Egyre hosszabbodnak a napok és a nap ereje is lassan érezhető lesz. Bár még hóbuckákon közlekedünk, de én már nagyon várom a tavaszt. A közelgő tavasszal pedig jön a Húsvét is. A Karácsonyi receptes fórum sikerén felbuzdulva szeretném ezt a fórumot megnyitni. Szeretnélek megkérni beneteket, hogy írjatok olyan bevált húsvéti étel és sütemény recepteket, amiket ilyenkor szoktatok a családnak és a vendégeknek készíteni. Remélem sok finomságot tudunk itt is megosztani egymással.
Hozzávalók: 25 dkg liszt 20 dkg cukor 2 egész tojás 1/2 csomag sütőpor 1 csomag vaníliás cukor 10-15 dkg puha vaj 1 dl tej 1 csipet só 1 ek méz kevéske rum
A tetejére: ízlés szerint mazsola, porcukor, színes cukormáz, színes cukordísz, csokoládédarabok, marcipán nyuszi, csokitojások.
Elkészítése: Az alapanyagokat egy nagy tálba teszünk és összeturmixoljuk, majd a muffinformába öntjük. A formát csak 3/4-ig töltsük meg, különben a sütemény „túlcsordul”. Ha fém muffinformát használunk, vajazzuk ki, mielőtt beletesszük a masszát. Erre akkor nincs szükség, ha papírkosárkákat vagy szilikon muffinformát használunk a sütéshez. A muffin 200 fokon, előmelegített sütőben 20 perc alatt elkészül.
Díszítés: Sütés előtt tesszük a tetejére a mazsolát és/vagy a csokoládét, utána meghintjük porcukorral. Ha cukormázzal és színes cukorkákkal díszítjük, csak sütés után tegyük rá, csakúgy, mint a marcipán nyuszit és a csokitojásokat. Ez utóbbiakat fogpiszkálóval rögzíthetjük.
A felvert tojásokat keverjük össze a tejföllel és a liszttel. Sózzuk, borsozzuk; szórjunk bele apróra vágott (lehetőleg friss) zöldfűszereket: oreganót, petrezselymet. Egy nagyobb serpenyőben olajon süssünk belőle egy vagy több omlettet. A még meleg omletteket szórjuk meg a reszelt sajttal, helyezzük rá a vékonyra szeletelt sonkát, és tekerjük össze. A roládokat csomagoljuk alufóliába, hogy ne essenek szét, és hűtőszekrényben "érleljük" őket egy-két óráig. Szeletelve tálaljuk. Előételnek kitűnő; saláta illik hozzá. Készíthetjük tejföl helyett joghurttal is.
100 g cukrozott narancs és citromhéj (én 15 dkg kandirozott backmischungot tettem bele)
150 g hámozott apróra vágott mandula
2 citrom reszelt héja
400 g tehéntúró
1,5 dl tej
1 dl olaj
4 egész tojás
80 g cukor
2 tasak vaniliás cukor
2 citrom reszelt héja
500 g finomliszt
1 tasak sütőpor
2 ek. sárgabarack lekvár
1-2 ek. morzsacukor (diszcukor)
Elkészítés:
A túrot áttörjük, beletesszük a van. cukrot, cukrot és a reszelt citromhéjat, majd a tojásokat és az olajat, jól összedolgozzuk.
A lisztbe beletesszük a sütőport és beleszórjuk a turos masszába. Jól összedolgozzuk ( robotgép dagasztókar)
Ezután beletesszük a kandirozott gyümölcsöt, a mandulát és a mazsolát. Beledolgozzuk. Majd lisztezett munkalapon összegyurjuk és cipot csinálunk belőle. Ezt kettévágjuk és két 60-65 cm hosszú rudat sodrunk belőle. Ezután a rudakat a közepénél keresztben egymásra fektetjük és előbb az egyik, majd a másik irányba a két szárat szorosan összesodorjuk. Kör alapban megformázzuk és a végét összenyomjuk. A sütőben 180 fokon tűprobáig sütjük. (kb 45-55 perc)
Mikor kivettük forró sárgabaracklekvárral kiskanállal megkenjük a tetejét és diszcukorral megszórjuk.
Kartika:
Hasonlít a túros stollenhez, azt is irja hogy 2-3 nap állni kell hagyni hogy összeérjenek az izek.
Én a kenyérsütő gépben kezdtem összekeverni, még a tészta és túróval birkózott, de mikor a többi gyümölcs stb. kellett beletenni akkor már szegény szenvedett, igy kivettem és kézzel gyúrtam össze.
Nekem ez a liszt kevés volt hozzá amit ir, még felvett +20 dkg, de lehet hogy azért mert a kenyérsütőbe kevertem (bár nem hiszem) cukrot is többet tettem bele, 14 dkg. Nekünk igy jó, még igy sem édes.
2 ek. vajat 6 tojás sárgájával habosra kavarunk, hozzá szitálunk 25 dkg lisztet, pici sót, majd a tojások habbá vert fehérjét. Kikent tepsibe símítjuk a masszát, úgy, hogy félújjnyi vastag legyen. Sütőbe teszzük. Egy darab főtt sonkát finomra vágunk, sajtot reszelünk. Ha a tészta félig kisült, rászórjuk a sonkát és a sajtot, meglocsoljuk néhány kanál tejföllel, vissza tesszük a sütőbe és készre sütjük. Késsel óvatosan felhajtjuk a szélét, és az egész tésztát feltekerjük. A tetejét megkenjük tejföllel, megszórjuk sajttal, néhány percre visszatesszük a sütőbe. Szeletekre vágva táláljuk. Jól illik hozzá valamilyen mártás vagy szaft, nagy tál saláta.
Évek óta készítem, talán egy régi újságban találtam a receptet, mindig nagy sikere van.
fahéj 2 db ( az őrölt fahéj nem jó, mert akkor a kész túró "szemcsés" lesz-már kinézetre-)
Elkészítése:
A tejet felforraljuk. A tojásokat felverjük (sárgájával-fehérjével együtt). A felforralt tejbe belecsorgatjuk a tojást, óvatosan kavarjuk, amíg összeáll. Aztán egy vászonkendőbe gombóccá formázzuk. Anyukám ezután úgy szokta, hogy a nyújtófára teszi mint egy batyut, és a mosogató felé teszi, ahol kb 4-5 órát csepegni hagyja.Ezután hűtőbe teszi. Szeletelve, sonkával, főtt tojással, főtt kolbásszal tálalja.
Hozzávalók 4 személyre: 400g finomliszt, 1 ek. cukor, 40g élesztő, 1 ek. só, 2 ek. +1 kk. olaj, 1 kk. őrölt köménymag, 800g füstölt főtt sonka, 1 tojássárgája. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk. 1 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, a liszt közepébe öntjük, majd a szélekről hozzákeverünk egy kevés lisztet és konyharuhával letakarva 15 percig kelni hagyjuk, azaz kovászt készítünk. Elkeverjük a sót 1 dl langyos vízben, majd 2 ek. olajjal és a köménymaggal együtt a liszthez adjuk. Ha szükséges hozzáadunk még egy kevés langyos vizet és hólyagosra dagasztjuk, 30-35 percig duplájára kelesztjük. A tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk, kb 30X30 cm-es négyzetre nyújtjuk, a széleket vizes kenőtollal áthúzzuk. Közepére helyezzük a sonkát, ráhajtjuk a tésztaszéleket, cipó formájura igazítjuk, majd sütőpapirral bélelt tepsire emeljük, letakarjuk és egy órát kelni hagyjuk. A tojássárgáját elkeverjük 1 kk. olajjal megkenjük vele a tésztát és 200 fokon 35-40 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni, végül nem túl vékonyan felszeleteljük.
Rozmaringos ünnepi kenyér
Hozzávalók 10 személyre: 80 dkg finomliszt, 20 dkg durumliszt, 5 dkg sörélesztő, 2 kk. só, 1,2 dl extraszűz olivaolaj, 20 dkg kimagozott, apróra vágott zöld olajbogyó, 2 ek. őrölt rozmaring. A kétféle lisztet, a 4 dl langyos vízben felfuttatott élesztőt, 1 dl olajat és a sót tésztává gyúrjuk, majd golyókat formázunk belőle, a tetejüket megkenjük a maradék olajjal, és 1 órát pihentetjük. Ekkor lisztezett deszkán kinyújtjuk, belegyúrjuk az olajbogyót és a rozmaringot, majd kiolajozott kuglófformába tesszük. Ha nincs formánk kézzel is malomkerék alakúra igazítjuk. 30 percig hagyjuk pihenni, ezalett a tészta duplájára dagad. Ezután 180 fokra előmelegített sütőben, kiolajozott tepsiben aranybarnára sütjük .Kb. 50 perc. Hidegen tálaljuk.
"Főleg Szatmárban elmaradhatatlan a húsvéti asztalról a sárga túró, amit sonkával, kaláccsal fogyasztunk. Édeskés íze kellemesen egészíti ki a sós, füstölt sonkáét. Könnyen elkészíthető, ha van egy jó edényünk, amelyikben biztos nem kozmál oda a tej. Hozzávalók: 1 liter friss tej 10 tojás 1-3 evőkanál cukor 1 zacskó vaníliacukor csipet só reszelt citromhéj Tíz nyers tojást óvatosan kikeverünk 1-2 evőkanál cukorral (ha édesszájúak vagyunk, lehet 3 evőkanál is), egy zacskó vaníliacukorral, csipet sóval, és reszelünk bele citromhéjat (csak a sárga héját, mert a fehér része keserű). Ezt nagyon óvatosan, folyton kevergetve belecsurgatjuk a tejbe, és lassú tűzön tovább kevergetve 5-10 percig addig forraljuk, míg össze nem áll. Ezután vászonkendőbe kötjük, gombóccá igazgatjuk, felkötjük valahová, és hagyjuk lecsorogni (tegyünk alá egy edényt!). Ezután hűtőbe tesszük, és csak hidegen szeleteljük úgy, mint a gomolyát."
Még a Nagymamám receptje de más formában már láttam ezen az oldalon.A maradék sonkát és tojást használta fel ezzel húsvétkor.Vett akkor még lehetett kapni stanglit és a belét kikaparta nem vágta fel a stanglit csak az egyik oldalon a csücskét szedte le.Össze darálta a főttsonkát és keménytojást bele tett egy kevés vajat,mustárt,hagymát és reszelt sajtot és a kikapart beleket amit egy kevés tejjel locsolt hogy jól kidolgozható massza legyen, ezt vissza töltötte a stangliba és forró sütőbe kicsit átsütötte ja a levágott csücsökkel zárta le a stanglik végét.Forró citromos teával nagyon finom volt.A legnagyobb étkü ember sem tud 2-nél többet enni belőle mert annyira tartalmas.Jó étvágyat
Elkészítés: A kevés tejben feloldott pudingport a maradék tejben elkeverjük, és felfőzzük. Kevés porcukorral megszórjuk, hogy ne bőrösödjön, és hűlni hagyjuk. Beledolgozzuk a megolvasztott vajat, a maradék cukrot és a vaníliás cukrot. 10 sárgabarackból kivágunk 40 taréjt, illetve csőrt. 80 tallér egyik felét a krémmel megkenjük. Két-két megkent tallér közé egy-egy taréjt és csőrt helyezünk, és összenyomjuk. A vízfürdőben felolvasztott tortabevonót nejlonzacskóba töltjük, sarkát levágjuk, és szemeket rajzolunk. A fogvájóra szúrt fejeket egy-egy sárgabarackba, illetve a maradék piskótatallérokba szúrjuk. Elkészítési idő kb. 45 perc, darabonként kb. 200 kJ (48 kcal), 0,5 g fehérje, 2 g zsír, 4 g szénhidrát.
Egyre hosszabbodnak a napok és a nap ereje is lassan érezhető lesz. Bár még hóbuckákon közlekedünk, de én már nagyon várom a tavaszt. A közelgő tavasszal pedig jön a Húsvét is. A Karácsonyi receptes fórum sikerén felbuzdulva szeretném ezt a fórumot megnyitni. Szeretnélek megkérni beneteket, hogy írjatok olyan bevált húsvéti étel és sütemény recepteket, amiket ilyenkor szoktatok a családnak és a vendégeknek készíteni. Remélem sok finomságot tudunk itt is megosztani egymással.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit