Moha, talán már írtam is itt, de a linken találsz egy csomó receptet az összegyűjtött tojásfehérje felhasználására:
http://gasztro.blog.hu/2007/06/13/gyujtemeny Nekem inkább hiányom van :-)
A reggel sütött zsömlének több, mint felét anyukáméknak adtam és a rontott süti felét is elvitték. Reggel kivitték picurkámat vásárba, (most először volt velük egyedül) és nagyon jól elvolt nélkülünk is. Csak nehogy sűrűn átpasszoljuk ezentúl nekik és mi meg szórakozzunk kicsit. Mióta megszületett a fiunk, nem voltunk nélküle sehol.
Zelizsuzsi! Én legelőször ezt e recept alapján csináltam kenyeret, ami a Margitka sajátja, és mondhatom, hogy nekem ezzel sikerült elsőr is a kenyerem. Több méretben is leírta margitka! próbáld ki!
E.Margit receptje
Egyszerű fehér kenyér, kb 1 kg-os:
60 dkg BL 80-as liszt
2 dl kefír
2 dl víz
1 ek olaj (oliva) vagy 2 dkg margarin
1,5 kk só
1,5 kk cukor
késhegynyi aszkorbinsav
1/4 kocka friss élesztő
Csökkentett méret, kb 75 - 80 dkg-os:
50 dkg BL 80-as kenyérliszt (vagy 2/3 rétesliszt+1/3 finomliszt) 1,7 dl kefír 1,6 dl víz 1 kk olaj (oliva), vagy 1,5 dkg margarin 1 púposabb kk só 1 kk cukor késhegynyi aszkorbinsav vagy 1 ek 10%-os ecet 1 dkg (azaz 1/5 kocka) friss élesztő
Nelly, a névnapomat tartjuk ma, mert itthon van a mostohafiam, aki az anyjával él. Egyébként 20 éves és van gyomra. Tegnap sacc fél kg kenyeret evett meg egy ültében. Ja, és a 184 cm-éhez megint csak 70 kg, de jó esetben is max 74-ig tudja feltornázni magát.
Kenyér helyett meg Limara nyanyás-joghurtos kiflijét csinálom, olyat még úgysem evett a gyerek. De azon kívűl minden kész. Még húst kell kivenni holnapra, mert tepsis zöldségeket akarok csinálni mustáros husival. Húsleveslé meg van fagyasztva.
Tegnap megnézte az ortopéd doki a fiam lábát, befele meg van süllyedve a bokája, úgyhogy itthon is harántemelős cipő és torna. Van hátránya is, ha hamar indul el a gyerek.
Bau, Edo-bedo, Jégkása! Nagyon ügyesek vagytok, gratulálok a sütéseitekhez! Jégkása kitartás, úgy látom a nehezén túl vagytok, most már csak az építő-szépítő munka van hátra.
Úúúúgy örülök! Ma nagyon fincsit sütöttünk! Limara Hajtoványát! Már nagyon régóta tervben volt, hát végre sort került rá. Valami fantasztikusan finom Köszi Limara a recitA töltelék egy része a receptben írt volt, a másik feléhez kevertem pizzakrémet. Sikere volt mindegyiknek. Annyit hibáztam, hogy kicsit vékonyabbra kell legközelebb nyújtani a tésztát. Mert lesz legközelebb!! Sült még kifli is, Margitka Rozsos-joghurtos-öregtésztás kenyértásztájából. Batkának küldök "kóstolót".
Míg dagasztotta a gépem Limara kenyerét, addig azon elmélkedtem, hogy vajon a Google-ben hányszor fordulhat elő a neve. Hát rákattintottam. Képzeljétek, 3624 találatot dobott ki a gép. Persze, olvastam, hogy van Limara féle dezodor, aztán van valamelyik topicon is Limara, és biztos, hogy nem a mienk, mert ő most jött haza Görögországból. (vagy talán tényleg ott volt, és nem a Balatonon, csak rejtőzött?), aztán van Monte Limara hegy talán Olaszországban. Szóval érdekes eszmefuttatás volt részemről.
1 percre ugrottam be és máris megyek kenyeret összerakni. Ma már sütöttem zsömlét, túrótortát, Gizi szeletet és Kinder szeletnek induló, de elrontott, eláztatott sütit (azért elfogyott).
Ildikó, kérdezted, hogy ki mivel fújja fel kicsit a kalácsot. Én újabban teszek bele 1 ek citromlevet. Attól kicsit lukacsosabb lesz a kalácsom.
Zelizsuzsi!!Bal oldalon a Néhány tanács kezdőknek-cimszó alatt mindenre kiterjedő tanácsokat kapsz,érdemes elolvasni,első kenyérnek pedig lejjebb a Gépben sült kenyerek cimű fejezetben szereplő fehér kenyeret próbáld ki először,mindannyian ott kezdtük.Remélem tudtam segiteni,ha kérdésed van ide ird,itt megmarad,és valaki bizti segit.Sok sikert!
helo zelizsuzsi szerintem olyan recept nincs mert mindent el lehet rontani!/Morfi törvény/ de légy türelmes ma szombat van biztos jönnek majd a profi kenyeresek és mondanak neked vmit!
Sziasztok! Ugy orulok,hogy vegre en is be tudok irni,par hetig nem tudtam,nem mukodott valamiert,de most vegre sikerult!Minden nap megneztem a csodaszep suteseiteket,gratula mindenkinek!Vegre en is megvettem a kenyersutomet,es ime az eredmeny:
Baúúúú! Aúúúúúúúúúúúúúú! Ez már megint gyönyörű! Már megint a te kenyered után ácsingózom! Hallom, ahogy ropog a héja! Én is még mindig kovászozom, szerintem is sokkal másabb tőle a kenyér. De tegnap én is bekavartam egy nyanyust, mert szabin vagyok. Ma sütök vele potn azt amit te, vagyis egy kenyeret, és sonkás-sajtos kifkit.
Upsz: bocsánat, hogy így összefolyt a szöveg, elfelejtettem hogy ide i.e.-vel kell írni és mozzilával írtam. Remélem azért olvasható és a lényeg kivehető így is.
Boglárka!
Én komplett pizza receptre gondoltam. Ha sima paradicsomból indulok ki akkor:
paradicsomot leforrázni, lehúzni a héját, majd megfőzöm. Vízbe teszek zellerlevelet, petrezselyemlevelet és pici sót. Jól kicsepegtetem szitán a paradicsomokat, majd botturmixxal eldolgozom. Ha nagyon híg még akkor apró szintán hagyom még csepegni így, csak a leve jön ki. Kellő sűrűségnél még üvegbe rakom, és kész. Ezt is fel lehet használni a pizzához sűrített paradicsom alapként. Kicsit erőteljesebb és finomabb lesz a szósz íze.
Pizzalap titka hogy nem szabad túlkelnie, ezért csak 10-20 percet állhat. A tészta egy nagy tepsibe elég vagy 2 db 32 cm-es pizzalapnak. Miután kinyújtottad azonnal kell rá a szósz és a sajt, és máris menjen a sütőbe.
A jó pizzalap omlosan puha, de van annyi tartása hogy kiemelve egy szeletet, megáll a kezedben és nem konyul le. Színe mindenhol fehér, az alja sem lehet barnás. Az alja kb 1 mm vastagságban keményebb, ez ad tartást. A teteje pedig egy nagyon picit felszívta a szószt.
A komplett recept lehet kicsit kurtának tűnik, de sem a tésztán sem a szószon nem kell variálni, nem kell rá hús meg ilyenek, ez így jó ahogy van. Először célszerű kompletten kipróbálni és utána variálni, ha nem ízlik. Olajbogyót szoktunk még a tetejére rakni.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit