Ebben az edényben is el lehet rontani a kenyeret. Nemcsak ebben lehet szépeket sütni! Mint Rózsakvarc is említette, a lefedett sütéstől lesz szép egy kenyér. Legyen az sütőzacskó, jénai vagy Tupper. És mint írtam is, én is elrontottam mindaddig, amíg Rózsakvarc a dagasztás és formázás relytéjeit meg nem mutatta.Ez a lelke a jó kenyérnek.
Megvallom őszintén, engem már régóta furdall a kíváncsiság, hogy mi lehet az az edény, amiben ilyen szép kenyereket lehet sütni, mint Rózsakvarcnak. Utána néztem a neten, és az Ultra Plus a Tupperware edények egyik tagja ha jól tudom. Biztos jó találmány lehet, de a vaterán újként 19.900.- ft-ért ajánlják a 3l-es változatát itt Magyarországon. A német megfelelőjén 5 l-est ajánlanak 30 euró körüli áron, hát ez már valamivel olcsóbb, de nem itt van. A 3l-es hosszúkás formájú, az 5 l-es kerek. Hát ennyit tudtam meg, bár én még egyiket sem láttam közelről.Biztos az ára miatt többet tudhat, mint az én jénaim, de bevallom töredelmesen, mióta nyanyával sütök, nekem még nem sikerült egyetlen kenyeret sem elrontani. Én pedig nem sütök minden nap, nincs nagy gyakorlatom benne. AZ biztos, hogy (miután már írtam, én vizuális tipus vagyok,) sokat jelent, ha látja az ember, hogyan készül a kenyér. Így tanultam meg én is Limarától, hogy készül a kenyér. Bár a találkozón sokan most ugyanezt megtapasztalhattuk. Szóval én maradok a nyanyánál. Én már sütöttem kovásszal is, de arról inkább hallgatnék....
Szeretném a tapasztalatomat leírni Margit kovászával.
Igen Margit is gyorskovásszal indít. És nagyon jó gyorskovász. Én is nagy szorgalommal etetgettem a kovászomat kb. másfél évig. Igaz néhányszor újból kellett kezdenem, mert valamiért nem akart megindulni. A másik problémám ezzel a kovásszal az volt, hogy én csak aktív állapotában tudtam vele jó kenyeret sütni.
Mivel én reggel elmegyek dolgozni és csak 5 óra után érek haza, volt amikor nagyon sietett a kovász és nem várt meg. Vagyis, már nem volt aktív mire sütni kezdtem. Ilyenkor volt az, hogy megpróbáltam azért egy kenyeret sütni vele, de a biztonság kedvéért míg kelt a tészta, kimentem a boltba zsömléért. Természetesen a kenyér nem sikerült.
A kovászmagos módszernek az az előnye, hogy két óra múlva mindig tudsz "aktív kovászt" produkálni. És innen már elronthatatlan a kenyered.
Igen hasonló. Csak ehhez sokkal kevesebb élesztő kell. A kenyér dagasztásakor már nem kell. (A régi öregek nem is raktak bele élesztőt, csak a kovásztól indult be a kenyér.)Kovászmaggal gyorsították meg az érését. Nekem ez nagyon bejött. Olyan kenyérhez jó, amiben nem túl sok tk liszt van. Pl Kenyérke isteni ukrán kenyerét természetesen nem lehetne vele megsütni, de egy kevésbé tk-sat igen.
Nemigazán. Így a régi öregek csinálták, és az élesztőt is beletették, hogy "összeszokjon" a kovásszal. Ők kovásznak nevezték. Nem gyorskovásznak. A "gyorskovász" náluk az volt, amikor felfuttaták az élesztőt vízben, és kb jó fél óra múlva már sütötték is. Ők nem csináltak külön kovászt, és őrizgették, etetgették. Minimális élesztőt tettek hozzá. 1 kg-hoz 2dkg-t sem.
MOHA, nem egy nagy kulonlegesseg. MonChu sajti"kell hozza, eper mixelve, tejszin. Az alap egy finom osszetort mezesssuti volt most vajat olvasztottam a sutit osszetortem porra. Hozza a vajat, osszekever, tortaform. egyenletesen elosztani kihuteni aztan johet a toltelek. MOHA tulajdkeppen ugyanaz mint a zselatinos turotorta keszites. A Monchu is tuladkeppen turofajta csak kremturo. A Mascarpone finom , de egy golyoloves a dietadnak es a cholesterin szintednek.
Lanyok, a tortabol formazas alkalmaval maradt egy db.Elkockazom dbokra es mindenki nyithatja is az ablakot!
Majdnem el is B...tam! MivelSE ezt a tortamasszat meg nem keszitettem SE a Marshmallov fondant sem igy nem volt tapasztalatom es en hulye nemgondoltam utana. A kremnek/torta/ HIDEGNEK kell lenni a Marshmallov bevonot meg MELEGEN kell felvinni a bevonashoz. Nos, gondolhatjatok hogy a 2-o "osszeveszett egymassal! Az oldal diszitesnel volt gondom mert nehezen allt meg a kremfondant igy. Le akart csuszni. Aztan szakaszokban vittem fel. Kenes-hutes/huto/ stb. Aztan lapjara vagott mandulaval vontam meg be az oldalat.
Ha már megmutattam a mai kenyeremet kívülről, akkor szeretném megmutatni felvágva is. Egyébként ennek a kenyérnek tk. lisztes a kovászmagja, a dagasztásnál viszont csak fehér lisztet tettem hozzá.
Igen abban. Ha este bekutyulod a kovászt, hűtőbe rakod, akkor másnap reggel sütheted. Vagy meló előtt kutyulod, délután sütöd. Így a sütéskor nincs annyi macera vele.
Biztosan nagy munka az oldal beindítása, de máris nagyon szép, mert ugye sok függ a tartalomtól is. Te pedig mindig gyönyörű kenyereket sütsz.
Valóban, a jénais sütést a Te hatásodra kezdtem el, lehet hogy igazad van, és kitalálok majd valamit!
Egyébként én azt hiszem legtöbb a dagasztáson múlik, legyen az kovászos, vagy nyanyás kenyér. Ha rövid ideig dagasztasz, akkor azért nem jó, ha túl dagasztasz, akkor azért nem jó. És persze nagyon sok múlik a liszt minőségén is. Tényleg jó lenne egy olyan módszer, amikor mindig tökéletes kenyér születik!
Nagyon guszta a csalamádéd. Én még az idén nem tettem el. Nálam a lakásban elég meleg van, ezért csak szeptember szoktam savanyúságot eltenni.
Köszönöm kedves szavaidat az oldalammal kapcsolatban. Nem egyszerű dolog egy ilyen oldal szerkesztése. Valójában én a receptjeimet és a képeimet szeretném itt tárolni. Tudom, elég sok recept hiányzik még, de igyekszem beírogatni őket.
Emlékszel még arra, amikor a lefedett sütési technikámmal megjelentem itt? Szinte csodabogárnak néztetek! És azóta ti is edényben és lefedve sütitek a kenyereiteket. Téged ismerve, biztosan rövid idő alatt kitalálsz erre is valami megoldást.
Természetesen folyamatosan tájékoztatlak Benneteket a tapasztalataimról.
Ildikó! Te olyan vagy, mint a nővérem aki Ausztráliában lakik! Ő készít ilyen fantasztikusabbnál fantasztikusabb tortákat! Egyszerűen csak bámulok! Hogy tudtok ti ilyeneket!
Bundik! Olvastam a másik oldalon az új kenyérről! Te miben sütöd a kenyeret? Te is abban az ultra+-ban? Vagy másban? Ja! És természetesen nagyon szép ez a kenyered is! :) Tetszik nekem is z a bélzet! De nekem ilyet nem lesz időm sütni, mert sosem tudom mikor érek rá egy új kenyérre! Sajna! A nyanyát is éppen ezért hanyagolom! Sajna!
Limara! Nagyon guszták a savanyúságjaid! Én egyébként is inkább ilyesmiket szeretek, mint az édességeket. Nekem van egy olyan recim, amit 3 napig kell kavargatni, és csak utána lehet üvegekbe tenni, bár a Tiednek még nem néztem meg a recijét. De miután azt írtad, hogy gyorsan kész, gondolom, nem erről van szó. Ezt viszont biztos megnézem, mert hátha jobb mint az enyém, és akkor kipróbálom.
Majd meg irok be tobb tortatoltelek recit de most egy kicsit pihi. A kisgyerek igen aktiv volt es figyelni kellett nehogy a videot megtomje kajaval. hihiStb. Oregszem... elfaradtam. VEN tyuk lettem...
Jajj! Vki dobjon mar errefele ezekbol a szepseges kenyerekbol. !!!!!!!Please!!!!!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit