Azért csináltam esti kovászt, mert nem volt kovászmagom. Tehát az esti kovászt reggel elővettem a hőtőből, hozzátettem vizet lisztet és bedagasztottam(próbakenyér). A második kelesztés után vettem el 10-12 dkg-ot a következő sütéshez. (nem mertem többel kezdeni)
És ezt a 10 dkg-t használtam fel a következő sütésnél. Úgy, hogy tettem hozzá élesztőt, vizet, aszkorbint... szóval a mi a receptben van. KÉt órát hagytam állni .... (és kezdődik minden előlről)
Én éppen most nem régen kezdtem el úgy öregtésztát csinálni és használni, hogy az éppen aktuális tésztából elveszek kb. 25-30 dkg.-ot és azt teszem el következő öregtésztának. Így mindég van egy adag hozzávaló. Mindég több tésztát dagasztok be, mint amekkora kenyeret akarok és teljesen mindegy, hogy milyen összetevőjű a maradék tészta. Telj. kiőrl. lisztes, sima vagy vegyes. A lényeg az öregtészta jótékony tulajdonsága!
Persze, mint minden, a kovászmag is fertőzhet, úgyhogy kíváncsian várom az egyszerűsített változatot és a receptet. A végeredmény tényleg magáért beszél!
Ildikó ezek a képek így idetéve tökéletesek! Rákattintva meg lehet nézni nagyobban. Nem mindenki egyforma oldalról hozza ide a képeket, azért nem egyformák. A Tiéd ilyen és kész!
Köszönöm, végre megértettem. Ott tévedtem el, hogy ezt a módszert kettőnek értettem. Azt hittem egyik szerint kovászmaggal, másik szerint gyorskovásszal süttök. De most már értem, hogy a kovászmagból kell kovászt csinálni és azzal sütni.
Ha este keverem be, akkor hűtőben kell tárolni, ha mondjuk reggel, akkor maradhat kint és 2 óra múlva jó, ha jól értem!
Ígérem, ki fogom próbálni, hamarosan, bár tartok az aktív kovásztól. Üdv
Hú lányok,végigböngésztem ezt a kovászolósdit,elvesztem benne egy kissé. Azt hiszem még tanulmányozni kell. Ma változatosság kedvéért még egy napocskát fogok sütni . Be is írom a receptet a Bármitbe.
Masala ügyesek vagytok,így nagyon helyes az egérke,csak ne szabadon garázdálkodjon. Ebből látszik,hogy jó ízlése van,nem kellett a sok bolti vacak neki,csak a házikenyér!
Én azt javaslom, hogy az esti kovásszal kezdjél. (Fázis képek is vannak az Esti kovász receptnél). Reggelre gyönyörűen bugyogni fog, mikor előveszed.
Ezután pedig csináld meg az Esti kovászos kenyereknél található Próbakenyer receptet. Az egész kenyérkészítésről (esti kovászos és kovászmagosról is csináltam nagyon részletes fázisképeket.)
Először én csak BL 80-as lisztből sütöttem, hogy lássam, hogyan viselkedik.
Kérdéseidre válaszolok: Igen a kétszer kelesztett kenyérből veszünk egy el darabot, és ez lesz a kovászmag. (ti nyanyának hívjátok.) Ezt tesszük el a következő sütésig. Nem baj ha sokat áll a hűtőben, én már sütöttem 3 napos kovászmaggal is.
A nyanya felhasználásában van nagy különség. Ti rögtön bedagasztjátok a nyanyát. Én pedig a kovászmagot elkeverem langyos vízzel, élesztővel, és liszttel. Ezt a kutyulmányt kb. 2 óráig érlelem langyos helyen. Tehát a kovászmagból aktív kovász lesz. (Ne ijedj meg, nem olyan, mint a folyékony kovász.) Nagyon szép buborékok képződnek rajta. Beleöntöm az üstbe a felbugyogott kovászt és hozzáadom azokat a lisztet és jól kidolgozom a tészát.
Megjegyzés: Csak az esti kovászt kell a hütőben aktivizálni.
Javalom, hogy nézd meg a fázisképeimet, mielőtt hozzáfogsz. Kérdezzél, ha valami nem világos, szívesen segítek.
Ha úgy gondolod még mindig, akkor szívesen felteszem a recepteket, amivel először érdemes próbálkozni.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit