Az az érdekes, hogy ilyenkor nyáron a nyanyát 19 dkg-ra veszem vissza, és a folyadékom az előírt 2,7 dl, de még kell bele 1-2 ek víz a dagasztáskor. Télen meg majdnem sok a 2,7 dl folyadék is. Hát igen, a meleg!
Amarillisz! Én általában 50-60 dkg lisztből sütök kenyeret, de még 70 dkg-ból éppen belefér a kenyér a 8 literes jénaiba. Nyanya mennyiségét azért nem találod, mert ez a kovászos recept, de ha a kovászt kicseréled 20-25 dkg nyanyára, akkor jó a recept.
Nekem elég az 5 literes jénai, mert kevesen vagyunk, és így is kb 80 dkg kenyerem lesz. Limarának pl 8 literes van, abban símán elfér az 1 kg feletti kenyér is. Kb 20 dkg nyanyát rak Limara bele, ha 1 dkg élesztőt tesz bele. Én tőle tanultam, így csinálom!
KÉRDÉSEM LENNE???? nem tud valaki olyan savanyúságos receptet amibe nem kell ecet,és nem kovászos uborka.Vagy netán kovászolt -e már valaki mást is mint uborkát!!!
Köszönöm Limara! Nagyon igazad van! Jó dolog ez a jénais kenyér sütés! Engem MArgitka vett rá nagy nehezen, és most már nem is sütnék másban. Igaz, ez nem a 8 literes, mert nálunk kicsi a család, de az 5 literesnek így is verdesi a tetejét majdnem.
Amarillisz! Ha az élesztő mellett van nyanyatészta vagy kovász, akkor elég bele az 1 dkg, sokszor csak 8 g-ot teszek bele, különösen nyáron, de volt hogy a nyanyán kívül nem is került bele élesztő. 50 dkg liszthez ha tepsiben sütöd és csak élesztős, akkor is elég a 3 dl folyadék, meg a 2-2,5 dkg élesztő. Jénaiban könnyebb sütni, de amíg nem volt én is zacsit használtam.
Köszönöm Batka a képeket! Ez Limara jól bevált kenyere, ami "nomen est omen", mert hiszen nekem ez mindig beválik! És mint írtam oldalt, gyönyörű foszlós lett, a cserepeknek nem sok esélyt adott a fiam, mert gyorsan megvágta melegében. Nem baj!
Limara! nos a kenyér kongott, így kivettem, amúgy szép barna, csak lapos lett picit, mert szétterült. asszem a receptben volt sok a folyadék, amit csináltam, az 3.5 dl folyadék+2 dkg margarint írt........viszont megnéztem a tiédben kevesebb.de ehhez 2.5 élesztő kellett, a tiédhez meg 1, nem kevés az?csak hogy tudjam legközelebb......majd beszerzek olyan kacsasütő jénait, azt láttam itt az jó, vagy inkább a zacsi?
Egy elkóricáló, de mindig visszatérőismét jelentkezik.
Ez a szép születésnapi megemlékezés tényleg nagyon kedves ötlet volt. Köszönet a figyelmes ötletgazdának és a kivitelezőknek.
A jókívánságokhoz én is csak csatlakozni tudok, és mélységesen egyetértek mindazzal, amit ennek a születésnapnak a kapcsán leírtatok.
Azt hiszem, ha ez a fórum nem lenne, sokkal kevesebbet sütnénk mindnyájan. Önbizalmat erősítő, a kísérletezésre bátorító szelleme azt hiszem, mindnyájunkra ösztönzőleg hat.
Ráadásul nekem ez a 2. születésnap különösen emlékezetesre sikerült. Ma megkaptam Margitkától az aranyos, monogrammal ellátott kendőcskémet, Bezsa csodálatos receptes könyvét, és Nellyék finom tótkomlósi lisztjét.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit