Ma visszanéztem egy kicsit, jól esik ebben az ünneplésben és örömben részt venni.
Még egyszer minden jót kívánok mindenkinek én is, Kenyérkének boldog névnapot és nagyon remélem, hogy eljön megint az az idő, amikor felhőtlenül tudok ismét közöttetek lenni. Üdv, Margit
Az az érdekes, hogy ilyenkor nyáron a nyanyát 19 dkg-ra veszem vissza, és a folyadékom az előírt 2,7 dl, de még kell bele 1-2 ek víz a dagasztáskor. Télen meg majdnem sok a 2,7 dl folyadék is. Hát igen, a meleg!
Amarillisz! Én általában 50-60 dkg lisztből sütök kenyeret, de még 70 dkg-ból éppen belefér a kenyér a 8 literes jénaiba. Nyanya mennyiségét azért nem találod, mert ez a kovászos recept, de ha a kovászt kicseréled 20-25 dkg nyanyára, akkor jó a recept.
Nekem elég az 5 literes jénai, mert kevesen vagyunk, és így is kb 80 dkg kenyerem lesz. Limarának pl 8 literes van, abban símán elfér az 1 kg feletti kenyér is. Kb 20 dkg nyanyát rak Limara bele, ha 1 dkg élesztőt tesz bele. Én tőle tanultam, így csinálom!
KÉRDÉSEM LENNE???? nem tud valaki olyan savanyúságos receptet amibe nem kell ecet,és nem kovászos uborka.Vagy netán kovászolt -e már valaki mást is mint uborkát!!!
Köszönöm Limara! Nagyon igazad van! Jó dolog ez a jénais kenyér sütés! Engem MArgitka vett rá nagy nehezen, és most már nem is sütnék másban. Igaz, ez nem a 8 literes, mert nálunk kicsi a család, de az 5 literesnek így is verdesi a tetejét majdnem.
Amarillisz! Ha az élesztő mellett van nyanyatészta vagy kovász, akkor elég bele az 1 dkg, sokszor csak 8 g-ot teszek bele, különösen nyáron, de volt hogy a nyanyán kívül nem is került bele élesztő. 50 dkg liszthez ha tepsiben sütöd és csak élesztős, akkor is elég a 3 dl folyadék, meg a 2-2,5 dkg élesztő. Jénaiban könnyebb sütni, de amíg nem volt én is zacsit használtam.
Köszönöm Batka a képeket! Ez Limara jól bevált kenyere, ami "nomen est omen", mert hiszen nekem ez mindig beválik! És mint írtam oldalt, gyönyörű foszlós lett, a cserepeknek nem sok esélyt adott a fiam, mert gyorsan megvágta melegében. Nem baj!
Limara! nos a kenyér kongott, így kivettem, amúgy szép barna, csak lapos lett picit, mert szétterült. asszem a receptben volt sok a folyadék, amit csináltam, az 3.5 dl folyadék+2 dkg margarint írt........viszont megnéztem a tiédben kevesebb.de ehhez 2.5 élesztő kellett, a tiédhez meg 1, nem kevés az?csak hogy tudjam legközelebb......majd beszerzek olyan kacsasütő jénait, azt láttam itt az jó, vagy inkább a zacsi?
Egy elkóricáló, de mindig visszatérőismét jelentkezik.
Ez a szép születésnapi megemlékezés tényleg nagyon kedves ötlet volt. Köszönet a figyelmes ötletgazdának és a kivitelezőknek.
A jókívánságokhoz én is csak csatlakozni tudok, és mélységesen egyetértek mindazzal, amit ennek a születésnapnak a kapcsán leírtatok.
Azt hiszem, ha ez a fórum nem lenne, sokkal kevesebbet sütnénk mindnyájan. Önbizalmat erősítő, a kísérletezésre bátorító szelleme azt hiszem, mindnyájunkra ösztönzőleg hat.
Ráadásul nekem ez a 2. születésnap különösen emlékezetesre sikerült. Ma megkaptam Margitkától az aranyos, monogrammal ellátott kendőcskémet, Bezsa csodálatos receptes könyvét, és Nellyék finom tótkomlósi lisztjét.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit