Most ahogy irod, micsoda regen keszitettem franciasalatat! Nagyon ugyes vagy! Az otthoni zselatinos zacsi hany grammos?? Zselatin lapom az van, abbol mennyit ajanlasz??Igazan gusztusos! Hidegtalat is milyen regen keszitettem! Az ember csak most jon ra.
Ildiko! Nagyon egyszerű....Készíts franciasalátát,keverd hozzá a tejfölt,a majonézt,és 2dl húslevest melegíts össze egy csomag zselatinnal,hagyjad hűlni,majd add hozzá a kikevert zöldséges krémhez.Főzz meg 6-8 tojást,tisztítsd meg,a felének a sárgáját keverd a krémbe,a fehérjét aprítsd fel,és azt is tedd hozzá.Bélelj ki egy őzgerinc formát előbb folpackkal,majd tegyél bele 6-8 szelet gépsonkát.tedd bele a maradék keménytojást egészben,majd öntsd rá a zselatinnal elkevert krémet.Takard be gépsonkaszeletekkel,majd tedd hűtőbe néhány órára.Borítsd ki,húzd le a folpackot róla,és szeletelve tálalhatod. Így néz ki kiborítva:
Én többféle képpen is csinálom a grízgombócot! Egyszer egy szakácstól láttam,hogy tojásonként 3 evőkanálnyi gríz kell,és só,majd AZONNAL Forrásban lévő vízbe szaggatni! A másik variáció szerint,én is pihentetem,és csipetnyi sütőport teszek bele.A tészta összekeveréskor inkább lágy legyen,mint sűrű,mert még duzzad a pihenés alatt.
És mutatok egy klassz hideg előételt,vagy könnyű vacsorának valót,de vendégvárónak is finom.A napokban láttam valahol ezt a receptet,de már nem tudom,hogy hol..SZIVÁRVÁNYSZELET gépsonka,franciasaláta,keménytojás,majonéz,és zselatinos kötés.
Szia Bundik olyan jó, hogy te is jelentkeztél, már téged is hiányoltalak és még sok mindenkit, akik hetek óta nem jelentkeznek. És Rózsakvarc is jelentkezhet ám a gyönyörűségeivel !!! És várjuk ám a titkokat és remélem megosztod velünk amit tanultál !! Gyönyörű kenyeret sütöttetek együtt.
Ildikó! Én 2 tojást felverek, teszek bele egy picike sót, késhegynyi szódabikarbónát,1-2 ek. olajat, majd annyi grízt, hogy ne legyen túl sűrű, kb. mint a teföl talán. 2-3 órára hűtőbe teszem, majd forrásban lévő vízbe szaggatom evőkanállal. Olyan 20 percig főzöm, majd leborítom és még 15-20 percig hagyom a gőzben, ekkor mindig szépen megpuhul. Szódabikarbónával óvatosan, mert ha sok megy bele, akkor szürke lesz a gombóc.
Bundik Én is nagyon várom a kovászolás receptjét,bár az én kovászom főtt krumpliból készült.Érdekelne,hogy a tiéd hogyan indul.Gyönyörű az a kenyér,igazi ünnepi,de a nemzeti színű szalag hiányzik róla...
Emes! Én úgy vélem,hogy a kenyered túl van kelve. A sörben is van élesztő,és meleg is van,-ezért sokkal gyorsabban megkelt,mint az az előírásban szerepel. Margitka egyszer írta,hogy ne a receptet,hanem a tészta állagát figyeljük! Mikor már rezeg,akkor süthető.Talán egy kicsit a folyadék is több volt benne,mint kéne! A kenyérlisztek sem egyformák,az egyik többet,a másik kevesebbet vesz fel!
A kenyér ünnepére meghívattam magam Rózsakvarchoz, hogy meglessem gyönyörűen kidolgozott, magas, pillekönnyű kenyereinek titkát. Most is Tőle írok.
Reggel óta sütünk, főzünk. Egy újfajta kovászolási móddal (melyet az elkövetkezendő hetekben még finomítgatunk) sütjük ma kenyereinket.
Sok mindent tanultam Rózsakvarctól, többek között, hogyan is kell igazán kenyeret dagasztani, mellyel sokkal lazább, könnyebb kenyeret lehet sütni. Én eddig egészen másképp dagasztottam, és ezzel millió kicsi-nagy-óriási hólyagokat lehet "rávarázsolni" a tésztára.
Most rakjuk be a második kenyeret. Addig is hozok egy kis ízelítőt a délelőtti termésből:
A kenyéren még dolgoznak a cserepezők. Később felszeljük, és arról is hozok képeket.
Hát igen ez a sörös az egyik kedvencem! Ja és nem kell elmondani az embernek, hogy sör is van benne! Vagy, ha kérdezi, ti ittátok meg! Azért úgy se merne szólni! De meg is lehet nekik mondani, hogy ha hiányzik az a 2 deci sör nekik, akkor menjenek és vegyenek másikat! Na meg különben is! Hát nem vész el csak átalakul! :)
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit