák (desszertek, levesek, krémek, szószok). Az agar-agar ugyanúgy tele van proteinnel, mint a zselatin, de ahogy azt egy alga-készítménytől elvárhatjuk, rengeteg ásványi anyagot is tartalmaz (külön áldás azoknak, akik nem szeretik a norit).
Koleszterinmentes kötőanyag, melegen oldható, hideg állapotban zselésedik. Felhasználható szószok, dzsemek, desszertek sűrítésére, hidegtálak készítéséhez.
Mire jó az agar-agar?
„Milyen anyag az agar-agar, és milyen célokra használják fel?”
Az agar-agar kémiai szerkezetét tekintve főként D-galaktóz nevű cukormolekulából felépülő, jó vízkötő képességgel rendelkező szilárd anyag, amely különböző tengeri vörösmoszatok sejtfalában található. Vízben feloldva, majd felmelegítve szerkezeti változások jönnek létre az agar-agarban, így lehűtést követően kocsonyaszerű anyagot kapunk.
Ezt a kocsonyát számos területen felhasználják. Az agar legfőbb alkalmazási területe a laboratóriumi sejttenyésztés, ahol táptalajként alkalmazzák. A legtöbb sejtféleség agaron tenyésztve képes a szaporodásra.
Az agar kétfajta poliszacharidból (sok cukormolekulából álló lánc) épül fel: agarózból és agaropektinből. Ezek közül az agarózt használják fel a molekuláris biológiában az úgynevezett gél-elektroforézis céljára, melynek lényege, hogy elektromos áram segítségével egy géllapon különválasztják egymástól egy anyag különböző összetevőit. A géllapot készítik agarózból.
Az élelmiszeriparban és a konyhaművészetben is jelentős szerephez jut az agar-agar. Zselésítésre valamint sűrítőanyagként alkalmazzák, a hasonló fizikai tulajdonságokkal rendelkező, állati eredetű zselatin helyettesítésére szolgál vegetáriánusok számára készült élelmiszerekben.
Jó vízkötő tulajdonsága miatt egyes fogyókúrákban is szerepet kapott, mivel a gyomorban megduzzadva jóllakottságérzést okoz. Fogyasztó hatását elősegíti továbbá, hogy az agar-agar hashajtóként is megállja a helyét.
Az agart felhasználják továbbá a fogászatban lenyomati anyagként, az elektrokémiában sóhidak készítésére, a papírgyártásban, kozmetikumok előállítása során valamint üdítőitalok és sörök világosítóanyagaként.
Limara! 8-as fonás?!olyan is van? 10-es 12-es........... nincs véletlenül?!de........ látom már Ildiko rálicitált a fonásokra, ez se piskóta.............
Moha! akkor a lánykáid ügyesebbek, én csak 3-st tudok fonni.............
amúgy én úgy szoktam vaniliás cukrot készíteni, hogy sima kristálycukorba beledugom a vaniliát, és lezárom, várok míg kissé összeérik az üvegben.persze lőtte el szoktam használni a magját, és így a héja se megy veszendőbe, mert ugyé nem túl olcsó.............
MOHA kuldok par szeletet kostoloba a kalacsaidbol. hihi Ma megsutottem. Izvariaciot csinaltam. Az egyik aszalt gyumis, a masik Marcipanos. Mennem kell a lanyom kisepruz!!!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit