Sziasztok!
Limara nagyon jól néz ki az a töltött padlizsán. Jó étvágyat hozzá!
Moha, jó sütögetést a nagy jénaiba, majd este ha tudsz hozzál képeket. Mindnkinek szép napot!
Kész a mai ebéd, fűszeres kusz-kusszal töltött padlizsán:
Az eredeti receptet itt találtam: http://kicsivu.freeblog.hu/ az augusztusoi ételek között. Kicsit átvariáltam, friss paradicsom helyett aszalttal készült, barack helyett vörösáfonya, stb... került bele.
Brigitta ! Nekem nem is a zacskó ment széjjel, hanem a zsömik alján láttam egy vékony, fényes réteget amit úgy véltem, hogy a zacsi maradéka. És nem lehetett róla igazán lekaparni. Ezért nem sütök zsömit zacsiban.
Julika,Moha!Érdekes,amit a zacsis zsemléről irtok,eddig nekem mindig sikerült a sütés benne. Sőt egy zacskót többször is fel tudok használni.Mondjuk,Moha a Te esetedben tényleg annyi mennyiség mellett érdemes más módszert keresni.Én mint már többször irtam,kevesebbet sütök,de a zacsiba 9 zsemlét meg tudok sütni.Kiváncsi vagyok az új jénaiban milyen lesz Moha!Sok sikert!
Limara ugye,hogy Bezsáé milyen gyönyörű lett? Ma kipróbálom én is kettőben.
Julika ezért kezdtem én is búvárkodni a szekrényben! Ezt a tepsipárost a férjem vette még régebben, hogy fedetten lehessen husit sütni,sokat. Szoktam használni,de csak most gondoltam a zsemlével kapcsolatban rá. Férjem szeret mindenféle konyhai cuccokat venni,jókat is vesz,csak most már nagyobb konyhát kellene vennie.
Moha ! Én is azt tapasztaltam, hogy a zacsit nem lehet a zsömiről leszedni. Anginak viszont műkődik ez a módszer. Sajnos nekem nincs olyan tálam amiben lehetne zsömit sütni lefedve, mert az bizti, hogy sokkal jobb állagú a zsömi is ha lefedve sül.
Czkriszta ne izgulj,sikerülni fog! A kifli egyébként könnyebb,mint a sütőben sült kenyér. Elsőre azzal próbálkozz és meglátod,még ha nem is tökéletes a tekerés, a végeredmény akkor is finom lesz! Kiskuktát is bevonhatod, büszke lesz a saját művére!.
Timi ez volt az első és utolsó zacsis zsemle,mert nem lehet épen leszedni a zacsit róluk,és 9 zsömiért én nem fogok elhasználni mindig egyet.Nálunk ipari méretekben megy a sütés,ez nem jó így. Viszont találtam a szekrényemben egy nagy szögletes jénait,aminek u.akkora teteje is van, ebben 12 zsömi elfér,ma lesz a főpróba,ebben fogok sütni. Ez úgy fog működni reményeim szerint,mint a jénais kenyérsütés. Eddig csak simán a tepsin sültek a zsemlék,úgy is jók voltak,csak fedve puhább,szaftosabb lett /a tegnapi zacsis tapasztalat/.
Gratulálok a szép sütésekhez, öröm volt végigolvasni-nézni a tegnapi termést.
Nálunk is hideg van, épp most beszéltük, hogy estére mi is befűtünk egy kicsit. Remélem azért még jön egy kis enyhébb idő, ez a hirtelen hideg még nekem sem esett jól.
Bizony a kelttészták sem szeretik ezt a hűvöset, tényleg át kell állni hosszabb kelesztésre vagy fűteni kell egy kicsit legalább annak.
Szép napot és jó sütögetést kívánok mindenkinek, üdv, Margit
Cristina ! Ha netalántán valami miatt nem sikerülne a sütésed akkor sem szabad szomorkodni és feladni. Nekünk, akik már régen sütögetünk sem sikerül mindig minden tökéletesre. Ha tudsz hozni képeket róla akkor biztos lesz itt aki tud neked segíteni és megtaláljuk a baját együtt. de reméljük erre nem kell sor kerüljön. Mindent bele !
Lányok ma jön meg a gépem,de már tűkön ülök.Már szinte teljes agymosást végeztetek ezzel a honlappal.Az apukám a pékség mellett lakik és minden reggel hozza a kenyeret és a péksüteményt,de már nem vagyok hajlandó megenni.Szinte undorodom tőle mert már a sajátomat enném.Mindig arra gondolok,hogy a bolti dolgok piszkosak.Csak attól félek,hogy nehogy csalódjak.Hátha nem fog sikerülni a sütés.Pedig a kisfiam már megrendelte a kifliket-ugyanis vele néztük azt,hogy hogyan kell a kiflit és a zsemlét formázni.
Moha, megnéztem, símán lehet az almakenyeredből diétást csinálni. A mazsolát és a cukrot ki kell hagyni belőle, helyette szerintem 2 tk édesítő bőven elég, főleg ha édesebb az alma. Ha nagyon savanyú, akkor lehet kicsit többet. Íg ynem tudom mennyire lesz szárazabb, lehet így is jó, de ha nagyon száraznak vagy masszívnak tűnik a tészta, kicsi olvasztott margarint lehet még a végén hozzácsorgatni, hogy ne legyen bodag a süti esetleg kis tejet. Ha rendesen ereszt levet az alma, akkor az is elég lehet. Majd ha egyszer érkezésem lesz, akkor eljutok piacra is és hozok almát, de ma sem érek rá. Jövő héten pedig utazunk hétvégén, ha minden igaz. Húzós napjaim lesznek.
Masala, a mi villanyradiátorunk anyukáméknál van, mert szintén nincs fűtés a fürdőszobájukban. Megoldottuk, bedurrantottam a sütőt nyitott ajtóval és rögtön melegebb lett. Most 20 fok van, az még szintén nem olyan hideg, de úgyis mindjárt begyújtom megint a sütőt, keleszteni kell. 2 hatalmas tepsi pizza rendelve, mert lehet ma már itt lesz a mostohafiam. Azon kívül kenyeret is kell sütni és estére még lehet nyanyás-joghurtos kiflit is sütök. Majd meglátom hogyan tudok időmmel gazdálkodni.
Kartika, az ukrán rozskenyérnek az előkészítése egy huzamba tervezve időigényes.
A hűtőből kivett kovászt (ha akkora mennyiséget tároltál be, hogy egyből elég) legalább 1x meg kell etetni s megvárni, hogy teljesen feljöjjön az edényben.
Az összeállított és megformázott kenyérnek is kellően fel kell jönnie az edényben.
Ha gépben sütöd (kánikula idejére kísérleteztem ki), akkor is érvényesek a kovásszal kapcsolatosan leírtak.
A kovásszal kelesztés mindig felügyelet mellett lehet igazán sikeres.
Zsemlémet is lemeoztuk egy kis tejfölt nyalogattunk hozzá. Limara bevált kenyere receptjéből csináltam zsemlét. Nagyon klassz lett. Jó sok maggal a tetején. Timi jól néz ki az a kenyér.
Moha a zsemléid tökéletesek.
Azért ilyen a kalács teteje, mert menetközben találtam ki, hogy 2 edényben sütöm. Így aztán amikor kinyújtottam az első bucit, középen kettévágtam megkenten, félbehajtottam és úgy tekertem fel.
Bekukkantottam. Julika, így igaz! Ha valaki olyan ukrán rozskenyérre vágyik, mint amit a találkozóra vittem, akkor azt tisztán kovásszal lehet keleszteni ill. sütni.
Ha valaki ritkán süt ilyen típusú kenyeret, akkor javasolom alkalom adtán jó sok kovászt készíteni, kiszárítani és leőrölni porrá. Ez korlátlan ideig tárolható. Ebből 1-2 kanálnyit kell egy alkalommal kovászmaggá keverni s hagyni, hogy erjedésnek induljon. Ezután 2-3 lépésben felszaporítani. Olyan erőtől duzzadó öreg kovászt lehet vele varázsolni mintha több éves kovászmagot őrizgettünk volna
Most értem ide a géphez. Megsütöttem a 2. nyanyás ts-s kenyeremet, de most nem lett az igazi. Az egyik oladala egy picit visszaesett. Talán a hűvösebb idő miatt? Pedig rátettem a konvektorra a kelesztőtálat.
Dehát nemhiába mondják az, hogy ismétlés a tudás atyja. Gyakorlok majd szorgalmasan.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit