LIMARAM, nagyon szep idot a nyaralashoz es toltsetek kellemesen!
GABYE, szegenyem!! En igy vagyok egy jooo ideje a mosasaimmal. Az ido kib... velem. Tegnapelott 3 nagymosas , szep ido, gondoltam reggelre megszarad az erkelyeken aztan egesz ejjel dezsabol ontottek az esot. Most sem tudom leszdni oket mer uuugy szakad az eso!
Lanyok, itt uugy ahogy mondom tornado volt 1 helyen. 6 futballstadionnyi erdos natur reszt tett tonkre. A fakat gyokerestol kitepte es a hazakra hajigalta. Szerencsere mindenki elbujt igy nem serult meg senki. Nagyok ott a karok.
Itt mar bekaba mentunk at a sok esozestol es az alvariumi klimatol. Szegenyem Ti meg a meleg es a szarazsagtol.Neztem az otthoni hireket, VAS-megyeben is sok a tuz.
NELLYM, gratula a szep kenyerkehez. En pont most "daraltatom"egy gepi korpas stb sajatmagam kutyult fustolt szalonnas kenyeret. Vmi csak kisul majd, Hmm GABYE?
Ja, hab a tortán, szigetelik a házat, amiben lakom, már reggel 7-től dolgoznak az emberek..Tegnap délután nagytakarítottam, mivel tele van a lakás porral, köszönhetően ennek a munkának, erre a tegnap esti szeles esős idő telenyomta a kéglit ezzel a fehér sztatikus szigetelőnek a részecskéivel...Mintha semmit sem csináltam volna..Ihaj-csuhaj szép az élet!!!!..
Sajnos mostanában ritkábban tudok jönni, mert a szabi után be kell pótolni a lemaradásokat, de azért igyekszem visszaolvasgatni mindig..Üdvözlet az új pékecskéknek is!
Limara, jó pihenést, érezzétek nagyon jól magatokat!!!
Mindenkinek gratulálok a sütésekhez, nagyon szép dolgok születtek megint!!!
És akkor most elmesélem katasztrofális tegnap estém történetét, csak erős idegzetűeknek!!
A nap szokásosan indult, semmi különös nem történt..Délután anyuéknak kenyeret sütöttem, Limara féle joghurtos kiflit készítettem el Tk liszttel keverve kenyérnek..Szalagos lett, mert ahogy kelt, elérte a jénai tetejét, és nem akartam megskalpolni, levettem a tetőt, így a teteje sötétebb lett, de nagyon fincsi lett!!
Ezután jött a "rémálom"..Elindultam anyuékhoz, mivel elmentek unokázni, hogy megetessem Dundikát, a cicát..Közben tankolok, gondoltam..Kimentem a város széli kútra, ahol a rendszer nem fogadta el a bankkártyámat, még jó hogy volt nálam pénz..Indultam egy rövidebb uton vissza, amiről jó pár km után derült ki, hogy lezárták, mehettem vissza....Itt kellett volna hazamennem és bezárkóznom..de én rendíthetetlenül haladtam a cél felé..Anyuék utcája lejtős, nem túl széles, itt ment előttem egy autó, ami egyszer csak megállt az út közepén..Még jó, hogy betartottam a követési távolságot, és kicsit hátrább álltam meg mögötte, mert egyszer csak kigyullad a tolatólámpa, és az idióta bizony teljes gázzal elkezdett tolatni..Én meg ott álltam!!!..Még jó, hogy a reflekszeim rendben vannak, azonnal én is R-be kapcsoltam és menekültem..Sztem bele sem nézett a tükörbe, csak elindult, nem sok híjja volt, hogy Bogyó orrát begyűrje..Na, végre odaérek anyuékhoz, hát mit látok, drága szüléim benne hagyták a kapuba a lakáskulcsot kivülről!!!..Mi jöhet még ezek után?? Nos, hazaértem magamhoz, viszonylag eseménytelenül..Itthon előkészültem egy sütőporos kenyérhez, amit nemrég találtam a neten, gondoltam kipróbálom, megint jön úgyis a candidás barátnőm..Kibontom a TK búzalisztet, hát apró bogárkák szaladgálnak benne!!..Mentem a szomszédba szitát kérni, hát szép kis állomány lakott benne!!..Megsütöttem a kenyeret, aztán gyorsan mentem lefeküdni, mielőtt még történne valami más is....Most reggel mondom megvágom a kenyeret, hát csajok, nyers maradt, ilyen még nem történt...Remélem ez még a tegnapi naphoz tartozó esemény, és a mai normális vasárnap lesz, mert különben a kardomba dőlök!!!!
Kicsit hosszúra sikerültem, elnézést...Remélem netek jobb volt a tegnapi nap!! Szép vasárnapot Mindenkinek!!
Moha, nekem most jelenleg csak a fehér színű sütőpapírom van és ahhoz hozzáragad minden kelt. Tudom, mert már próbáltam. Azt linzerek alá szoktam tenni. Meglátom milyet kapok, szétnézek 1-2 boltban. A barna színűhöz se ragad hozzá?
Cristina nem muszáj szilikonost vadászni,ha nem kapsz akkor vegyél sima barna színűt,nekem is csak az volt eleinte.Tudod az alufix dobozos papírja,az elég jó minőségű.
Amit itt írtál az tényleg teljesen Limara recije, ennek jónak kell lennie. Arra kellene még figyelned, hogy amikor az első kelesztést csinálod, akkor nem árt figyelned, hogy mikorra kel meg a duplájára, mert ez sok mindentől függ. Nekem van, hogy sok még a 40 perc is, van, hogy kevés, mert lassabban kel. Erre én biztos jobban odafigyelnék, mert itt már túlkelesztheted, ha gyorsabban kel meg a duplájára. Én már 30 perc után szoktam belekuksizni, mert akkor már Tied a döntés. És miben sütöd? Tepsiben szabadon a lerniben?
nelly! 60 dkg liszt, igaz ebből 15 dkg-t rozsosra cseréltem, 1 d élesztő, 25 d nyanya, fél d tej, 2.5 d víz, só, cukor, acsorbin, 2 d margarin, 2 ek, pehely, lenmag, sikér.20 perc dagasztás, 45 perc kelesztés, formázás, 45 perc kelesztés, bevágás és még 15 perc kelesztés.50 perc sül
Amarillisz! Pedig Limarának igaza van, ha azt írta, hogy a folyadék mennyisége is ludas lehet a repedésnél! MEnnyit is tettél bele? És mennyi liszthez, mennyi nyanyához?
Cristina emelj a nyanyán nyugodtan, a 60 dkg liszthez tegyél 30-35 dkg-ot,és csak 1 dkg élesztőt,meglátod a kenyér repülős,lukacsos lesz! Én Limara szerint készítem,sosem dagasztatom a géppel kétszer,20 perc dag.után egy sima tálban,konyharuhával letakarva kel duplára,és utána formázom,megy a jénaiba. Szerintem próbáld meg így is egyszer! Ha nincs jénai,akkor a sütőlemezre tedd,sütőpapírra. Fél óra után bevághatod,még 30-40 perc kelés,aztán sütheted.
Nekem ennyi nyanyussal még a tk lisztes is repül! / Brigi kedvéért a tegnapi 13 cm magas volt!
köszönöm a segítséget, legközelebb nem teszem napra...........viszont a kelési és egyéb idő mint látom mindenkinél más, "csodás". nekem ezt Limara írta, az ő kenyeréhez, mégse lett jó........egyébként a kenyér nem sülésnél lett ilyen, már az oldala......hanem már kelésnél így nézett ki.vagyis teljesen ugyanolyan készen, mint mikor betettem sülni - már kinézetre gondolom.de nem egészen értem, ha rövidül a kelési idő, ami nálam ugye maradt az eredeti, akkor miért mondjátok mégis, hogy keletlen???nem értem......
Nem baj Moha, már ez is segítség egy kezdőnek, aki még nem használt zselatin lapot, mint én. Cristina! És a kelesztés még mennyi idő? Mert ezek szerint egyszer már kelesztessz 20 percet pihentetés néven. De aztán írod,hogy kelesztés, sütés. Szóval ott mennyi az annyi?
Nelly szívesen beírom,de garanciát nem vállalok érte,mert én még sosem használtam lapzselatint.Ha valaki kipróbálja,akkor módosítsa majd ha más a tapasztalata! Ezt azt hiszem Lajos Mari írta le,talán a Nők Lapjában,még régen.
Én is másképp csinálom. Gépben 20 perc dagasztás, 20 perc pihentetés, 15 perc dagasztás. Ha kész, megformázom, megkelesztem és sütöm. Csak lenne egyszer olyan igazi lukacsos kenyérkém, mert ha így megy tovább, tényleg csak gépben fogok sütni. Egyszerűen nincs sikerélményem. A férjem is kritizálja folyamatosan.
Amarillisz Margitka írta,hogy az élesztő " üzemi " hőfoka 36 fok körül van,ne tedd napra,ez a mostani hőség épp elég neki! MInden kelési idő rövidül,nagyon figyelni kell.Az előző hsz.-ben leírtam,hogy nekem most milyen rövidek lettek a kelési idők! Ezek normál menetben nálam 30 perc tálban,formázás,20 perc,majd bevágás,30-45 perc még és sütés.Ezek mondjuk mindig tk.lisztesek,picit több idő jár nekik eleve.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit