Móni, még nekem sincs nagy jénaim, mint írtam 2,5l-be sütöttem, és végül nem tettem rá a tetejét, hanem vízzel telt tepsit tettem a sütőbe, meg sülés közben is kb 3-szor megspricceltem langyos vízzel a kenyeret. Lehet, hogy még finibb lett volna ha van teteje, de szerintem így is jó lett. Ízlett a családnak és a külleme is elég jó. De kiváncsi vagyok a tapasztaltabbak véleményére én is, hogy a 60d. liszt+ 35 d. nyanya nem-e sok ebbe a jénaiba? Érdemes kisebb mennyiséggel is kipróbálni?
HBKati, Bálint 6 éves. Nagyon érdeklődő kisfiú és egész kis kora óta együtt csinálunk sokmindent. Néha lassabban haladunk de így oly sok mindent megtanult.
A kifliformázást tulajdonképpen a férjemtől tanulta. Faluhelyen van egy kemencénk és igaz, hogy ritkán de szoktunk benne sütögetni. Az is igaz, hogy a kenyér még nem nagyon sikerült benne, de ehető volt. (Sajnos a nagymamáim már nekem nem tudták átandi ezt a tudmományt, mert addigra megszűnt a házi kenyérsütés.)
Így aztán maradt a kifli meg a zsömle sütés. Iyenkor mindig közösen formázunk és Bálint megtanulta. Valami varázslatos amikor az illatos pékáru előkerül a parazsas kemencéből.
Ma jénaiban sütöttem először. Nem sikerült. Azt hiszem túl kicsi a kerek jénaim az 50 dkg liszthez, azenkívül nem is pattogott nem lett cserepes és én olyan szomorú vagyok. Az ízével nem volt gond. Mit csináltam rosszul vajon?
Limara! A jénaid olyan magastetejű? Nekem még kelt volna tovább is de a tető nem engedte. Ez van.
Jó éjt!
Móni
Timi, nagyon szépeket alkottatok, nagyon gratulálok nektek
Masala, nem tudom mi lesz, majd még nézelődünk. Lehet nem járunk sikerrel. Akkor így jártunk. Majd lesz ez még így se. Talán lesz itt is fűtés, mire szezon lesz, legalábbis ezt beszélték ma este a gyűlésen.
Amarillisz, én dupla zacskóban szoktam tárolni a kenyeret. Nem értem miért írta az újság, hogy nem jó zacsiban.
Lányok, teganap este olvastam a Príma konyha mellékleteként megjelent biokosárban, hogy a legcélszerűbb kőedényben tárolni a kenyeret, pl. római tálban. Ki kellen próbálni.
Azt is írta a cikk szerzője, hogy minél több rozsot tartalmaz a kenyér annál tovább friss marad. Ezt a tapasztaltabbak talán meg tudják erősíteni vagy cáfolni.
De ha márt a római tálnál tartunk, szerintetek abban lehet kenyeret sütni??
Timi!Igazi kis pékmestert ismerhettünk meg benned!Erre szokták mondani mifelénk,hogy le a kalappal!Viccet félretéve nagyon szép kenyeret sütöttél.
Limara!Te engem mindig csodálatba ejtesz!Ez a kalács,akár a múltkori,gyönyörűséges lett!Érzem az illatát.Mostmár biztos,hogy holnp megsütöm.Anyóskám jön haza Hévízről,meglepem vele,illetve egy darabkájával.
masala! hm, értem..............köszi a választ!de azt mondjuk nem tudom ,miért írták az újságban hogy zacsiban nem jó, azért gondoltam körülkérdezek itt a nagyoknál................
bezsa! itt kérdeztem, nemrég!de látom itt se igen olvastok vissza, ja a társalgóban is simán átugrottatok, de nem baj, bár én mindig visszalapozok ha odaírok.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit