BEZSAM, tudom, de amig nemlehet a recisbe irni azt gondoltal hogy akinek szuksege van ra, kimentheti ma.Ill. kiprintelheti.En is azt teszem mert olyan oreg tyok lettem hogy soha nemtudom hanyas hozzaszolasnal van pl amit keresni szeretnek. Sokszor TI segitetek a hozzaszolas szamaval. Demencia itt kezdodik. hihi
No vegre megfoztem, sutes is kesz. Most kavezok 1-et, aztan szorfolni megyek a deszkammal. /Himalaja lapitas lesz.
A kalacsok jol sikerultek./Mohae/Foto keszult majd meg gyujtok hozza es Batkat megkerem "rajzolja fel"az oldalra. Az egyik tesztajaba szaritott gyumit raktam. Orias fehermazsi szemek, afonya es eper. A masikba Marcipant reszeltem aztan feltekertem. Az egesz tesztat meg "kibovitettem"Kardamonnal egy picit. Tetejet megszortam dekor cukival .Az egyik sima feher a masik fahejas. Mivel csak 1 db 3ocm Cake formam volt, a masikat belevagtam egy ozgerinc formaba. Nekem csak 24cm szilikonos cake formam van es feltem hogy sutes kozben igy elmegy Korfura".Meg forro, ha kihul keszitek "belulrol"is fotot ha megvagtam. Remelem belul is ilyen kis takaraos a kalacs. Siker kerdese .
A babocska is fini lett. Dolgozok holnaptol ma szabad voltam /veletlenul!/ igy fozni kellett 2 napra. Mara meg volt Kerris rakott krumli daralthusival es sajttal meg minden fini a tetejen. En ugyan nemnagyon komalom a kerrit. Egykicsit tulsagosan fuszeresnek talalom. Megeszem".
AMARILLISZ, szep lett a Te kalacskad is. Ha meg talalok szamunkra fontos dolgokat akkor bemasolom. Remelem nem leszek popin billenve ezert. Sztem sokan vagyunk akik HA kalandoznak is mas oldalokon nemolyanek kozott. NO, EN is ilyen vagyok. Ezert is orulok es masolom be Nektek mert legkozelebb ugyis elfelejtenem hol is kapizsgalta elo a "pipi".
Vajon az egyik kenyér valóban egészségesebb, mint a másik? Az édenkert.hu utánajárt, hogy a táplálkozástudomány vagy a marketingtudomány tolja a szuperkenyereket
sziasztok! elhoztam a kalácsot-Moha recije alapján......, mondjuk én csak mazsolát tettem bele, és fontam, de amúgy ugyanaz........ ízre tényleg finom, más mint az én kalácsom ,amit szoktam készíteni, de fincsi, férjem is dícsérte-habár külsőleg nem lett olyan szép, mint Moháé.........
Mar regebben ugyan, de szo volt mar rola a VANILIA-ESSZENCIA hazilag valo eloallitasarol. Annak idejen sokan keszitettetek is sajat magatok. Azota sok uj pekleany van a lapunkon .Talan Ok is szivesen vennek ha szo esne rola.Szinten a desszert eu. oldalarol.BATKA remelem nemharagudtok meg erte amiert ilyen hosszut ide felrakok. Ha megis zavaro lenne, nyugodtan toroljetek ki. NINCS!! harag! Csak idosporolaskent szerettem volna ide felrakni a tobbieknek. Pussz!
A vanília ízesítés, és eszencia készítés házilag
Rövid, tömör áttekintést nyújtok arról, hogy mit etetnek velünk vanília címszó alatt, és valóban mi a vanília, valamint hogy hogyan alkalmazhatjuk a leghatékonyabban a vanília fűszert. Megmutatom hogyan lehet házilag vaníliaeszenciát készíteni teljesen természetes alapanyagokból.
A klasszikus vaníliás cukor
Ez cukrot és kristályvanillint tartalmaz. Tehát mi is az a kristályvanillin? A Wikipedia szerint: 4-Hydroxy-3-methoxy-benzaldehyd tehát C8H8O3. Megjegyzi itt még, hogy R: 22 S: 22-24/25, ami magyarul annyit jelent, hogy R-22: Lenyelve ártalmas. S-22: Az anyag porát nem szabad belélegezni. S-24/25: Kerülni kell a bőrrel való érintkezést és a szembejutást. Ezért tesznek a vanillincukorba csak 2% kristályvanillint, és 98% cukrot. Ennek az ízesítőanyagnak a használatát kifejezetten kerüljék.
Valódi vaníliás cukor
Persze ez is csalóka. Már itthon Magyarországon is kapható az egyik népszerű márka neve alatt forgalmazott, úgynevezett Bourbon vaníliás cukor. Ez a klasszikus vaníliás cukornál fokozatokkal jobb! Ez ugyan csak 3%-ban, de valódi vaníliaőrleményt tartalmaz, ami a cukor szürkés színén is első pillantásra jól látható. Ezen túl cukrot, és természetes vanília aromát tartalmaz. Ezt már inkább ajánlom.
A vanília
És amit én használok. A fűszer (Vanillae fructus) 10-20 cm hosszú és 3-10 mm vastag toktermés. Fénylő felületű, hosszanti irányban ráncos, gyakran fehér vanília kristályok kiütnek rajta. Minőségét aromája, színe, hajlékonysága jellemzi. Magas nedvtartalmú növény, csak kiszáradás után válik törékennyé. Ilyenkor már kevéssé értékes. Illatanyagot, vanillinsavat, zsírt, gyantát tartalmaz. A valódi vanília mellett kampányolok, ahol csak tudok, hiszen természetes és intenzív aromájú.
A minap irtam Varga Gabornak a Desszert eu-be hogy irjon mar vmit a MARCIPANROL. Ahany oldalt nezegetek mindenhol maskent dolgozzak fel, szinezik stb. Mar tisztara begolyozik az ember hogy melyik modszer is lenne jo-jobb.A mesetorta oldalon es sutemeny dekoralasi oldalon IS porral szinezik. Nekem is csak sima folyekony es nagyon tomeny etelfestekem van. Megprobalom azzal majd festeni.Hogy miert vagyok ilyen "betoji"? Nos jooo draga itt is a marcipan.Nemszeretnem ha a szemetbe landolna.
Ide bemasolom Varga Gabor marcipanrol irt hirlevelet. Talan Ti is hasznat veszitek.
Hogyan használjuk a marcipánt?
Több féle marcipán létezik a kereskedelemben, most megpróbálok kellő eligazítást adni a háziasszonyoknak, hogy mihez milyen marcipánt célszerű használni, és hogyan kell színezni a marcipánt.
Melyik marcipán mire való?
Az egyszeres, kétszeres, háromszoros jelző a marcipánban a mandula és a cukor arányát jelzi. Minél alacsonyabb a szám, annál kevesebb benne a cukor. A háromszorosban sok a cukor - háromszor annyi, mint az olajos mag -, ezért szép fehér, ezzel szokás burkolni a tortát, díszíteni. Az egyszeres marcipánban kevés a cukor - ugyanannyi, mint az olajos mag -, barnás színű a mandulától. Ezt hívják a köznyelvben sütőmarcipánnak, mert a kevés cukor végett, nem folyik el a sütőben. Megtartja alakját. Természetesen a sütőmarcipánt nem csak akkor használjuk, ha sütünk. Előnyösebb marcipános krémekhez, vagy a sütemények töltelékeként is ezt alkalmazni, mint a díszítőmarcipánt.
Hogyan színezzük a marcipánt? /desszert eu./
Marcipánt sohasem színezünk porfestékkel, vagy vízzel higított porfestékkel! Ha porfestékkel színezzük, sokat kell gyúrni, hogy a festékkristályok kioldják a festékanyagot. Gyakran úgy néz ki, mintha már jó lenne a marcipán, majd a hűtőben elkezd pöttyösödni egy óra múlva. A porfesték a leghatékonyabb, de egy kevés 96%-os alkoholban teljesen fel kell oldani - nem vízben, mert az majd elfolyósítja a marcipánt -, és az alkoholban teljesen feloldott porral színezünk. Ezt hozzáönthetjük a marcipánhoz, a festék szépen oszlik el a marcipánban, és nem hígul el a marcipán, mert az alkohol - a folyadék - kipárolog belőle.
Bezsa! MÁr annyi segítséget adtál itt nekünk, hogy ezek után este muszáj lesz nekem is kísérletezni a tvn-nel. Én valahogy nem igen vagyok ebben szakértő, de most!!!!
Megint gyönyörűeket sütöttetek, gratulálok mindenkinek!
Tegnap én is hirtelen elhatározással sütöttem egy Riegelt. Bár nyanya nélkül és lejárt élesztővel készült és formázás után a fiamra kellett bíznom a kelesztést és a sütést, de végül is egész jól sikerült, finom lett.
Látom összefogtatok ismét, hogy segítsetek, ezt mindenkinek nagyon szépen köszönöm.
Benéztem én már a receptesbe, de egyszerűen visszafordultam onnan, mikor láttam, hogy mennyi tennivaló lenne, amihez most valóban semmi időm nincs.
Bezsát felhívtam most ezügyben, remélem sikerül megtalálni a megoldáshoz a legoptimálisabb megoldást.
Mennyi szépség már megint, gratulálok mindenkinek! Bau! Ez nem ér, sajnos pogácsa rajongó vagyok, most miattad muszáj lesz bűnöznöm!
Iriszi! Én is próbálkozom mostanában a kukoricás kenyerekkel, de a lisztet ki sem próbáltam, mert nincs sikértartalma, így nehézzé teszi a kenyeret. Próbáltam a kukoricapelyhet, amit lehet tejjel enni mondjuk reggelire, de akármilyen keveset is tettem bele, nehéz lett, ráadásul nem is keveredett el a tésztában, darabos maradt. Mondjuk az íze jó volt. Múlt héten találtam a bio boltban pillekönnyű kukoricapelyhet, ami hasonlít a burg. pehelyhez, na ezzel már nagyon jó kis kenyér sült, nem lett nehézkes. 50 dkg lisztből 5 dkg-ot cseréltem le kukoricapehelyre, a receptet változatlanul hagytam egyébként. Ha 10 %-nál többet teszel, akkor nehéz lesz a kenyér. Szóval, ha könnyű és puha kukoricás kenyeret akarsz, akkor pehellyel próbáld meg, ne liszttel. A liszttel soha nem lesz könnyű a kenyered, mert mint írtam, nincs sikértartalma.
Tegnap a fiam tanított egy új módszert a kép áthozatalára, megosztanám veletek, mert ez egyszerűbb.
Csak exprolerben müködik.
1. lépés
Megnyítjátok az általánosba a válasz panelt.
2. Megnyítjátok a TVN oldalán a saját képtáratokat. Amelyik képet szeretnétek átmásolni arra 2-szer rakattintotok, hogy nagy legyen.
3. A TVN oldalát a jobb sarokban lévő vízszintes vonalra kattintással leteszitek az asztalra, abba a lenti szürke csíkba.
4. Most visszamentek Margit oldalára, belekattintotok a válaszpanelba.
Az asztalon látni fogjátok a képetek linkjét (szürke csík) rákattint és akkor azt kell látnotok,hogy nyítva van Margit oldala és a képernyőn a bemásolandó kép is megjelenik.
Ekkor jó.
5. Az egér bal gombjával rámész a képre és folyamatosan nyomva tartva áthúzod a válasz panelba a képet. Ekkor ott nagyban lesz látható.
(az eredeti képet a kép jobb sarokában lévő vízszintes vonalra való rákattintással tedd az asztalra, mert ha valamiért újra kellene kezdened, mert nem sikerült akkor csak fel kellhoznod és nem kell az egészet elölről kezdened)
A kép 4 sarkánál és az oldalain kis fehér négyzeteket fogsz látni (amennyiben nem akkor kattints rá és megjelenik.
Ekkor az egereddel menjél rá az egyik kockára és amikor a 4 irányba mutató nyílból 2 irányba mutató nyíl lesz, akkor az egér folyamatos lenyomásával húzd a kép közepe felé.
Meg fogod látni, hogy nyomja össze a képet. Ezeknek a kis kockáknak a segítségével akkorára tudod lekicsinyíteni a képet amekkorára csak akarod.
A fórumban amikor mi rákattintunk meg fog jelenni a nagy kép.
Ha valaki elakad az irjon az emil címemre és küldje el a telefon számát és segítek.
Egyszer kell csak rájönni és akkor megy majd mint a karikacsapás.
Limara kedves!
Szeretnék egy kis segitséget kérni.Tegnap is a szokásos kenyeredet sütöttem 1,5*adagban,de annyit változtattam rajta ,hogy a 75dkg lisztből 120g kukorica liszt volt.Raktam még bele 2-2ebökanál zab és tönkölybuza korpát.Isteni lett a kenyér,de olyan nehéz 1,5kiló volt pedig megkelt még is tömör volt.Abban kéne a segitséget mit változtassak rajta mert szeretnék máskor is kukoricás kenyeret sütni még talán több kukorica-buza liszt aránnyal is.Elöre is köszönöm.Ha valaki tud könnyü(súlyra)kukoricás kenyerett megköszönném.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit