En most egy uj recit probalok ki : KARDAMONOS-MARCIPANOS -SAFRANYOS Kalacskoszoru. BATKA es a Hoxan/Vanessa recije. Koszi Batka a keresest megegyszer. Nos: a teszta most kel. Hatalmas adag/nekem / igy egyre. Ezert 2-e fogom venni es 2 "kissebb"kalacskoszorut keszitek. Szomszedek is kapnak igy. Az erdekessege hogy tojas NELKUL keszul. Az illata mar most isteni.
Az 1 ami nekem nagyon nem tetszik hogy dl-ekben adja meg a cukor es a lisztadagokat.Na, marmost en olyan "gyengebb "vagyok az atszamitasokban. Mindent szepen es rendesen kimertem a merces poharral es a teszta IGEN! lagy es ragados lett. JOCSKAN! kellett bele meg liszt! NO, EZERT nemszeretem a pharas modszert.
TAHAT:ALTALANOS "KERLEMENY"IldikoNL reszere! HA receptet irtok valaha ide fel. Megtennetek hogy atszamitjatok Nekem g-ra?? NAAAGYON! koszonom.
Ha kesz a kalacs /remelem sikerul/lemeozom Nektek kameraval is. Jo?
No, megyek mert visszakell dagasztanom 3x kel 20 percig hogy minel jobb legyen a teszta allaga. No, pussz!
A besorolás a szőlőcukorhoz vagy a fehér kenyérhez viszonyított vércukoremelő-hatást százalékban fejezi ki. Minél magasabb a százalék, annál gyorsabban emeli a vércukorszintet az adott élelmiszer. A betegeknek erre is fokozottan kell figyelni.
Glikémiás index 90-100 % Malátacukor, méz, minden cukrozott üdítőital, főtt burgonya, burgonyapüré, gabonapehely, kukoricapehely, rizspehely, minden magas szénhidráttartalmú növényi termék, melyet pelyhesítenek, vagyis szétroncsolják a sejtfalát.
Glikémiás index 70-90 % Fehér kenyér, zsemle, kifli, félbarna kenyér, extrudált kenyér, kétszersült, ostya, kekszek, sós sütemények, kalács, édes müzli, pudingpor, tejberizs, fehér liszt, főtt tésztafélék - kivétel a spagetti és a makaróni -, szőlő, szőlőcukor, répacukor (kristály-, por-, mokkacukor stb.).
Glikémiás index 50-70 % Zabpehely, kukorica, főtt rizs, fekete kenyér, banán, natúr, cukor nélküli gyümölcslevek.
Glikémiás index 30-50 % Tej, kefir, joghurt, a legtöbb hazai gyümölcs, spagetti, makaróni, durumbúzából készült tészták, tejszínes fagylaltok, tejcsokoládé (magas zsírtartalmuk miatt vannak ebben a csoportban).
Glikémiás index 30 % alatt Szorbit, fruktóz, lencse, szárazbab, sárgaborsó, lencse, szójabab, dió, mogyoró, korpás müzli, színes főzelékek, saláták, cékla, retek, zöldpaprika, paradicsom.
Boglárka, itt egy táblázat, amiben ott van feketén-fehéren, hogy míg a fehérkenyér 100 %-ban emeli a cukrot, a durumbúzából készült termékek csak 30-50 %-ban, ezért is jó cukorbetegnek a durumlisztes termék. Néztem a recepteket, lesz, amit én is ki fogok próbálni.
Nelly remélem jól sikerül a vendégség,és mindenkinek ízleni fog a piskótatekercs! Ha a szilárd krémet kened bele,az már nem fog kifolyni,biztos siker lesz,csak szegény kutyus marad éhen
Cristina be írtam egy pár recit a diétás kenyerek és pék sütik közé nézd meg HÁTHA JÓ A CUKROSOKNAK a kezem nagyon el zsibadt ezért nem folytatom majd máskor ,amit én ki próbáltam ahoz oda is ír tam a személyes tapasztalataimat,de nem mindegyiket csináltam még!!!Ami be vált ált aszt szoktam csinálni csak mindig egy kicsit más képen!
Boglárka, szerintem lehet keverni a fehér és teljes kiőrlésű liszteket, hogy lazább kenyér, zsömle legyen. Én úgy gondolom, hogy 1/3 fehér liszt és 2/3 teljes kiőrlésű liszt egy egész jó keverési arány, de akár felesbe is mehetnek. De ha ugye a cukrod elszalad a fehér lisztes dolgoktól, akkor érdemes elég kis keverési arányt használni.
Betettem a bármitbe a kedvenc túrós kenyerem recijét.
Szia Zsóka! Beírtam tegnap a bármitbe a zsemlerecit,de még variálok tovább,a lazább szerkezet érdekében,ha sikerül,akkor a módosítást is beírom. Egyébként ízre jó volt,megkóstolta a férjem és a fiam is,simán megették,nem mondtam,hogy ez valami különleges zsemle.Szomszédom is így van egyébként,ahogy te a vizes zsömivel.
Igyekszem, igyekszem. A gomba a mélyhűtőben ő is arra vár, hogy készítsek kefírt. Mondanom sem kell gyógyszer ide, gyógyszer oda, a Margitka jóvoltából beszerzett holland kakaó vízzel összekeverve állította meg a hasmenést. A levegő, ami egy hétig szabadságon volt nálam, most tör elő, úgyhogy eresztek le mint a lufi. Bocs, hogy ennyire leírtam mindent.
Szia masala! Sajnos nálam is még a vizes zsemle is megnyomja a cukrot annak ellenére, hogy csak annyit eszem, amennyit lehet, vagy néha kenyeret. Különben én sem ragaszkodnék a tk. lisztekhez. Az inzulin adagolása tudtommal nem étkezésfüggő, hanem mozgásfüggő. Nem azáltal emelem az inzulint, hogy eszem-e sütit vagy sem, hanem mennyit fogok mozogni aznap. Vagyis ha sütit szeretnék enni, akkor nem az inzulint növelem, hanem a meghatározott szénhidrátmennyiségbe építem bele a süti szénhidrátját. Nekem naponta 2x kell ennem gyorsan felszívódó szénhidrátot, mely tej, vagy gyümölcs, vagy süti a 6x-i étkezésből. A süti nagyon ritka. Inkább a családnak sütök. Remélem nem kioktatásnak veszed amit írtam, nem annak szántam, csak azért írtam le, hogy nálam, hogy van ez. Most, hogy nagyjából sikerült korpászsömit gyártanom ugyanolyan jók az eredményeim, mint a kórházban. Nagyon happy vagyok. Általában az orvosok azt hiszik, hogy az ember hülyére eszi magát, pedig egyáltalán nem. Bocsi az eszmefuttatásért.
Ma Bundik hólyagos kenyerét állítottam össze. Már majdnem letelt a kelési idő, mikor párom mondta, hogy elmegy a Tescoba. Mivel nekem is volt jó pár dolog amít meg akartam venni így mondtam, hogy én is megyek.
Hopp ekkor eszembe jutott a kenyerem mindjárt megkel. Gyorsan beraktam a hűtőbe, lesz ami lesz alapon.
2 órát voltunk el. Izgultam, hogy mi vár ha hazaérünk.
A kenyér jól megkelt és a tető egy kicsit ráragadt, de szépen le tudtam operálni róla. Betettem a sütőben és tovább izgultam, hogy mi lesz belőle.
A képen látható az eredmény. Most már csak a belsejére vagyok kiváncsi.
Megalkottam a barna kalácsot Ez most igenis finom lett és élvezhetőbb, mint az előző változat.
Hozzávalók: 300 g teljes kiőrlésű liszt, 200 g rétesliszt, 230 g kefír, 1 tojás, 2 kk édesítő, 1 ek citromlé, csipet só, 40 g margarin, 1/2 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 50 g mandula
A lisztet megszitáltam nagylyukú szitán és a fennmaradt korpa mehet a deszkára a sodráshoz. A többi hozzávalót a gépbe dobtam, 20 percig dagasztattam. Majd hagytam a gépben duplájára kelni. Ekkor összeforgattattam vele és deszkára borítottam. Megsodortam a korpa segítségével, de úgy, hogy kevés korpát használjak fel vele. A megmaradt korpát dobozba tettem, jó lesz zsömle tetejére. A kalácsot négyes fonással megfontam, formába tettem. Ha megkelt, tojássárgával megkenni és előmelegített sütőben megsütni. A szénhidrátja 353,88 gramm.
Masala, szia! Szerintem mindenki azt eszik, amit akar, de tény, hogy a fehérlisztes termékek jobban emelik a cukrot. Én spec szeretem az ilyen spéci dolgokat és ez most szerintem isteni lett. Variálgatom én is az étkezést, hogy ne legyen unalmas.
NINCA valakinek HATÓANYAG szakértő ismeröse mert azt meg lehetne kérdezni ,hogy milyen arányban lehetne a fehér lisztet használni a teljes vagy a rozs és táraival vegyitve ,hogy a termék állagát könyitse de ne menjen úgymond a rovására!
Olvastam ám mindent visszafelé! Sajnos a virágokhoz nem tudok hozzá szólni, mert nam vagyok szakértőjük. Az enyémek mindent kibíró, túlélő növények, mert csak ezek maradnak meg. Még a kertben is csak ilyenek vannak.
Érdekes a tk. liszttel való kísérletezésetek és értem is az okát, de azt gondolom, hogy ha valaki nincs nagyon szigorú diétán, akkor nem kell magára erőszakolni a CSAK tk. lisztből készült pékárút. Tudom, hogy lehet nagyon finomat sütni- én szinte alig sütök vmit csak fehér lisztből -, de ha mindég ezt kellene enni, egy idő után talán nem ízlene. Nagyon sokat tesztek az egészségetekért azzal, hogy keveritek a liszteket, korpát használtok, de ne sanyargassátok magatokat a tk. lisztes kaláccsal.
Én is sütök diabeteses rokonnak, de a cukor helyett édesítőt teszek bele, az insulinját Ő maga számolja ki és adagolja. Nem eszik olyan sok kalácsot, hogy ne élvezhetné a finom, foszlós tészta ízét. Ha süteményeket sütök, abba is teszek tk. lisztet, néha többet, néha kevesebbet, de a kalácsba nem.
Nem akartam senkit bántani és kevésbé értékelni a szándékát, csak leírtam az én véleményem. A kísérletezéshez természetesen sok kitartást és sikert kívánok!
Boglárka, már itt sem esik. Estére azt hiszem lesz új diétás barna kalács receptem, mert nekiugrottam még egyszer. Változtattam rajta, hogy ne legyen annyira korpás íze és most talán jobban hasonlít kalácshoz. De rá kellett jönnöm, hogy ma is szakadozni akart a tészta kelesztés közben, így ezt megelőzendő gyorsan betettem formába, ott már mászkálhat, nem tud szétszakadozni. Túl lágy a tészta a forma nélküli kelesztéshez. Még kel, de hamarosan azt hiszem süthető is.
a Tóni nem v oltvelem tehát nem guarana hanem guar-gumi /furcsaálotam én is mert a guaránát serkentőnek használják/ De rossz hír hogy még gyógyszerekhez is adják ,ezt is a híradó mondta! CRIS csak azért kérdeztem mert Gödöllő környékén egy szem eső sem volt még ma .
Álmodozásom előtt még leírom Nektek, hogy amit gyógyszet kaptam antibiotikumot NORMIX még abban is van E 172-es szinezőanyag. Először azt hittem rosszul látok, de ma már nem szabad semmin csodálkozni.
Milyen jó lenne, ha az egyes találatokból össze lehetne gyűjteni ötöt és azért is kapna az ember valamit. Én először is befejeztetném az itteni munkálatokat a házon, ne nekünk kelljen kinlódni vele. Éppíttetnék egy medencét, hogy lehessen lubickolni. Utána adakoznék kórházaknak, rákkutatásra, persze inkább eszközökkel, mint pénzzel, mert az kézzel fogható és látnám, hogy nem lett elherdálva. Mindezek után elmennék egy kicsit nyaralni. Ezekután a berendezéseket lecserélném, ágytól kezdve mindent. Vennék Andinak egy gépkocsit. Gyermekünknek valami testhezálló vállalkozást alapítanék, hogy a jövője rendezett legyen, de hogy mit a mai világba, nem tudom. Majd a fennmaradó összeg kamataiból eltengetném hátralevő életemet. Na, dehát ábrándozás az élet megrontója. Legalább ennyi legyen nekünk.
Na,ezt olvasva hála Margitkának és az égnek,hogy magunk sütünk mindent. Mégiscsak kenyér,kalács féléből fogy a legtöbb egy családban,főleg suliszezonban./nálunk napi hét szendvics/ Legalább abban nincs semmi méreg.
Én mostanában már nagyon megnézem,miben mi van,rengeteg dolgot nem veszek meg,igyekszem saját készítésűvel kiváltani. Olyan sok szennyezés van amit nem tudunk elkerülni,legalább megenni nem muszáj minden agyonreklámozott vackot.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit